Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Polska to ciemnogród?????

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny takie pytanie: czy Wasz gin/endokrynolog odmówił wam wypisania tabletek anty? Od 2 lat błagam moją endo o pomoc w : - wypadaniu włosów, - trądziku hormonalnym, - wyrównaniu cyklu (19, 36, 22 dni itd.), - wypisanie tabl. anty. Przez 2 lata nie zapisała mi żadnych tabletek (!!!), mimo, że mam podwyższony testosteron, androstendion, DHEA, , nieprawidłowy stosunek LH/FSH. Jej tłumaczenie: pani nie potrzebuje tabletek, to sie samo unormuje, proszę brać cynk i pić herbaty ziołowe, kremy Vichy są bardzo dobre (leczenie antybiotykiem u dermatologów KILKU nie pomogło, a vichy pomoże). Kobiety, mam dość :( Mam 31 lat.

Gość gość
No jak to czytam to niektórzy lekarze na pewno. Jeśli masz takie problemy, jej obowiązkiem jest Cie leczyć i wyleczy. Hormonami jak najbardziej skoro z tym jest problem. A co do tabletek anty nie powinna mieszac zycia zawodowego z pogladami, moze trzeba zmienic ginekologa?

Gość gość
A jaki masz problem w zmianie lekarza? Ja dawno już bym takiego konowała zmieniła. To problem lekarza jako człowieka a nie ciemnogrodu. 90% lekarzy postąpiłoby inaczej.

Gość gość
Jak zauważyłam to kobiety (doktorki) maja większy problem z przepisaniem środków anty... warto moze zmienic na męzczyznę? skad jestes moze doradze kogos dobrego? Kto nie bedzie miał zadnego "ale"

Gość gość
Tak, cały czas myślę zmienić ją, z drugiej strony waham się, bo tyle czasu ona mnie leczy, zna chorobę (wg mnie chorobę, wg niej jest wszystko ok). Problemy hormonalne leczyć ziołami i cynkiem, tragedia :/ jestem z Krakowa. Czy Wam równiez odmawiali wypisania tabletek anty, czy tylko ja mam taki problem. Przecież nastolatki bez problemu dostają je na trądzik i to bez badań często, a ja stara baba po tylu badaniach i USG jajników wskazującym na PCOS (koraliki w jajniku) nie mogę się doprosić. Chwilami myślę, że ona robi to na złość, bo już nie widzę wytłumaczenia. Na moje pyt odpowiada: bo nie, proszę nie wchodzić lekarzowi w kompetencje itp. Zgroza

Gość gość
(18:45/18:53) ha kompetencje? w tym przypadku ich ewidentny BRAK, jestem sporo młodsza od ciebie i też PCOS no i dotałam hormony ,no ale tez mam genialnego ginekologa jestem mu wdzięczna... Kraków? nie pomoge niestety... boo Lubelskie :)

Gość gość
Proszę Cię, to chyba z Tobą jest problem a nie z lekarką,jeśli jest tak jak opisujesz.Masz 31 lat,mieszkasz w Krakowie,trafiłaś na jakiegoś lipnego lekarza i dalej tam chodzisz???Przecież bez problemu znajdziesz kogoś kompetentnego.Tak,zdecydowanie Polska to ciemnogród:D

Gość gość
A czy hormony na PCOS pomagają Ci? widzisz jakieś efekty? Właśnie czytam opinie o innych endokrynologach, wybiorę któregoś i jutro się umówię bo już mam dość. Zaraz kąpiel, depilacja wąsów, maść na pryszcze, odpływ zatkany włosami... i tak od 19 lat :(

Gość gość
do gościa z 19:35 A wiesz, że zgadzam się z Tobą, jestem ciemnota, ale chciałam mieć stałego lekarza prowadzącego i wierzyłam, że jednak pomoże coś. Zwłaszcza, że to mój pierwszy endokrynolog. Więc przyznaję bez ironii- jestem ciemnota. Ale mądrzeję :)

Gość gość
To ja z 19:22-Anka Tyle tylko ze ja dostałam leki od ginekologa... zmiana diety, luteina i metformina... Miałam duzo pecherzyków na jajnikach nieregularne miesiączki/cykle wszystko sie zmieniło. Teraz juz sie zmieniło, wziełam tylko 2 op. luteiny, wiem kiedy sie spodziewac miesiączki :) a nie jak kiedys, ale znowu to napisze MAM GENIALNEGO DOKTORKA :D Ostatnie usg było w grudniu i P.dr. był zadowolony na jednym jajnku juz nie ma pecherzyków a na drugim został bodajże jeden

Gość gość
Ja mam 9 w jednym i 4 w drugim. Dziękuję Ci bardzo za odp, może jest jeszcze nadzieja dla mnie, chociaż ponoć PCOS nie da się wyleczyć.

Gość gość
Hmm... tego czy da sie wyleczyc nw ale raczej tak no bo miałam a juz chyba powoli koniec z tym :D (szczęśliwa) bo raz miesiączki nie było 3 mieś, a nieraz az 2 razy w mies

Gość gość
Prosze bardzo :) ciesze sie ze w jakims stopniu mogłam cos tam podpowiedziec :) polecam sie na przyszłość...Anka

Gość gość
Tak to ciemnogrod... W calej UE bedzie mozna kupic tabletke "po" bez recepty, a w PL chca utrzymac wciaz na recepte...

Gość gość
To ja z 19:22-Anka Tyle tylko ze ja dostałam leki od ginekologa... zmiana diety, luteina i metformina... Miałam duzo pecherzyków na jajnikach nieregularne miesiączki/cykle wszystko sie zmieniło. Teraz juz sie zmieniło, wziełam tylko 2 op. luteiny, wiem kiedy sie spodziewac miesiączki usmiech.gif a nie jak kiedys, ale znowu to napisze MAM GENIALNEGO DOKTORKA smiech.gif Ostatnie usg było w grudniu i P.dr. był zadowolony na jednym jajnku juz nie ma pecherzyków a na drugim został bodajże jeden. xxxxxxxxxxxxxx Mam nadzieje, że jeszcze tutaj zajrzysz Aniu. Ja też mam problem z pcos, i trafiłam na wielu niekompetentnych lekarzy. Też jestem z lubelskiego, więc mam prośbę o namiary na Twojego lekarza. Z góry dziękuje

Gość gość
Matki nie prowadzą rozmów z dorosłymi córkami na temat sexu i antykoncepcji.Szkoła i nauczyciele tego nie zrobią.Dziewczyny 18 letnie znają tylko stosunek przerywany ,a potem szukają pigułki "po".

Gość gość
Trochę dziwne bo jeśli tak jest są różne leki i nawet dużo lepiej inne się sprawdzają przy tego typu problemach ja przy podniesionym androstendionie i przy tylko podejrzeniu PCOS brałam metforminę i świetnie działa, wypisał mi i ginekolog i endokrynolog niezależnie zalecił i to na bank pomaga. Aha miałam do tego przy takich rozregulowanych hormonach jeszcze test obciążenia glukozą. I wyszły małe odchylenia i ta metformina naprawdę super działa i tańsza od tabletek anty, a po anty strasznie źle się czułam i nie pomogły