Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buska14

Jak jeździć busem?

Polecane posty

Gość buska14

Wstyd przyznać, ale nigdy w życiu nie jechałam busem sama. Nigdy nie było takiej potrzeby. Obecnie mam 27 lat, pochodzę z zamożnej rodziny i od 18 r.ż mam samochód. Jednak zasz taka sytuacja, że w sobotę muszę jechać busem kilkanaście kilometrów. Załóżmy, że z busa wysiąde w połowie drogi. Moje pytania: czy mam powiedzieć kierowcy gdzie wysiąde? Skąd mam wiedzieć, że wsiąde do właściwego busa? Co jeśli wsiąde do złego busa? Wysiąść?

Gość gość
jak wsiądziesz do złego busa to podskocz dwa razy i zrób piętnaście pajacyków

Gość gość
Jakwsiadziesz to zaplac i usiadz i powiedz kierowcy w ktorej wsi chcesz wysiasc to cie wysadzi. Nie dziekuj:-)

Gość gość
Jeżeli jedziesz pierwszy raz, to zapytaj się kierowcy czy zatrzyma się na tym przystanku,na którym chcesz się zatrzymać. Czytaj jakie są przystanki po drodze, wydrukuj sobie rozkład z wszystkimi przystankami. Większość przystanków jest na żądanie. W wielu busach są przyciski do informowanie o tym, że chcesz wysiąść. Jeżeli nie ma przycisków i nie chcesz przegapić przystanku, to usiąć najbliżej kierowcy i przypominaj mu o tym, żeby nie zapomniał się zatrzymać. Nieraz pasażerowie krzyczą, że chcą wysiąść. Ale jak ktoś siedzi daleko od kierowcy i ma słaby głos to nie wysiądzie - niestety.

Gość buska14
A skąd mam wiedzieć gdzie jedzie bus? Boje się, że wsiade do niewłaściwego :/

Gość gość
w niektórych busach płaci się przy wchodzeniu, w jednych przy wychodzeniu. w jednych wsiadając informujesz kierowcę gdzie wysiadasz, w drugich zbliżając się do przystanku docelowego trzeba dopchać się do kierowcy i poprosić, żeby się zatrzymał na następnym przystanku. ponieważ jedziesz pierwszy raz nieznajomą linią więc przed wejściem do busa dobrze jest zapytać kierowcę czy jeździ trasą na której znajduje się twój przystanek i czy zatrzyma się na nim dla ciebie czy też mu nie wolno

Przed przystankiem jakieś 500 metrów, wstajesz kierujesz się w stronę wyjścia i mówisz do kierowcy - proszę na przystanku. A jak wsiądziesz do złego busa to wysiadasz na najbliższym przystanku. Zwróci ci kasę albo nie.

Gość buska14
Dziekuje gość 16:53 za jedyną sensowna odpowiedz :)

Gość gość
główne punkty trasy busa są zazwyczaj wypisane pod spodem mniejszymi literami na tabliczce z informacją o docelowej miejscowości, znajdującej się za przednią szybą busa

Gość buska14
A mam mówić "dzień dobry" po wejściu do busa?

Gość buska14
Dziękuję Wam bardzo za pomoc. :) może sobie poradzę

Gość gość
takie zachowanie jest w dobrym tonie i świadczy o klasie człowieka. ja nie mówię, bo mi się nie chce