Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

paradontoza?;(

Polecane posty

Gość gość

Witam, Od.miesiaca dokucza mi krwawienie zebow przy szczotkowaniu i.nitkowaniu. ponadto wydaje mi sie ze kilka zebow sie delikatnie rusza,w kilku zebach odslonily sie szyjki zebowe. Do tego mam bialawo ruzowe dziasla.Przyznam ze jestem przeraona tym wszystkim z tego co czytalamw internecie wszyztko wskazuje na paradobtoze. Czy to orawda?nie ma innych przyczyn?dodam ze mam kilka zebow do wyleczenia tj kilka ubytkow. Wizyte u stomatologa mam za dwa dni ale.juz zyhe w strachu przed najgorszym. Czy jesli mam paradobtoze to zwlaszcza zeby ruszajace sie wypadna?mam dopiero niespelna 20lat..

Gość gość
Czy ktos.moglby mi.odpisac?ktos kto.przechodzi.to co ja?

Gość Palikotka w Papilotach
wrazliwe szyjki zebowe, sa specjalne pasty na to Eryku skad ta pewnosc?

Gość gość
Tez mam taka nadzieje chociaz wszelkie objawy pasuja z tego co czytam w internecie ale pocieszam sie ze to internet -boli cie.glowa wpiszesz to w google i.mowia ci ze masz raka;p chociaz naprawde jestem.przerazona,nie jem nie spie,placze..sama soebie poznaje zazwyczaj jestem silna osoba a tymbardziej nie pisze takoch postow.w necie..ale boje sie..ajgprszego a wizyta u dentysty za dwa dni. Nie wirm jak.to.wutrzymam.

Gość gość
Wszystko wskazuje na paradontoze. Ale nie traktuj tego jak wyrok, lecz wez sie za leczenie. I nie u ogolnego dentysty, ktory nie ma o taki h sprawach pojecia (albo cie zbedzie, ze wszystko ok, albo ci doradzi plukanke i paste, albo ci powie ze to nie wyleczalne). Wiem z doswiadczenia. Calkowicie wyleczalne. Idz do periodontologa. Na swiecie sie to leczy laserem ale i w Polsce sa jakies zabiegi pewnie.

Gość gość
Jesli masz 20 lat to jest pawdopodobne ze to agresywne zapalenie przyzebia, ktore dotyka osoby mlode. Wbrew utartym pogladom paradontoza to nie choroba osob starszych i nie zawsze przyczyba jest brak higieny, czasami genetyka. Lecz sie!

Gość gość
Nie ma u mnie dentysty o takiej spe jalizacji.sa tylko dentysci ktorzy mowia ze znaja sie na podstawach tego schorzenia. Ide.do jednego z nich w pon. Dla mnie to wyrok bo niby co innego jestem za nloda na utrate zebow. Boli mnie juz w tej chwili z 4 sa odsloniete i nawet noeprzyjemni mi sie usmiecha. Na przerozne i drogie pewnieza kilka tysiecy leczenie mnie zdecydowa.ie .ie zdac, podobnie jak na wstawienie zebow . Skonczy sie na protezie.. juz po mni

Gość gość
Dziewczyno nie gadaj glupot. Co to znaczy cie nie stac na zadbanie o zdrowie? A na to, zeby je niszczyc czyli na proteze cie stac?? Konsekwencja protezy i mostkow jest taka ze sasiednie zeby sie niszcza przez obciazenie a kosc pod lukami zanika. Za kilka lat oczywiscie sytuacja jest gorsza i potrzebujesz nowa proteze. Nie ma periodontologa kolo Ciebie? To jazda na internet i wyszukaj gdzie jest. Nie ma ceny na wlasne zdrowie, ake trzeba troche wysilku w nie wlozyc. Ja tez mialam od czadow bycia nastolatka paradontoze. 30 lat pozniej jestem wyleczona i mam hollywoodzki usmiech i wszystkie swoje zeby.

Gość gość
Dlaczego nie chcesz sie leczyc autorko? Wolisz sztuczna szczeke??

Gość gość
Na scalin i piaskowanie mnie bedzie stac a co potem?skad pie.iadze?mam niecale20lat nie pracuje studiuje rodzice nie maja tyle.pie.iedzy. jesli to paradontoza to.nie wiem co zrobie z zebami.w tskim wypadku:(

Gość gość
A to nie jest tak ze to nie koniecznie musi byc paradontoza?moze sa rozne inne przyczyny takiego stanu rzeczu...?

Gość gość
No to zbieraj kase. Piaskowanie to zabieg kosmetyczny i nic nie ma wspolnego z paradontoza, a skaling tez jej nie wyleczy, jest to tylko zabieg wspomagajacy.. Nie masz pieniedzy? To zarob. A na sztuczna szczeke i zwiaza e z tym koszty cale zycie to cue stac? Nie, jesli dziasla krwawia i zeby sie ruszaja to nie ma innej przyczyny. Zainteresuj sie zabiegiem laserowym Waterlase.

Gość gość
Ok bylam dzis u dentystki troche bardziej ompetentnej niz moja dotychczasowa ale noe byla typowym lekarzem od dziasel. Jednak po zrobionym zdjeciu stwoerdzila i mnie zanik.kosci jednak.nie jest on bardzo wielki..pozatym zeby mam.generalnie zdrowe tylkokilka malych ubytkow do zrobienia i z korzeniami wszystko gra wiec tymbardziej boli mnie to ze dotknela.mnie paradontoza. Dentystks jednak nie mowila nic nie pokojaceho.powiedziala ze usuniemy nsjpierw kamien potem zobaczymy co dalej ale.juz po usunieciu kamienia i utrzymujac higiene nie choroba podobno nie powinna bardzo postepowac. Tylko nie wiem czy kobieta ma racje bo w internecie jak czytalam o oaradontozie to.nie wyglada tak kolorowo jak ons mi to przedsttawila. Udam.sie jeszzcze do innych stomatologow ktorzy zarzekaja sie na swych syronach internetowych ze w swych gabinetach lecza tez i paradoantoze(chociaz nie wiem.jak to z ich wyksztalceniem..ale sie.dowiem)mam.nadzieje ze trafie na.odpowiedniego lekarza i bede walczyc z tym gow.nem!dopoki starczy mi pieniedzy bo studiuje dziennie..ale.najwyzej rzuce studia :(ale kijowe zycie.mi sie zeobilo.

Gość gość
Sory za literowki pisze z tel ;/

Gość gość
A zanik kosc***ionowy czy poziomy? Ten pierwszy mozna uzupelnic, drugiego nie. I jaka ci postawila diagnoze -- czy jest to chroniczne zapalenie przyzebia (paradontoza to nieprecyzyjny, przestarzaly termin), czy agresywne generalne czy agresywne zlokalizowane? Usuniecie kamienia nie leczy tej choroby. Owszem kamien sie usuwa, ale jako pierwszy krok. Potem jest zabieg laserowy, ktory usuwa chora tkanke, bakterie i dopiero to zatrzymuje aktywna faze choroby. Potem oczywiscie kontrole co 3 miesiace. A jaka masz glebokosc kieszonek? Czy zbadala ci je w 6 punktach wokol kazdego zeba? (lacznie 192 punkty). Potem powtorzenie badania co 3 miesiace i przeswietlenia. Tak juz cale zycie. Dopiero to jest prawidlowe prowadzenie tej choroby.

Gość gość
Zamiast tracic kase na niekompetentnych lekarzy zainteresuj sie gabinetem Al-Fa Perio w Londynie. Tam jest specjaliryczna opieka i tylko tym sie zajmuja.

Gość gość
Ludzie myslicieze mi pomagacie tymi tekstami jedz do londynu?jak biedna19latka ma to k****a niby zrobic?juz mam dola nie wiem.co robic mieszkam kolo olsztuna bede chodzic na takie zabiegi na jakie moge i modlic sie ze sobie z tym poradze i sie nie poddam..

Gość gość
Owszem, pomagamy ci. Wiedza to potega. Ja bedziesz dokladnie wiedziala, jakie sa fakty to nie stracisz czasu, zdrowia i pieniedzy na niekompetentnych i niedoinfirmowanych lekarzy, ktorzy ci veda wciskac kit, ze zdjecie kamienia leczy paradontoze. Zbieraj kase na dobrych. Londyn to nie Australia, tylko 2h tanim samolotem. A jak od razu zrezygnujesz to co cie czeka? Myslakam, ze mlodzi ludzie maja wieksza chec walki o siebie.

Gość gość
Modlitwy na pewno nie pomoga, ale tzetelne leczenie tak.

Gość gość
Szczerze mówiąc, to jesteś mało rozsądna i bardzo nie ufna w stosunku do lekarzy, skoro bardziej wierzysz w "wiedzę internetową", niż osobie, która skończyła studia stomatologiczne. I w dodatku jesteś przewrażliwiona na swoim punkcie. Naprawdę chcesz porzucić studia, dlatego że naczytałaś bzdur w internecie ? Błagam Cię... Zacznij lepiej dbać o higienę jamy ustnej i przestań wierzyć w internetowe porady, tylko zaufają kompetentnej osobie.

Gość gość
Raczej przestan wierzyc w polskich dentystow! Mowie cie z wlasnego doswadczenia, mnie zbywali i mowili ze to nic, ale nikt nie przeprowadzil badania o ktorym mowilam wyzej. Tu specjalisci zalamali rece, nad tym jak polscy dentysci mnie zaniedbali. Powiedzieli, ze szokujaca ignorancja. Ale oczywiscie masz wybor, kogo sie sluchac. Zobaczysz za kilka lat jak zdrowie. Tylko nie mow, ze cie nie ostrzegano :-) Zreszta dentysta, to nie periodontolog, do tego trzeba kolejnych kilka lat specjalistycznego szkolenia. Dentysta ci tu nie pomoze.

Gość gość
Jezudziekuje wam.naprawde bardzo baaardzo za...to ze zlapalam.wiekszego dola niz mialam. Teraz nue mam watpliwosci ze w ciagu roku bede szczerbata i nic na to nie poradze. Jak ja mam niby jezdzic do drogich zagranivznych klinik skoro.mnie tam.nawet na bilet lotniczy nie stac?zaatanowcie sie triche zanim komus zycie uprzykrzycie. Bede chodzic do kogos w olsztynie do roznych habinetow i klinik chyba ktos.w koncujakos mipomoze

Gość gość
Tu sie akurat zgadzam z powyzsza wypowiedzia, ze jestes przewrazliwiona na swoim punkcie i rozhisteryzowana. Zeby w ciagu roku nie wypadaja. Co wiecej, nie wypadaja nawet w ciagu 10 lat. Ale podstawa jest wiedziec, z czym mamy do czynienia i jakie istnieja mozliwosci, nawet jesli w tej chwili sa niedostepne. Kto wie, moze za pol roku lub za rok beda? Ale jesli od razu zaslonic sie sciana ignorancji i pojscia w zaparte, to oczywscie twoj wybor. Prawda boli -- ale to jedyny sposob, zeby sie za sebie wziac i zdrowie uratowac, co zreszta caly czas mowimy, ze jest jak najbardziej do zrobienia.

Gość gość
Jak soe okazuje to nie patadontoza. Bylam.skontaktowac sie z dwoma dentystami o oboje poteierdzaja zr patrzac w moja jame ustnA nie widza zeby bylo cos nie tak. Nic ich nie niepokoi,skoro tak jest to chyba im uwierze chociaz zastanwiam sie nad wizyta u konkretnego specjalisty . Jeden lekarz stwierdzil.ze nie ma zadnego zaniku kostnego a drugi ze jest minimslny ale.nie mozna go z.paradontoza powiazac.uIsunal kamien +moja odpowoednia hogiena jamy i powinno byc dobrze. Skoro tak.mowia to chyba im.uwierze a.nie wam.na forum ze to na bank agresywna paradontoza;)ale dzieki za troske;p

Gość gość
A ktos cie chociaz zbadal (rentgeny kazdej czesci jamy ustnej, pomiary glebokosci kieszonek)? czy tylko ci zajrzeli w gębę?? Paradontoza nie jest widoczna golym okiem. Tez mialam tak, 5 dentystow mnie zapewnialo, ze nic sie nie dzieje. Na podstawie zagladania w gebe, hahaha. Specjalista sie za glowe zlapal na taka ignorancje.

Gość gość
To masz ten zanik kostny czy go nie masz? I z czym jego zdaniem mozna to powiazac??! Chyba nie ze starzeniem organizmu, bo masz 20 lat. Cos ci sciemniaja.

Gość gość
Ja mysle.ze jednak i stomatolog sie by na tym poznal,nie przesadzajmy ;) a skoro dwoch stomatologow ci powiedzialo ze jest ok to pewnie tak jest. Chyba latwo.zauwazyc zaczerwienione dziasla i mocno odchylone szyjki.zebowe..mowie mocno bo przeciez zdarza sie ze lekko sie czasem kazdemu odchylaja dziasla a potem sie same regeneruja. Przynajmniej mi;p i jesli objawy np krwawienia tez ustapily to wydaje.mi.sie ze nie masz.soe czym przejmowac, moze to byl.zwykly stan zapalny ktory minal?nie.znam.soe.ale.i ja tak czasem mam a potem przechodzi i znow jest pieknie i kolorowo xd

Gość gość
Hmm juz.nie wiem komu wierzyc. Przejde sie jeszcze do periodontologa mimo ze dentysci.nie widzieli takiej potrzeby. Objawy mi generalnie przeszly ,nie mam.krwi podczas szczptkowania,nitkowania czy jedzenia. Jedyne co mi od czasu do czasu jesscze dokucza to lekki bol czy pieczenie dziasel.ale ttlko gornych wewnetrznych no i chyba jeden zab zostal ze szpara nie wielka czyli odslonietym zebem reszta sie jakos.zregenerowala. mam nadzieje ze dentysci sie nie mylili ale przejde sie jeszcze do periodontologa bo moze i jest taka potrzeba.

Gość Morlinkera

A czy to mozna cofnąć?