Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość_18

Becikowe,dodatki dla samotnych matek.

Polecane posty

Gość Gość_18

Witam.W kwietniu urodzę,nie jestem mężatką, chodzę do szkoły i jestem na utrzymaniu mamy. I pytanie moje brzmi czy jako samotna matka otrzymam podwójne becikowe,czy wgl coś takiego jest? Czy przysługuje mi jakiś dodatek? Dodam,że pobieram 400 zł z funduszu alimentacyjnego na siebie samą i czy po urodzeniu nadal będą mi przysługiwały świadczenia alimentacyjne? :)

Gość gość
z tego co ostatnio gdizes czytałam to chyba alimenty dostajesz dopóki sama nie masz rodziny (nie jestem pewna). Becikowe i dodatek do rodzinnego jeżeli nie przekraczasz dochodami. Nie będziesz figuroała jako samotna matka dopóki nie podasz ojca dziecka do sądu o alimenty i ograniczenie praw. Chyba, że go w ogóle po urodzeniu nie podasz do aktu urodzenia, ale moim zdaniem nie ma co unosić się honorem będzie Ci się należało od niego świadczenie pieniężne.

Gość gość
samotna matka, to osoba która wychowuje sama dziecko, nieważne czy ojciec jest w papierach, jesli nie masz dochodów to dostaniesz jakis skromny zasiłek na dziecko, grosze jakieś ok 170 zł, może więcej jesli nei masz wcale dochodów), dostaniesz tez drugie becikowe, co do alimentów na Ciebie to się nie znam, ale wydaje się logiczne że w tej sytuacji te alimenty będa na dziecko (ty juz nie dostaniesz).

Gość gość
alimenty będzie dostawała na siebie do 24 roku życia, o ile będzie się uczyła lub nie wyjdzie za mąż

Gość gość
170 zł na samotną matke + zasiłek rodzinny 68 zł. Becikowe normalnie 1000 + drugi 1000 z tytułu urodzenia dziecka

Gość gość
Ale nie załatwi nic jeżeli poda nazwisko ojca do papierów i nie skieruje sprawy do sądu. Koleżanka też ostatnio się chciała starać o dodatki jakieś i jej tak powiedzieli. Od jakiegoś roku czasu jest tak dlatego, że dużo konkubinatów ciągnęło pieniądze i różne przywileje bo niby samotna matka, ale wzięli się za to.

Gość gość
Jak pojdziesz do pracy dostaniesz najmniej 1200zl netto.

Gość gość
Zasiłek dla rodzica samotnie wychowującego dziecko dostaje się tylko jeśli 1. Ojciec dziecka nie żyje 2. Dziecko nie ma przyznanych alimentow Ojciec musi być wpisany w dokumentach i autorka musi złożyć sprawę o alimenty, bo inaczej nie dostanie dodatku. 1000 zł to dodatek tylko w wypadku przyznania zasiłku rodzinnego. A alimenty autorka będzie dostawała do momentu ukończenia 24 roku życia jeśli będzie się uczyć. Chyba ze ojciec jej złoży wniosek o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Bez urazy ale tak to jest kiedy dzieci biorą się za robienie dzieci, sa na utrzymaniu wlasnych rodzicow,a później kombinują.