Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AleksandraT

zapomniałam wziąć pierwszej tabletki po przerwie... ciąża?

Polecane posty

Gość AleksandraT

Pierwszą tabletkę po 7 dniowej przerwie mialam wziąć w Sylwestra do poludnia, ale byłam tak "zakręcona", że o tym że jej nie wzięłam przypomniałam sobie dopiero w Nowy Rok, i to po poludniu;/ Czyli de facto w chwili, gdy powinnam była już wziąć drugą z nowego blistra. Od razu wzięłam dwie ( zgodnie z ulotką), ale chciałabym się zapytać Was o zdanie, jakie jest ryzyko? Przecież u kobiet nie ma czegoś takiego jak owulacja spontaniczna...?Jajeczko musi dojrzewać...?Czy rzeczywiście doba opóźnienia po przerwie może spowodować owulację? A jeśli tak to kiedy? Jeśli chodzi o seks to tak- kochałam się zarówno w Sylwestra jak i przed...Proszę osoby z większym doświadczeniem o radę.

Gość AleksandraT
up

Gość gość
Teoretycznie jest możliwość owulacji przy pominiętej tabletce szczególnie w pierwszym i trzecim tygodniu (tak mówi ulotka). Kiedyś miałam ten sam problem i mój ginekolog powiedział, że prawdopodobieństwo ciąży jest małe. Nie zaszłam wtedy w ciąże. Z tego co pamiętam to należy dodatkowo się zabezpieczać przez kolejne 7 dni.

Gość AleksandraT
Dziękuję za odpowiedź. Tak, teraz przez tydzień odpuszczamy seks, ale tego co zostało we mnie się nie pozbędę. Stąd lęk o to, czy mogłoby do owulacji dojść np. dzisiaj...

Gość gość
Dzisiaj i w ciągu najbliższych dni raczej nie. Aby doszło do owulacji poziom hormonów musi się ustabilizować, pęcherzyk musi dorosnąć, a do tego jeszcze endometrium musi być odpowiedniej grubości (z tego co wiem to tabletki hamują jego wzrost). Jak widzisz szanse na ciążę są marne tym bardziej, że plemniki nie żyją w ciele kobiety wiecznie.

Gość AleksandraT
Też tak właśnie myślę, że to raczej niemożliwe. W końcu przecież dostarczyłam hormony, które zahamują ten proces... Nie zmienia to faktu, że się boję ( i tu nawet nie chodzi o ciążę, bo dojrzałam do posiadania dziecka, ale o ewentualny wpływ hormonów na płód). Wolałabym więc dostać krwawienie z odstawienia za 3tygodnie :) Dziękuję za pocieszenie

Gość AleksandraT
Trochę tylko ciągle przeraża mnie to, że plemniki mogą podobno przeżyć w drogach rodnych kobiety aż do 7 dni. Ale zakładam, że to jakieś skrajne przypadki.

Gość gość
Podobno moga przezyc tak dlugo ale musza miec ku temu odpowiednie warunki. I podobno tabletki temu nie sprzyjaja. Badz spokojna i spij dobrze. Uwierz mi ze zajscie w ciaze nie jest takie proste.

Gość gość
.... gdyby jednak - życzę szczęścia młodej mamie;)

Gość AleksandraT
Hehe, dziękuję :) Co do tego ,że zajście w ciążę nie jest takie proste to polemizowałabym, gdyż zaszłam w ciążę w pierwszy miesiąc starania ( niestety, doszło do poronienia w 3 miesiącu :( i teraz się boję bardziej jeszcze, że zrobię coś nie tak ;/ )

Gość gość
O tabletce zapomniałaś a o du/pczeniu nie.

Gość AleksandraT
wszystko jest dla ludzi zawistny człowieczku ! :)