Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dajecie dwulatkowi malować farbami i plastelinę

Polecane posty

Gość gość

Moja corka ma 2latka, zna narazie tylko kredki , zastanawiam sie nad farbkami i plastelina, przed plastelina powstrzymuje mnie to,ze caly czas ma nawyk wkladania roznych rzeczy do buzi i nie wiem czy to dobry pomysl...

Gość gość
jak najbardziej.. dlaczego nie?

Gość kaszebka
Pod Twoim czujnym okiem. Może być świetna zabawa:) Duży papier, góra dwa kolory farb, żeby nie rozpraszać. Mój syn na półtora roku bawił się ciastoliną. Poza zabawą chowam, bo wiem co by mi zrobił w mieszkaniu ;-)

Gość kokoszka123
Moja córka maluje farbami już od pół roku, a ma 2 lata obecnie. Duży techniczny blok, woda w ciężkim naczyniu, żeby nie wywaliła i zabawa. uwielbia to. Ciastoliny ani plasteliny jeszcze nie dałam, bo jeszcze nie czas na to, ale też sie zastanawiałam. Troszke sie boje, bo moja z gatunku tych, które ozdabiaja ściany ;)

Gość gość
A dlaczego nie? To świetna zabawa :) moja teraz ma już prawie 4 lata to świetnie sobie radzi z farbami i plastelina, ale jak tak półtora roku miała to dawałam Jej farby i na ziemi rozkładałam wielki brystol. Miała zajęcie na dłuższy czas :) zamiast plasteliny na początek kupiłabym ciastolinę- łatwiej to sprzątnąć, bo nie przykleja się jak plastelina

Gość gość
oczywiście, że jej daj. ale nie na zasadzie - masz tu farby i baw się. ubierz ją w coś co nie szkoda zniszczyć, posadź np. w kuchni - gdzie łatwiej posprzątać i malujcie razem. dla takiego malucha polecam farbki do malowania palcami. a od plasteliny dużo lepsza będzie ciastolina, jest dużo bardziej miękka i małe paluszki bez problemu sobie z nią poradzą.

Gość gość
Farby zakupię jakoś mi umknęły wcześniej,a ciastolinę może też spróbuję, generalnie córka non stop coś mamle w buzi,a to palce,zabawki itd... najgorszy nawyk memlanie wlosów :/ i zastanawiam się kiedy to wreszcie minie

Gość gość
Mój syn bawi sie ciastolina odkąd skończył z 1,5 roku. Jestem wtedy z nim i pilnuje, ale nawet jakby próbował zjeść to ciastolina jest bezpieczna. Farbki kocha, ma i akwarele i plakatówki, uwielbia malować. Lubi tez pisaki, kredki itp

Gość gość
Polecam do malowania farbami fartuszki dla dzieci takie foliowe z długim rękawem. Ja mam z ikei. Zawinęłam rękawy, bo były za długie i sprawdza się świetnie. Z prostymi rękawami pasuje również na pięcioletnią córkę. U mnie furorę zrobiły również flamastry, tylko nie wszystkie spiorą się z ubrań. Trzeba sprawdzać oznaczenie na opakowaniu.

Gość gość
Dawałam, oczywiście, chyba wszystkie dzieci lubią farby. Jak się boisz dużego bałaganu to zacznij od akwarelowych i pomagaj je dziecku rozmieszać. Polecam plastikowy obrus/ceratę jak się boisz o meble, fartuszek z rękawami dla dziecka. Synek i tak mnie zdziwił bo okazało się że brudzić się farbami nie lubi, nie chciał używać farb do malowania palcami, jak ręce ubrudził to od razu wycierał je w mokre chusteczki.. A zamiast plasteliny polem ciastolinę, playdoh nie jest toksyczna więc dziecko się nią nie zatruje nawet jak weźmie do buzi, a tak niesmaczna że szybko się tego oduczy.

Gość gość
Moja corka dostala zestaw PlayDoh (ciastolina, formemki, walki i wyciskacze) na drugie urodziny i ZAKOCHALA SIE :) Przez poltorej roku na pytanie co chce robic odpowiadala "lepic z ciastoliny" :D Farbami nie pamiztam kiedy zaczela malowac ale chyba jeszcze wczsniej , od zawsze uwielbiala wszelkie prace manualne. Dzis ma lat 6 i choc oczywiscie nie sa to juz te same zabawy to nadal bardzo lubi plasteline.

Gość gość
A jakie farby do malowania paluszkami polecacie?