Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wziełam pyralginę zamiast apapu? co robić, 9 miesiąc ciązy

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny!!!! Mega pomyłka, wziełam przed minutą pyralginę zamiast apapu. Blister prawie identyczny z czerwonym spodem. Mam mega ból głowy i to dlatego to roztargnienie. Jestem w 9 miesiącu ciązy. Co robić? Prowokować wymioty?

Gość gość
ja bym zwróciła

Gość gość
wzielam polszkie proszki od bolu doopy zamiast aspiryny?

Gość gość
kochana nic ci nie bedzie dziecku tez nic nie grozi.Pyralgina jest niebezpieczna do 4m ciazy.Po 4m ,narzady dziecka juz sa uksztaltowane i pyralgina nie jest juz grozna.Ja jak byla w 4m ciazy dostalam okropnej migreny ,rozrywalo mi glowe 2 dni ,zwracalam tez kazda tabletke,bylam nieprzytomna z bolu i wyladowalam w szpitalu.Dostalam pyralgine w zastrzyku ,bo nie bylo wyjscia.Lekarz mnie uspokoil ,ze dziecku nic nie bedzie ,bo to byl 4m ciazy.

Gość gość
nic dziecku nie będzie od jednej pyralginy w 9 m-cu.

Gość gość
dzięki za słowa otuchy, bo normalnie z tego stresu to już mnie głowa przestała boleć. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Gość gość
Glowa Cie przestala bolec,bo wzielas pyralgine,a nie ze stresu.

Gość gość
heh moze, mineło już 20 min. Kurczę strachu się najadłam. Nauczka na przyszłość!

Gość gość
pyralginy nie należy w ogóle stosować w ciąży, ani w czasie karmienia piersią, a nie tylko do 4 mca. Powinnaś poinformować o tym fakcie lekarza, a ten powinien teoretycznie zgłosić użycie leku w ciąży. Po jednej tabletce dziecku i tak nic nie będzie.

Gość gość
lekarzowi na wizycie oczywiście zgłoszę, chodziło mi tylko o to jak mam się zachować w tej chwili. Czy prowokować wymioty (nie potrafię tego robić niestety), jechać do szpitala czy coś. Wiem, jestem przewrażliwiona, ale to moja pierwsza ciąża.

Gość TALIDOMID_
skad wiesz ze nie bedzie? bo ci na ulotce napisali?

Gość gość
Gdyby napisali na ulotce, to nie byłoby problemu. Niestety na ulotce jest napisane, że nie można przyjmować leku w ciąży i podczas kp oraz że lek zwiększa ryzyko powstania guzu Wilmsa. Natomiast przypuszczam, że tak mała dawka jak jedna tabletka, w tak zaawansowanej ciąży ma niewielki wpływ na płód.

pyralgina to metamizol, w niektórych krajach tylko na receptę, w innych w ogóle zakazany!!! Nie brać tego świństwa. Autorko- twojemu dziecku nic się nie stanie, ale lepiej w ogóle wyrzuć to dziadostwo ze swojej apteczki

Gość gość
chyba już za późno na taką radę, nie sądzisz?

Dns a u nas nadal ogólnodostępne i w okresie jesienno-zimowym ciągle reklamowane. Ale masz rację, że metamizol jest totalnym świństwem. Autorko po jednej tabletce dziecku nic nie będzie ale jak radzi Dns lepiej wyrzuć żebyś juz więcej się nie pomylila

Gość gość
Jezuuu! Nie histeryzujcie ! Ciekawe,bo jak bylam w ciazy 16 lat temu i pytalam lekarza,co moge ew. wziac,bo mialam potworne migreny,to wlasnie powiedzial,ze pyralgine.Zazywalam kilkakrotnie,bo bole mialam takie,ze tybk ze sciany moglam gryzc,no i dziecko zdrowe jak rydz ! Po co to histerie napedzac,zwlaszcza po jednej tabletce ....