Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaEmilli

Mamy półrocznych wcześniaków

Polecane posty

Gość MamaEmilli

Witam mamy półrocznych wcześniaków chciałabym się wymienić doświadczeniami z tego okresu. Moja mała ma na imie Emilli i skończyła wczoraj pół roczku.

Gość gość
moja to Alicja i za kilka dni skonczy 10 m, raczkuje juz 2miesiac,zaczyna wstawac tylko ma problem z siadaniem. od 2m zycia chodzilam z nia na rehabilitacje i masaze(miala napiecie) ale to juz za nami,juz jest ok,wlsnie przed swietami bylismi na ostanich cwiczeniach. a jak tam twoja niunia? a moja ur w 33tyg.

Gość MamaEmilli
Moja mała zaczyna siadać ale nie siedzi stabilnie. Potrawi siedzieć sama przez jakies dwie minuty :) Jest energiczna dziewczynką smiechotką moją. Czego jeszcze nie robi i mnie to martwi to ze nie staje na nóżki uginają jej się. Urodziła się w 34 tygodniu. Ile Twoja niunia waży? i ile ważyła jak się urodziła?

Gość gość
Śmierć cmentarz przemyśle w nocy nie mogę doczekać się numeru telefonu dostosować wcześniaków Emila Emily Rose

Gość gość
Do mamy emilli : weź się zastanów czym ty się martwisz : chcesz żeby półroczne dziecko urodzone prawie 2 miesiące za wcześnie stawało ci na nogi? To dziecko urodzone o czasie nie będzie tego robić a twoje ma dopiero 4 miesiące - wcześniakom liczy się wiek korygowany!!!

Gość gość
O nie, tylko nie wiek korygowany wcześniakom..... W taki razie, skoro moje dziecko ur 34 tydz. jest w 90 centylu, robi wszystko adekwatnie do wieku (5 miesięcy) a nawet trochę wykracza poza, to co? Mam się martwić, pytam serio?

Gość gość
Wiek korygowany liczą pediatrzy, nie byłaś nigdy z dzieckiem u lekarza?

Gość gość
A wogole co to znaczy robi wszystko adekwatnie do wieku???

Gość gość
to ja mama Alicji, wiem,ze liczy sie wiek korygowany ale np. moja ma 10m i wazy 10 kg, jest wieksza od wiekszosci dzieci w jej wieku a nawet od starszych dzieciakow, jest chyba na 90centylu a jak odejmne jej jeszcze te 7 tyg. to brakuje siatki. ona juz w 6m zycia dogonila rowiesnikow a nawet przegonila. wiec z tym wiekiem korygowanym to roznie jest. jak sie urodzila to wazyla 1955gram i 50cm dlugosci.

Gość gość
to ja mama Alicji. moja wlsnie tez nie siedzi sama, tylko chwilke i sie chwieje i przewraca ale coraz zadziej. lekarz mowi,ze jest ok. a ile twoja wazyla jak sie urodzila a ile teraz??

Gość gość
Wiek korygowany bierze się pod uwagę głównie przy ocenie rozwoju psychoruchowego dziecka, a nie wagi czy długości ciała, bo przecież dziecko po urodzeniu odżywia się tak jak inne dzieci po urodzeniu. Chodzi tu np o to żeby nie załamywać się ze półroczny wcześniak z 34 tygodnia nie staje na nogi! A poza tym osiąganie kolejnych umiejętności przez dzieci nie jest przecież ściśle określone co do miesiąca, każde dziecko rozwija się w swoim tempie, co nie oznacza ze jeśli później zacznie siadać czy chodzić to jest gorsze!

Gość gość
To ja od wcześniaka 34 tydz. waga 3 kg, 53 długi. Ja szczupła, mąż średniej budowy. Dziecko przekręca się na boki, z pleców na brzucho, próbuje pełzać, ładnie chwyta w dłonie, podnosi sobie np. zabawki, gaworzy dwusylabami - w porównaniu do dziecka koleżanki w tym wieku, które nie jest wcześniakiem robi wszystko podobnie. Na szczęście nie choruje, więc lekarzy nie widuje często. Jak już to mówili początkowo, że musi "podgonić", o wieku korygowanym słyszałam, ale przyznam szczerze - myślałam, ze dotyczy on skrajnych wcześniaków (przed 30 tyg.)

Gość gość
3kg mial jak sie urodzil? a ile wazy teraz?

Gość gość
Autorko skoro twoje dziecko urodziło sie w 34 Tc to korygujesz miesiąc a nie dwa. Korygowanie dotyczy rozwoju ruchowego. Dzieci rozwijają sie w różnym tempie i jedno szybciej umie gaworzyć, inne siadać. Nie możesz porównywać sie z innymi. Zreszta 34 Tc to jakiś gigant. Może miałaś zle termin policzony?

Gość gość
"34 Tc i 3 kg wagi" miało być w poprzednim poście.

Gość gość
Nie no, kto o zdrowych zmysłach przy półrocznym dziecku i to jeszcze wcześniaku mówi o siadaniu i staniu???

Gość MamaEmilli
Witam moja mała urodziła się mając 47 cm długości i 2310 wagi teraz ma pół roczuk i waży 8 kg