Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciasto drożdżowe bez glutenu jak długo wam wyrasta?

Polecane posty

Gość gość

Ja już od 16.30 przygotowuję i jestem już 30 minut przed pieczeniem. Strasznie długo to wszystko trwa a ponieważ robię to pierwszy raz to nie wiem czy nie siądzie pod wpływem kruszonki i owoców. Jakie macie doświadczenia z takim ciastem z mąk bez glutenu?

Gość gość
tak samo szybko jak kaktus na dloni :classic_cool:

Gość gość
Właśnie wstawiłam do pieca na 30 minut(160Ctermoobieg) ale nie wiem czy nie wydłużę, nie wiem bo nie lubie przesuszonego i spalonego. Wyrosło na wysokość blachy. Już pewnie nie urośnie wyższe nie wiem. Jak skończę to napiszę i może fotkę wrzucę...

Gość autooorkategotopiku
Jednak najsmaczniejsze ciasto bezglutenowe jakie piekłam i jadłam to biszkoptowe na bazie migdałów i mąki jaglanej. Mąka jaglana ma taki śmietankowy posmak a te inne to :O... jak na razie to eksperymentuje, ale łatwo mi nie będzie bo wybredna jestem....

Gość gość
extra - z jakiej mąki i z jakiego przepisu robilas?

Gość autooorkategotopiku
Z różnych mąk to piekłam Tak pół na pół Trochę jaglanej(moja ulubiona) Trochę ryżowej(trudno mi coś o nie powiedzieć pierwszy raz mam z nią do czynienia) Trochę gryczanej(również nie ma z nią doświadczenia) Trochę kukurydzianej(nie wiem czy ją lubię bo, jasne pieczywo bez glutenu nie smakuje mi a na ogół właśnie z kukurydzianej to robią) Jak na razie to kruche ciasto lubię z jaglanej zaś biszkopt z migdałów i naprawdę pyszne mi to wychodzi. A tego drożdżowego już chyba nie powtórzę bo to tak nie wyrasta jak na pszenicy i smakuje inaczej:O

Gość autooorkategotopiku
A jeśli o przepis chodzi to nie mogłam znaleźć przepisu i upiekłam tak z głowy. Ostatnio piekłam chleb na bazie maślanki z przepisu z netu i wyszedł za słony i w ogóle mi nie smakował Z maślanki to nie dla mnie niestety:O Chyba widać że jestem nowa w tym bezglutenowym świecie bo póki co strasznie marudzę:O

Gość autooorkategotopiku
A tak sobie leżę i zajadam popcorn i zastanawiam się co by się stało gdyby te ziarenka popcornu zmielić na mąkę zmieszać z jakimś tłuszczem, jajem i do pieca włożyć? Pewnie nic, ale tak mi wyobraźnia wibruje że, może by coś wystrzeliło i powstałby jakiś styropianowy chlebek;) Ale ma fazę po tym cieście;)