Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kakakumba

Policystyczny jajnik mnie wykończy! Błagam o słowa wsparcia

Polecane posty

Gość Kakakumba

Dziewczyny już płaczę kolejny dzień z rzędu, wyglądam coraz gorzej, mam bladą cere z czerwonymi wypryskami, podkrążone oczy, boję się umyc włosy bo znowu wypadnie mi ich z 40. Dowiedziałam sie ok. 2 lat temu podczas wizyty u ginekologa że jeden z jajników ma dużo wypustek pokaźnych rozmiarów, no krótko mówiąc mam zespół PCOS (policystycznego jajnika). Miałam jako mała dziewczynka GĘSTE i PIĘKNE włosy, koleżanki i ich mamy mi ich zazdrościły. Od tych 2-ch lat wypada mi mnóstwo włosów- SĄ WSZĘDZIE, dywan, kanapa, poduszki, łazienka, zlew, wanna, przyklejają się do swetrów, lecą, lecą.. Podczas mycia wypada ok 30 sztuk, podczas czesania z 10. Pije len mielony jem zdrowo- dużo ziarnistych, ciemnych produktów, jem przede wszystkim duzo, wiec wartości odżywczych mi nie brakuje. Ostatnio nie miałam miesiączki przez jakies 4 miesiące, nie wiem nigdy kiedy nadejdzie następna, hormonów nie łykam bo nie mam potrzeby i chęci. TRĄDZIk wiecznie okupuje moją twarz, mam duzo blizn, nie sposób je leczyc , skoro pojawiają sie wciąż nowe wypryski. Na szyi, na skroniach, policzku. Jeszcze 3 lata temu BYŁAM taką ładną dziewczyną ze zdrową skórą, pięknymi włosami A TERAZ CO TA CHOROBA ZE MNĄ ZROBIŁA - WYGLĄDAM jak CHORA PSYCHICZNIE ANEMICZKA z 1/3 włosów i pryszczatą twarzą. CO ja mam ze sobą zrobić..? Już psychicznie nawet wysiadam, jest bardzo źle. Lekarze jak zwykle nic nie wiedzą.......

Gość gość
musisz się leczyć, ja to zrobiłam po 8 latach, ale lepiej późno niż wcale

Gość gość
Powinnas sie wziac za siebie i leczyc to gowno! Do lekarza a zobaczysz ze wszystko sie unormuje. I przestan sie uzalac....zaniebdalas zdrowie to masz.

Gość Kakakumba
Przepraszam, ale jak to ja zaniedbałam? Radzę poczytać w wikipedii o nieznanej przyczynie tejże dolegliwości a potem rozliczać mnie z rzekomych 'zaniedban'.

Gość gość
No nie leczysz się przecież- od gina masz tylko diagnozę jeszcze z czasów zanim zaczęło byc źle, czyli do gina stricte w tej sprawie nie chodzisz, leczenia nie podjełaś żadnego, u endokrynologa ani dermatologa nie byłaś. Nawet nie jest powiedziane, że przyczna trądziku jest jajnik, bo wbrew pozorom może byc, to zupełnie niezwiązane. zreszta i tak przydalaby się współpraca równiez z dermatologiem tak czy siak. Wyglada na to, ze absolutnie nic nie zrobiłas w kierunku rozwiazania swoich problemów

Gość gość
Dziecko, to że przyczyna jest nieznana nie ma nic do rzeczy- nie przeszkadza, to leczyć albo przynajmniej wyeliminować czy złagodzić objawy. Piszesz, ze nie masz potrzeby ani chęci łykania hormonów- no potrzeba raczej jest, a terapia hormonalna zatrzymuje pojawianie sie nowych cyst, reguluje poziom hormonów i to czasami wystarczy, zeby cera wróciła do normy. Nie leczysz się, siedzisz w domu, zażywasz siemię lniane i płaczesz, bo nie masz chęci na terapię hormonalną.. Idź do lekarza

Gość gośćpcos
Ha ha ha ha, ale się uśmiałam. Autorko odsyłasz do wikipedii, a sama się nie douczyłaś i odnośnie pcos i lnu. Pcos jest chorobą androgenną, która nie tylko niszczy jajniki, ale też nadnercza i trzustkę. A len owszem może regulować hormony, ale żeńskie. Len nie usunie ci nadmiaru hormonów męskich! Widać, że ci informacja o męskich hormonach przy pcos umknęła. WAŻNA INFORMACJA: Jajniki i nadnercza produkują testosteron. Zdziwiona? Pcos jest chorobą genetycznie uwarunkowaną, czyli odziedziczyłaś słabe jajniki po przodkach. Jeśli wystąpił gdzieś czynnik obciążający jajniki, czyli zaburzenie hormonalne z nadnerczy, niewydolność wątroby, która nie usuwa nadmiaru hormonów. Osłabienie wydolności wątroby może być również przez większą ilośc toksyn w organizmie. Przewlekły stres, który powoduje wzrost kortyzolu, a ten z kolei stymuluje nadmiar insuliny, która powoduje produkcję testosteronu, który bije po jajnikach. To jajniki siądą, zaczną produkować więcej testosteronu, a on z powrotem poleci po trzustce. Robi się błędne koło. Pcos może być prostą drogą do cukrzycy typu B. Co jest tylko jedną z możliwych powikłań przy tej chorobie. TAK, ZANIEDBAŁAŚ I TO JAK JASNA CHOLERA! Antykoncepcja jest potrzebna po to, aby zatrzymać pracę jajników. Przy pcos te pęcherzyki produkują testosteron, który ci szkodzi, tzn powoduje wypadanie włosów i trądzik. Moimi objawami był trądzik, duży hirsutyzm i tycie w górnej partii ciała, a to z kolei powodowało zanik mojej kobiecej sylwetki. Uspione przez antykoncepcję jajniki przestają produkować androgeny, a wątroba powolutku usuwa nadmiar. Pęcherzyki się również mogą wchłonąć. Mnie dojście do poziomu hormonów w normie zajęło 3-4 lata, a jeszcze nie był to mój poziom. Może i nie czujesz potrzeby brania hormonów, ale twoje ciało już tak.

Gość gośćpcos
Jeszcze jedno, napisałaś: Lekarze jak zwykle nic nie wiedzą....... Jeśli nie masz ochoty i potrzeby łykać hormonów, to znaczy, że lekarze ci antykoncepcję proponowali, czyli jednak coś wiedzą. :)

Gość Liwia87
PCOS - straszna choroba. Też się z tym borykam od kilku lat. Wcześniej nawet nie pomyślałabym, że to daje takie objawy, ale kuzynka zwróciła na to u mnie uwagę. No i ta nadwaga - u mnie dochodzi jeszcze nadwaga, co akurat jest najstraszniejsze. Kiedyś ważyłam 50 kg. Teraz? 25 kg więcej... :( Nie czuję się atrakcyjna, mam masę kompleksów, nic nie jest jak dawniej. Ale wiesz, co odkryłam? Lek o nazwie Inofem. Byłam oczywiście u lekarza, przepisał mi hormony i na tym się skończyło. A wcale po nich nie było lepiej. Trzeba udać się do naprawdę dobrego specjalisty, najlepiej o dwóch specjalizacjach: ginekologa-endokrynologa. Wtedy tylko możemy mieć pewność, że zajmie się nami dobrze i kompleksowo, zbada wszystko od A do Z i dobrze zdiagnozuje. No niestety, u mnie badania potwierdziły, że to policystyczne jajniki. Leczyłam się hormonalnie również, a teraz piję Inofem właśnie. Słyszałaś o tym leku? Naprawdę polecam... Dużo się poprawia, odkąd go stosuję, skóra ładniejsza, włosy już tak nie wypadają i powoli też reguluję wagę, z pomocą diety oczywiście, ale wcześniej - nawet przy ograniczonej kaloryczności pokarmów masa nie leciała w dół, więc myślę, że to właśnie zasługa leków. Spróbuj, może też Ci pomoże :). W każdym razie - powodzenia i dużo siły w walce z chorobą Ci życzę. Pozdrawiam!

Gość ~~Anka~~
Ja też mogę polecić Inofem, bo sama piję. I - UWAGA: ważne! Na opakowaniu jest zalecenie o jednej saszetce dziennie, ale dawka terapeutyczna to dwie saszetki, więc lepiej pić dwie. Mi akurat tak powiedział ginekolog. Nie zaszkodzi, bo taka jest prawda, że dziewczyny z PCOS mają jednak mocno tą gospodarkę hormonalną zaburzoną. Tutaj możecie sobie poczytać nie tylko o samym preparacie, ale macie też dużo rad dotyczących tego, jak się odżywiać, jaki tryb życia prowadzić, jak dbać o siebie - http://www.inofem.pl/ To też jest ważne - uwierzcie, bo sprawdziłam na sobie. Jeśli chcemy pozbyć się PCOS - w zasadzie złagodzić, bo nie jest to chyba choroba uleczalna, to musimy niestety z pewnymi rzeczami się liczyć. Pozdrawiam wszystkie :policystyczne: i życzę im siły w walce z chorobą :). Anka