Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktoś z was ma setera?

Polecane posty

Gość gość

Napiszcie jaki jest z charakteru, czy lubi inne psy, obcych ludzi, dzieci? Jak często i na jak długo chodzicie z nimi na spacery (takie bez smyczy)?

Gość gość
Ja mam irlandzkiego, ma teraz 8 lat, uwielbia inne psy, do ludzi obcych podchodzi z rezerwą (nie da się pogłaskać, po prostu odchodzi, odwraca głowę), dzieci są mu obojętne, chociaż przed moim chrześniakiem uciekał pod stół i nie chciał mieć z nim kontaktu. Jak był młody to więcej z nim chodziłam na spacery, tak spokojnie 2-3 godziny ruchu miał, z czego jeden spacer bez smyczy (bieganie po łąkach im dłużej tym lepiej) i dwa takie krótsze (po 15-20 minut). Teraz wychodzę z nim 3 razy dziennie, ale najdłuższy spacer trwa może godzinę max, bo i on nie jest tak żywiołowy jak wcześniej. W weekendy jeździmy na jakieś odludzia i sobie lata po polach, wystawia kaczki itd.

Gość gość
Mój odwrotnie, ludzi bardzo lubił, inne psy mniej. Dogadywał się z seterami :D Ze smyczy długo nie spuszczałem go, poza jakimiś łąkami, bo był płochliwy i byle jaki strzał i on pełna prędkość i przed siebie :D Wiadomo, jak szybko one biegają :D One generalnie są bardzo emocjonalne, żywiołowe i muszą, muszą się wybiegać! Jeśli ktoś lubi mieć pretekst do licznych spacerów, wypraw za miasto, to jest to świetny pies, przy tym bardzo piękny :) Wymaga cierpliwości, bo nie jest najłatwiejszy w układaniu, ale można sobie poradzić. Ja swojego kochałem :)

Gość gość
Mój lubił dzieci, ale gdy były większej grupie, to się płoszył, ale mój był taki, właśnie płochliwy i brałem to zawsze pod uwagę. Za to zupełnie nieagresywny. Jedynie złościł się, gdy jakiś pies, próbował go zdominować i pomimo płochliwości, tutaj nie ustępował, więc musiałem takich spraw pilnować.

Gość gość
Ja mam dwa setery :) jestem zakochana w rasie. Wymagają naprawdę dużo ruchu, jeśli nie masz czasu żeby wyskoczyć z seterem na dłuuugi spacer (ponad 2 godziny) chociaż raz na dwa dni i na dłuższe w weekendy to wybierz mniej aktywną rasę. Oczywiście seter przyzwyczai się i do mniejszej ilości ruchu, ale najprawdopodobniej będziesz z nim mieć wtedy problemy (z przywołaniem, rozwalaniem chaty itd.). To generalnie psy dla naprawdę aktywnych ludzi i nie ma, że na dworze -10 stopni i sypie śnieg albo jest mega ulewa- seter musi się wybiegać i im więcej łąk, pól i błota tym lepiej :) nie jest to pies do miejskiego parku.

Gość autor tematu_
A jak z psim zapachem? Mocno czuć go psem? Wyczytałem, że podobno jak na dużego psa to nie zajeżdża mocno.

Gość gość
Mój miał bardzo słaby psi zapach. Mało wyczuwalny. A ja raczej jestem na to wrażliwy, nie lubię tych mocnych psich zapachów.

Gość gość
Moich nie czuć mocno, oczywiście jakiś tam zapach jest, ale niezbyt mocny. Miałam okazję być w domu, w którym mieszkały 2 goldeny i niestety mimo że generalnie czyściutko i właściciele regularnie sprzedają to niestety czuć było psem.

Gość gość
*sprzątają a nie sprzedają :D