Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laura_1988

Karmienie piersią i alergia na mleko

Polecane posty

Gość Laura_1988

hej! Moja córka skończyła 6 tygodni i jest podejrzenie alergii na białko mleka krowiego. Lekarka przepisała nam Bebilon Pepti (gdyż oprócz piersi mała jest dokarmiana butlą) oraz kazała mi zrezygnować z białka mleka krowiego na czas karmienia piersią. Doradzi ktoś co fajnego można przyrządzić bez używania nabiału? co jeść a co unikać?

Gość gość
Ja Ci powiem, że lepiej, bu okazało się, że podejrzenie jest mylne. W przeciwnym razie Twoja dieta będzie się składała z kilku produktów, a eliminacja uczulających potrwa i przy okazji sporo nerwów zje. A skąd podejrzenie?

Gość gość
Bez przesady. Wystarczy unikać produktów mlecznych nic trudnego. Mój mały tez ma nietolerancje laktozy i kp

Gość gość
Warszawiak, Ślązak i Kaszub pojechali na wczasy do Egiptu. Gdy płynęli łódką, wyłowili z wody gliniany dzban z dziwną pieczęcią. Po chwili złamali tę pieczęć i z dzbana wyleciał Dżinn. - Uwolniliście mnie, spełnię wasze trzy życzenia. Po jednym na każdego. Kaszub: - Ja tak kocham Kaszuby... Niech zawsze woda w jeziorach będzie czysta, ryb będzie pod dostatkiem, a turyści niech będą porządni i bogaci. Dżinn: - Nudnawe życzenie, ale jak chcesz. Zrobione. Warszawiak: - Wybuduj dookoła Warszawy ogromny mur, żeby odgrodzić moje miasto od reszty tego zacofanego kraju i żeby żadni wsiowi mi tu nie przyjeżdżali. Dżinn: - OK. Zrobione. Teraz ty - Dżinn zwraca się do Ślązaka. Slązak: - Powiedz mi coś więcej o tym murze wokół Warszawy. - No, otacza całe miasto, jest betonowy, wysoki na kilometr i szeroki na trzy kilometry u podstawy. Mysz się nie prześlizgnie. Slązak: - Dobra. Nalej wody do pełna.

Gość Laura_1988
atopowe zapalenie skóry i do tego starszy synek też to miał tylko nad nim lekarze się nie rozczulali, przeszło rok temu gdy skończył 3 lata i odstawiliśmy butle

Gość gość
Moja corka tez ma nietolerancje. Mleko krowie zastapilam owsianym, ryzowym czasem migdalowym. Jadlam wiecej warzyw. Nie jest tak zle a corke karmilam ponad rok. Mialam sama tez bardzo dobre wyniki a mala dostala najlepszy pokarm.

Gość gość
Mogę ci polecić blog Olgasmile . Tam kobieta podaje mnóstwo fajnych przepisów bez mlecznych lub z zamiennikami roslinnymi. Cos tez znajdziesz na kotlet tv.

Gość wifigdańsk
przeciez jest wiele innyuch rodzajow mlek ktore mozesz pic,lub jesc z nich przetwory. choćby mleko sojowe,ja swego czasu mialam bzika i codziennie je kupowałam,choc oczywiscie nie musialam ale mialam takiego troche bzika na punkcie produktów wegetarianskich i zdrowej żywności. mleko sojowe,mleko kozie,sa np sery z mleka koziego , oscypki z owiec (chyba?; ) ) itd

Gość gość
U nas też położna podejrzewała alergię na laktozę, czy nietolerancję laktozy, ale sama uczciwie przyznała że tylko dlatego że to jest najczęstsze i najłatwiej to sprawdzić. Objawy to częste gazy i naprężanie się u synka (chociaż nie płakał przy tym), a do tego wysypka, dość paskudna. Nie jadłam nic co zawierało laktozę, żadnego nabiału z mleka krowiego, dodatkowo czytałam etykietki wszystkich produktów bo laktoza często bywała w pieczywie i innych wypiekach, słodyczach itd. Powiem szczerze że dobrze że okazało się że wysypka jest innego pochodzenia, bo na diecie bez masła, śmietany, jogurtu naturalnego, mleka krowiego, na kozich serach (owcze zwykle trudno dostępne i drogie), bez ulubionych naleśników, placków, niewiele bym wytrzymała.

Gość gość
Gość z 21:59 Jeżeli Twoje dziecko miałoby nietolerancję laktozy to Ty również nie mogłabyś karmić bo w Twoim mleku bez względu na dietę, laktoza jest cały czas. Chyba, że masz na myśli przejsciową nietolerancję laktozy związana z niedostatecznym wytwarzaniem laktazy.

Gość gość
Z mlekiem krowim trzeba uważać, nie tylko przy alergii. Hasło "pij mleko będziesz wielki" - jest tylko reklamą producentów mleka! O tym, że 3 szklanki mleka wypite dziennie mogą zagrażać zdrowiu - nikt nie mówi, a warto wiedzieć. Tu podają wyjaśnienie: http://irydolog.pl/blog/97-mleko-biala-trucizna

mój miał bardzo silną alergie,miałam ścisłą diete,zero mleka,nabiału,z mięsem też trzeba uwarzac,karmiłam 6 miesiecy i powiedziałam juz stop bo po prostu głodna chodziłam,i mały sie nie najadał:/

zjadłam raz sałatke warzywną i dostał takiej wysypki że sie przestraszyłam,wszystko sie zaostrzyło:/