Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cukrzyca ciężarnych

Polecane posty

Gość gość

Witam was. Czy są tu jakieś Panie ze zbyt słodką ciążą? Ja dopiero zosatłam w tym kierunku zdiagnozowana i jest cukrzyca ciążowa (wcześnie nie miałam z tym kłopotu) Diabetolog kazal mi mierzyć cukier na czczo i po każdym posiłku (po godz i po dwóch godz) na czczo glikemia ma nie przekraczać 99 mg/dl, 1 godz po posiłku 140 mg/dl 2 godz po posiłku 120 mg/dl i prawdę mówiąc dopiero dziś udało mi się utrzymac te wartości w ryzach . Odstawiłam całkowicie cukier i slodzik, nie jem żadnych słodyczy teraz, nie słodzę herbaty (kawy nie piję) nie mogę zbyt być aktywna bo mam zagrożoną ciażę i lekarz kazał mi najlepiej leżeć ale zachowuje normalną aktywność czyli spacerki, jakieś wyjście na zakupy itd... posiłki jem o stałych porach co 3 godziny i czytam wszystkie etykietki ile co ma węglowodanów , tłyuszczów itd wybieram oczywiście te co mają najniższe wartości (chociaż szału nie ma za duzego z wyborem bo większość produktów IG ma >50g) nie jem żadnych słodyczy, odstawiłam białe pieczywko, do tej pory nie miałam zadnej diety a moje nawyki żywieniowe były katastrofalne, jadlam to na co miałam ochotę i kiedy mialam ochotę a tu nagle taka zmiana.... mam wrazenie że mój organizm zaczyna mi szaleć przez tą nagłą zmiane na lepsze :D i może też te wahania glikemii spowodowane są tą zmianą?

Gość DominikaSz
Hej, ja miałam cukrzycę ciążową od 7 tygodnia....

Gość gość
Cukrzyca moze sie nasilac wraz z wiekiem ciazy. U mnie bylo tak ze zaczelam od samej diety, potem juz dostalam insuline i z kazdym tygodniem musialam wstrzykiwac jej wiecej by utrzymac prawidlowy poziom. Dopiero pod koniec ciazy zaczlo wracac do normy.

Gość monik123r
Masz i tak wysokie normy bo ja mam do 90 na czczo i do 120 po godzinie. Po dwoch nie mierze.. na kafe jest obszerny temat cukrzycowych. Zapraszam do nas.jest na pierwszej albo drugiej stronie :)