Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko osiąga pełnoletność czy mogę płacić alimenty na konto dziecka

Polecane posty

Gość gość
Jesteście super. Najpierw jedziecie po ojcach i ich broniących, a jak pojawia się dziecko, które zna sprawę od środka, to je wyzywacie, by potem bronić ojca - oczywiście wyżywając się na tej córce. Byle tylko komuś dojebać :D Mówią A? Zakrzyczmy, że B. Już mówią, że B? Obrażajmy i mówimy, że A! :D :D

Gość gość
Bo wqrw is cool :D

Gość 19latka
Gościu nie drażnij mnie. Ile wydajesz na piwo i fajki? A ile na dziecko? Mój ojciec zarabia ok 300 dziennie. Na mnie nie wydawał i nie wydaje nic.

Gość gość
Tyle zarabia i ma dług u komornika? Widocznie cie nie lubi..., albo nie lubi ciebie i twojej mamy..., albo ciebie, twojej mamy i jej gacha...

Gość 19latka
Bo on pracuje za granicą, a nasz Komornik tam wynagrodzenia nie zajmuje. Można przetłumaczyć wyrok, wysłać tam ale po co? I co z tego że mnie nie lubi, czy też mojej mamy, czy jej męża? To nic nie zmienia bo nadal jest moim biologicznym ojcem.

Gość gość
Tyle zarabia i ma dług u komornika? Widocznie cie nie lubi..., albo nie lubi ciebie i twojej mamy..., albo ciebie, twojej mamy i jej gacha... A ja nie lubię tego k***iszcza co siedzi z moim eksem bo to tępe na tyle że do pracy się nie nadaje,i co z tego?? G****o mnie to k***iszcze obchodzi że przez jej lenistwo i ich kłamstwa straci z dziećmi dach nad głową.Tylko dzieci szkoda ale tak sobie myślę,że jak k***idełko ruszy coś prócz starej już d**y do pracy to dzieci będą mieć choć co jeść.' A i ten mój jak piszesz gach to całkiem fajny wolny facio.

Gość gość
20'40,denny obrazliwy post do tej nastolatki.Wstyd autorze.

Gość gość
Bo to jakiś głupek który za swoją głupotę,za t czy kogoś lubi czy nie chciałby karać choćby finansowo swoje dzieci.Oczywiście te których nie lubi. Nic innego takie g****o zrobić nie potrafi,to chociaż tak się zemścić może.

Gość kochanka Franka
Pytane bylo ,czy ojciec moze robic przelew alimentow na konto pelnoletniego dziecka. TAK moze. Dziecko jest osoba uprawniona do odbioru alimentow. Czy wy potraficie dac odpowiedz bez zbednego acz czesto durnego komentarza ??

Gość gość
Czytam te posty zalosnych matek zerujacych i zyjacych z alimentow placaconych przez ojcow na swoje dzieci. Samo juz placenie alimentow przez ojca jest wyrazem miłosci do dziecka i choc w malym stopniu rekonpesata za brak mozliwosci dania siebie w takiej mierze jak przed odejsciem. Teraz do matek co wyliczacie pranie, sprzatanie, media itp, a komu to robicie nie waszemu dziecku . Jestem za i tak zrobie odetne od alimentow matke w momencie ukonczenia mego dziecka 18-tu lat. Mało tego poinformuje matke ze tez ma płacic w takiej samej wysokosci alimenty na dziecko. Poniej niech wyliczy ile 18 latek ma jej za ta uslugi zaplacic. Jak kocha dziecko to bedzie bez burzy jak kocha moje alimenty to bedzie wielkie gradobicie. Pisze wiec z cala stanowczoscia zyjecie za nasze alimenty i kochacie nasze alimenty. Nie badzcie obludne nie decydujcie za 18 latkow a rozmawiajcie o ich potrzebach i im dajcie im mozliwosc decydowania o swoich alimentach . Glowa do gory alimenciarze to my dalej utrzymujemy te matki a nie nasze pociechy. PS Kiedy przyjezdza do mnie dziecko cale wakacje je utrzymuje robie prezenty i nigdy nie uslyszalem zebym nie musial placic alimentow . Nawet ulge podatkow na dziecko odliczaja na 12 miesiecy zgroza .

Gość gość
sad decyduje albo zgoda dziecka pelnoletniego poprzez oswiadczenie matki,zeby przelewac alimenty na konto dziecka. rzeczywiscie zyjemy z tych 300-500 zl alimentow na m-c. Ty utrzymujesz przez wakacje a matka pozostaly rok.Zreszta szkoda pisac,bo glupi i bezzasadny post ost.

Gość gość
Bzdety matka po 18 roku zycia nic nie decyduje o alimentach. 18 latek musi sam wystapic do sadu o zasadzenie alimentow od rodzica matka moze mu kibicowac . A tak utrzymuje dziecko przez caly rok za alimenty, utrzymuje siebie i dziecko a alimenty pozwalaja jej egzystowac i tyle

Gość gość
już widzę jak za te 300 czy 500 zł matka utrzymuje dziecko, siebie, dom i pewnie jeszcze ze trzech kochanków!

Gość gość
00'30.no wlasnie to bylo wyzej napisane,ze sad ale tez pelnoletnie dziecko musi z tym do sadu wystapic.Jesli nie to nadal do rak matki maja alimenty wplywac.Wiec najpierw czytaj ze zrozumieniem a potem dawaj madrzejszy wpis.

Gość gość
matka przez caly rok utrzymuje siebie z alimentow?!w jakiej patologii ty zyjesz?

Gość gość
Tia,alimenty pozwalaja egzystowac matce i dziecku caly rok.Hit tego forum!te 300 zlotych daje utrzymanie!!sam czynsz za mieszkanie to min.400-500 zl.

Gość gość
dziś -> piszesz bzdury jak mało który! Alimenty są zasądzane na (małoletnie) dziecko, w imieniu którego występuje matka (ponieważ małoletni nie ma zdolności do czynności prawnych). Z chwilą osiągnięcia pełnoletności nabywa tej zdolności "z automatu", a stwierdzenie tego faktu nie wymaga potwierdzenia przez sąd. Są w tej sprawie wyroki i interpretacje SN. Dlatego w miesiącu w którym dziecko kończy 18 NALEŻY! zacząć płacić do jego rąk. Płacenie nadal do rąk matki jest błędem, który w skrajnych przypadkach może skutkować zleceniem egzekucji komorniczej przez uprawnionego przeciwko zobowiązanemu.

Gość gość
no wlasnie jest dokladnie odwrotnie!! zaplacenie alimentow pelnoletniemu bez jego prawnej zgody czyli zniesienia platnosci do rak matki spowoduje dokladnie to,co piszesz:mamuska w te pedy pogna do komornika.Nie mozna zmieniac decyzji ot tak sobie,bo to skutkuje klopotami.

Gość gość
no wlasnie jest dokladnie odwrotnie!! -> http://www.eporady24.pl/bezposrednie_przekazywanie_alimentow_pelnoletniemu_dziecku,pytania,3,16,1522.html Dowód nr 2: byłem w tej sprawie u 2 prawników - obaj to potwierdzili. Dowód nr 3: zacząłem płacić do rąk dziecka. Mamuśka aż się pos/rała z bezsilności :D Albo ci sie nie chce pogoolować, albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Albo myśleć logicznie. Stawiam na wszystko naraz :D

Gość gość
mam taka przykra sytuacje za soba.nie musisz punktowac,pilnuj swojego biznesu.

Gość gość
Alimenty na dziecko maloletnie przekazujesz na rece jego ustawowej przedstawicielki czyli matki. Po uzyskaniu pelnoletnosci (18 lat) powinienes pieniadze przekazywac na rece dziecka i to bez wyrokow sadowych w tej sprawie. Jesli matka chce nadal otrzymywac pienieadze na swoje rece, pelnoletnie juz dziecko powinno ją ustanowic swoim przedstawicielem. Jesli tego nie zrobi masz obowiazek przekazywac kase na rece dziecka. Malo tego, jesli po uzyskaniu przez dziecko pelnoletnosci ty nadal bedziel przekazywal kase na rece matki, dziecko moze ci zalozyc sprawe w sadzie wlasnie o alimetny, tzn ze nie otrzymuje od ciebie kasy. Oczywiscie mozesz sie starac udowadnaic, ze przeciez przekazujesz na konto matki ale to nie ma znaczenia i jedyne co wtedy mozesz to zaplacic zalegle alimenty dziecku a matke oskarzyc o bezpodstawne wzbogacenie i pozwac o zwrot kasy. generalnie same problemy. Wniosek: dziecko konczy 18 lat - przelewasz na jego konto lub wysylasz poczta na jego nazwisko.a

Gość gość
Mam problem... Moja matka(bo ja chyba moge pomarzyc o tych pieniądzach) dostaje od ojca 350 zł alimentów na mnie...Ja mam 19 lat... rozmawiałam z nią na ten temat żeby dawała mi chociaż połowe niestety to nic nie dało... z ojcem także nie mogę sie dogadac... On twierdzi że ja nie zasługuje na te pieniądze i nigdy nie będzie mi ich wpłacał na konto... Poza tym moja matka uważa że te alimenty w całosci idą na opłaty i jedzenie, wiec moge pomarzyć o tym że cokolwiek innego dostane(chodzi o bielizne etc:/) a ja samym jedzeniem nie żyje ponieważ mam zaburzenia odrzywiania(bulimia) chore jajniki i na leki moja matka tez sie nie kwapi zeby dać mi pieniądze wiec musze pożyczać... Pracuje dorywczo jako kelnerka ale z tego kokosów nie ma wystarczy mi na leki oprócz bulimii i chorych jajników mam jeszcze epilepsje... no i w sumie na tym sie konczy... a ostatnio myślałam o przeprowadzce z koleżaką na kawalerke ...i chciałam dostać moje alimenty bo przecież nie bedę mieszkać z matką wiec chyba mi sie nalezą...ale matka stwierdziła ze nigdy mi ich nie da nawet jak sie wyprowadze, oczywiście ojciec sie z nią zgadza... co ja mam zrobić?? jezeli jakieś pismo napisać to jak to ma wyglądać ?? bo ja jestem załamana...

Gość gość
a z jakiej racji dostajesz alimenty skoro się nie uczysz???

Gość gość
Zapomniałaś napisać że musisz też brać leki na bezmózgowie. A te są drogie, ale nieskuteczne.

Gość gość
To nie myśl tylko się przeprowadź I mieszkaj z koleżanką ojcu wysyłasz oficjalne pismo ze alimenty mają iść na twoje konto jak nie wpłaci to komornik. A mama ci zapłaci drugie tyle. Myślę ze za 700zł opłacając stancje i jedzenie pożyjesz jak królowa.

Gość gość
Wiekszosc piszacych jest bez serca pisza nie po to by pomoc tylko upodlic. Czytac trzeba ze zrozumieniem to ze dorabiam nie swiadczy ze sie nie uczę . Dorabiam by zyc , Dziekuje za miłe posty i pozdrawiam tych pozytywnych

Gość gość
Do tej 19-latki.Poczytaj o takich sytuacjach i zrob cos ze swoim zyciem,bo wychodzi na to,ze jestes jakos odtracana.Pisze tylko na podstawie twojego opisu.Bedac pelnoletnia mozesz otrzymywac pieniadze do twoich rak,tak stanowi prawo.