Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zapomnialam tabletki

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny,zapomnialam wziac tabletke w sylwka i dzisiaj zapomnialam ze zapomnialam tej tabletki i poszlam na calosc z mezem...kurcze teraz mam obawy ze mozliwe jest zaplodnienie bo przy pominięciu tabletki trzeba sie zabezpieczać dodatkowo 7 dni.Czy ktos byl w takiej sytuacji? Dodam ze to tabletki jednoskladnikowe dla karmiacych mam :-) chce miec drugie dziecko ale jeszcze nie teraz :-)

Gość gość
Twoj problem nie nasz

Gość gość
Dzieki za odpowiedz moze wypowie sie ktos mniej sfrustrowany? :-)

Gość gość
Jak będzie szybciej to lepiej.

Hej, tak, jest pewne ryzyko ciazy, wiec powinnas postarac sie jak najszybciej o tabletke antykoncepcji doraznej, tzw. dzien po lub po stosunku. W Polsce dostepne jest np. escapelle, oczywiscie na recepte od lekarza. Powinnas wiec zglosic sie jak najszybciej do przychodni lub do prywatnego ginekologa po recepte. Tabletka zapobiegnie ewentualnej ciazy jedynie jesli zazyjesz ja do gora 72 godzin od niezabezpieczonego stosunku. Wiecej na temat tego typu antykoncepcji znajdziesz na stronie https://consult.womenhelp.org/pl/page/377/questions-and-answers U nich mozna tez takie tableteki zamowic, zeby miec je na wypadek takich wlasnie lub podobnych wpadek. Ale trwa to ok. 10 dni zanim dotra, wiec tym razem musisz zdobyc je na wlasna reke. Pisz w razie pytan.

Gość gość
Jestem przeciwnikiem tabletek po wiec po prostu pozostaje mi czekac i zrobic test ale dzieki :-)

Gość gość
jestes przeciwnikiem tabletek po a pigulki anty stosujesz , dziwna jestes

Gość gość
Nie jestem dziwna.Tabletka anty a tabletka po to zupelnie odmienne tematy.Moze ty nie jestes dostatecznie doinformowany gosciu.Uzywam tabletek anty ktore hamuja owulacje wiec nie dochodzi do zaplodnienia.Tabletka po jest srodkiem poronnym ktory ma na celu obumarcie zaplodnionej juz komorki jajowej.To chyba roznica i to kolosalna.Nie wiem kto tu jest dziwny.Radze sie troche doksztalcic.Pozdrawiam.

Gość gość
Pamietaj, ze przy antykoncepcji jednoskładnikowej bardzo wazne jest branie tabletek z dokładnością co do godziny. Wahnięcie 2 -3 godziny pomiędzy dawkami mogą skutkować zmniejszoną skutecznością a w konsekwencji ciążą.

Gość gość
są tabletki awaryjne różne Escapell - to progesteron, jeśli do zapłodnienia już doszło (zanim wzieło sie ją) to ciążę tylko wpostrzyma a nie usunie natomiast Ella One to faktycznie tabletka majaca dzialanie poronne. Działa nawet do 120 godzin po stosunku i nie ma znaczenia czy komórka jajowa została zapłodniona czy nie bo i tak nie powinna dopuscić do jej zagnieżdzenia Wiec można tabletki brać (bo są różne w działaniu) i być w zgodzie z ideologią wlasną

Gość gość
Jak wstrzyma ciaze? Zahibernuje czy jak? I co dalej z nia w macicy? Kazda tabletka po to srodek poronny jak by nie nazywac.Dla jrdnych jednych zycie to juz zaplodniona komorka dla innych zagniezdzona dla innych plod 10 cm a dla jeszcze innych urodzone dziecko to dopiero czlowiek.Ile glow tyle opinii.A tabletki po wszystkie naja na celu pozbycie sie ciazy.

Gość gość
tlumoku zacofany tabletka po nie jest poronna !!!! w Polsce nie sa dostepne tabletki poronne , ile ty masz lat ze jestes taka glupia

Gość gość
ona nie jest dziwna tylko glupia

Gość gość
jak z ciebie taka katoliczka to nie lykaj anty , tylko niech cie bzyka zeby zaplodnic

Gość gość
Nie musze byc katolem aby nie uznawac srodkow poronnych.Moze mi ktos wytłumaczyć w takim ukladzie co dzieje sie z zaplodnionym jajem gdzie ono sie ulatnia? Wyparowuje ? Chetnie sie dowiem bo oczywiscie jestem tlumokiem zacofanym :-) slucham wypowiedzi :-)

Antykoncepcja awaryjna, czyli tzw. tabletka dzien po NIE jest tabletka poronna! Nie ma w ogole nic wspolnego z aborcja, w przeciwnym wypadku nie bylaby dopuszczalna w Polsce. To bardzo czesty mit z nia zwiazany. Cytuje Women Help Women: "Antykoncepcja po stosunku zapobiega ciąży jeszcze przed jej rozpoczęciem, powodując opóźnienie lub hamując jajeczkowanie, nie wywołuje aborcji. Jeśli kobieta jest już w ciąży, antykoncepcja doraźna nie będzie w stanie jej przerwać. Antykoncepcja po stosunku zawierająca progestagen może zostać zastosowana więcej niż jeden raz bez żadnych obaw o bezpieczeństwo. Antykoncepcja po stosunku jest równie skuteczna za każdym razem." https://consult.womenhelp.org/pl/page/447/contraceptives

Gość gość
To srodki wczesnoporonne.Nie dopuszczaja do zagniezdzenia sie komorki jajowej poprzez zageszczenie sluzu w macicy.A jesli nie doszlo do zaplodnienia to opozniaja owulacje ale jezeli komorka jajowa zostala zaplodniona to obumrze bo nie bedzie mozliwosci implantacji.Co jedna opinia to lepsza.Dziewczyny radze trochw wiecej poczytac i zainteresowac sie tematem a pozniej wypowiadać.

Gość gość
i dla tego nazywa sie po a nie przed Wyobrażacie sobie jak takie tabletki bede "bez niczego" dostępne i każda"sisusiumajtka" bedzie je zazywala "po" (np. kilka razy w m-cu)?? Za 10 lat mamy tabuny nieplodnych kobiet,które chcąc począć dziecko (w końcu) będą się udawaly do klinik in vitro.Kojarzę dwie kobiety , które to wzieły. Obi miały mega problemy , krwawienie, bóle głowy. Obie stwierdziły , że nigdy wiecej