Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka jest prawidłowa forma? mówi się

Polecane posty

Gość gość

np. ,,idź z tatą" czy ,,idź z tatem"? u mnie w rodzinie w większości używa się tej pierwszej formy chociaż w sumie ,,tata" to osobnik męski ;:D a koleżanka cały czas używa tej drugiej formy i jakoś mi to w ucho wpadło bo dziwnie to dla mnie brzmi ale zaczęłam się zastanawiać która forma jest poprawna. Patrząc na formę gramatyczną wyrazu ,,tata" jest jakby żeńskim wyrazem mimo że określa mężczyzne....z mamą problemu nie ma ale co z tym tatą? A jak u was się mówi?

Gość gość
Z tatem???? Masakra. Mówi się "z tatą".

Gość gość
No mi też się tak wydaje że z tatą. :)

Gość gość
Z tatą...

Gość gość
Nie wyobrażam sobie powiedzieć do męża "zostaniesz tatem" :D a co to za stwór ten tatem? :D

Gość gość
No mi też się wydaje, że ,,tatem" to głupio brzmi dlatego pytam z ciekawości czy może u kogoś też taka forma jest używana :)

Gość gość
Mówi się z tatą prawidłowo i odmienia się jak żeńskie rzeczowniki co w tym dziwnego? To jest wiedza na poziomie 2 klasy podstawówki ale niektórzy mają niezłe braki :o Tak jak są imiona męskie zakończone na "A" i też odmieniamy jak żeńskie np. Barnaba występuje w biblii i też nie powiemy "z Barnabem" no bo jak to brzmi?

Gość gość
Kiedyś gdzieś słyszałam jak ktoś tak mówił i też byłam w szoku. Może uświadom koleżankę żeby dzieci takich bzdur nie uczyła.