Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co myślicie o proteście górników

Polecane posty

Gość gość

mam nadzieje że rząd się nie ugnie. mam dośc że wszyscy do nich doplacamy

Gość gość
czy oni po robocie myją też ptaszki?

Gość gość
https://www.facebook.com/pages/Nie-chc%C4%99-g%C3%B3rnika-na-utrzymaniu/1530748317176544 Grupa szybko rośnie. Jeżeli zbierze się kilkaset tysięcy osób to może rządowi nie zabraknie odwagi by potraktować normalnie górników a nie jak grupę specjalnej troski. Potrzba zamknąć najmniej rentowne kopalnie resztę zrestrukturyzować, zmienić warunki płacy i dodatków i przestać opłacać 240 związków zawodowych górników.

Gość gość
Jestem za obcieciem pensji ale prezesem i zarządowi

Gość gość
Mają absolutną rację. Górnictwo jest dochodowe, ale trzeba przykrócić kosmiczne wynagrodzenie kompanii, spółek i zarządów. Pamiętacie, ze kiedyś były jedne koleje państwowe? PKP? A teraz porobiło się spółek, spółeczek, a co za tym idzie- prezesów, wice, członków zarządu, sekretarek, menagerów, itp A rząd jest arogancki i bezczelny- tak jak ma " w poważaniu" górników, tak i resztę Polaków. urszak

Gość gość
Protest bezsensu. Glosowali na platformę to niech teraz cierpią przez swoja głupotę.

Gość gość
A permanentne rozrastanie się administracji rządowej i samorządowej, która od 1989 rozrosła się cztery razy. Wiadomo, że urzędy nie mają na celu rentowności,ale 1/4 jest do zwolnienia czy jak to się tam w neoliberalnej nowomowie nazywa?. Restrukturyzacji. W górnictwie przywileje są zmniejszane np zatrudnia nie kopalnia tylko spółki i zamiast 2500-3000 jest 1300-1900. Co za tym idzie nie ma barbórki trzynastek itp.

Gość gość
niestety gornictwo jest nierentowne a uzywanie wegla nieeekologiczne. Trudno, powinni sie pzrekwalifikowac, owszem, pastwo ze wzgledu na ich trudna sytuacje powinno im w tym pomoc.

Gość gość
A do szkolnictwa wyższego, które też nie jest rentowne również wszyscy dopłacamy. Nie jest także obowiązkowe zatem .... .

Gość gość
Dopłacamy także do kościołów i związków wyznaniowych, których rentowność jest wątpliwa. Czyż nie?

Gość gość
Dopłacamy również do rządu, który jest nierentowny. Należy go zlikwidować, bo doprowadza do rozpadu państwa.

Gość gość
Górnicy to ostatnia grupa w tym kraju, która może zapoczątkować zmiany w tym kraju i wyprowadzić ludzi na ulice. Lasy chcą sprzedać, szpitale już sprywatyzowali w większości, rośnie bezrobocie, 2,5 mln ludzi na emigracji , afera goni aferę a POlacy oglądają Lisa który im mówi ,że jest dobrze (bo za odcinek dostaje 70 tysięcy) ...a i jeszcze to żebractwo na WOŚP która jakby podliczyć koszty emisji w tv i koszty poniesione przez samorządy - nie pokrywa własnych kosztów organizacji imprezy ... Żal mi POlaków popieram Górników

Gość gość
bezrobocie spada, wyjechało ok 2 milionów, procentowo dwa razy mniej niż z Litwy, lasów nie chcą sprzedawać, szpitale tylko niestety w części są sprywatyzowane a górnicy zawsze mieli najleieij. teraz nich popracują za 2 tysiące bez trzynastek, czternastek, deputatów, mieszkań itp czyli ogromnego socjalu.

Gość gość
Żal Wam dupę ściska że górnicy chcą i potrafią walczyć o swoje! Wy jesteście jak barany ,nic tylko was strzyc. Dalej pracujcie za miskę ryżu na chwałę PO! Oni potrzebują na wystawne obiadki imprezki itd.

Gość gość
Właśnie o to chodzi styropianowcom, aby rozwalić ostatnie wielkie zakłady pracy ,aby robotnicy nie mogli się zrzeszać i przeszkadzać w "rządzeniu"czyt. w rozkradaniu i rujnowaniu gospodarki.U prywaciarza nie fikniesz bo od razu za bramę,a spróbuj założyć związek.O to chodzi żebyś pracował za miskę ryżu,nie zdechł z głodu i znowu przyszedł do pracy na chwałę byznesmena."Otakjom Polskje walczyłem".By nie związki to w kopalni byłbyś niewolnikiem.Za swoją pracę nieraz dostałbyś kopa w du/pę!Prezesi i rady nadzorcze opływali by w wszelakie dobra i narzekali że się nie opłaca.W tym zrujnowanym kraju chociażby sztaby złota wydobywano to i tak by się nie opłacało.Innym się opłaca tylko nie w Polsce. Jeszcze tylko poradzą sobie z kopalniami a potem lasy państwowe i będzie pozamiatane. Chcieliście liberałow to macie .Będziecie niewolnikami we własnym kraju! Pokolenie bezmózgich pustaków!

Gość gość
popieram górników ,lepiej zajrzyjcie do kieszeni pracownikom w spółkach państwowych i agencjach w zusie itd ,tam są nagrody 13-tki ,odprawy ,przyjęcia,zabawy ,"wyjazdy integracyjne"wszystko na bogato

Gość gość
Nie .

Gość gość
Z jednej strony rozumiem ich - każdy chce żyć lepiej i walczy o swoje prawa, z drugiej jednak ten protest jest skazany na niepowodzenie. Formuła się wyczerpała.

Gość gość
Polacy to debile, kiedy wy się obudzicie z tego marazmu. Jak już nikt tu nie zostanie?

Zabawnel nam się nie opłaca fedrować, w Czesi wydobywają w najlepsze węgiel z naszych kopalń. Wywalić związki, kilka stołków wywalić i zaraz będą zyski a nie straty.

Gość gość
górnicy mają racje walczą o swój byt i o rodziny ,nie to co reszta nieudaczników którzy z podkulonym ogonem zap... na śmieciówkach i nie myślą co będzie dalej jaki los czeka ich dzieci ,ważne że jak sam zdycha z głodu to inni tez musza bo łba podnieśc nie potrafi

Gość gość
Właśnie o to chodzi styropianowcom, aby rozwalić ostatnie wielkie zakłady pracy ,aby robotnicy nie mogli się zrzeszać i przeszkadzać w "rządzeniu"czyt. w rozkradaniu i rujnowaniu gospodarki.U prywaciarza nie fikniesz bo od razu za bramę,a spróbuj założyć związek.O to chodzi żebyś pracował za miskę ryżu,nie zdechł z głodu i znowu przyszedł do pracy na chwałę byznesmena."Otakjom Polskje walczyłem".By nie związki to w kopalni byłbyś niewolnikiem.Za swoją pracę nieraz dostałbyś kopa w du/pę!Prezesi i rady nadzorcze opływali by w wszelakie dobra i narzekali że się nie opłaca.W tym zrujnowanym kraju chociażby sztaby złota wydobywano to i tak by się nie opłacało.Innym się opłaca tylko nie w Polsce. Jeszcze tylko poradzą sobie z kopalniami a potem lasy państwowe i będzie pozamiatane. Chcieliście liberałow to macie .Będziecie niewolnikami we własnym kraju!

Gość gość
ja to widzę tak: porównam górników...do pana który wozem z koniem wozi mleko, noi on traci pracę więc zaczyna prostestować, że traci pracę i wszyscy mu mówią, ale twoje mleko jest droższe niż to rozwożone przez samochody, bo musisz wykarmić konia. Ale ten pan jest obrażony i nie przyjmuje do wiadomości żadnych argumentów bo przez 50 lat temu trzepał kasę i był jedynym, który woził mleko, no ale wszyscy dalej mu mówią.To w takim razie może czas na zmianę branży, może kup sobie samochód, albo załóż sklep, kup krowy, produkuj to mleko....a pan mówi NIE bo 50 lat temu wszyscy chcieli mojego mleka a teraz wszyscy oszukują kłamią i kradną bo wożą mleko samochodami. Jestem z zawodu między innymi nauczycielem plastyki, kocham to robić, ale 5 lat po studiach widzę, że żeby dobrze żyć muszę wymyśleć coś jeszcze, BO Ztego nie wyżyję. Choć może powinnam przejść głodówkę, bo lekcje plastyki w szkolach są obcinane. Wydaje mi się jednak, że lepiej będzie dorzucić do umiejętnośći jeszcze jakiś zawód. Bardziej przyziemny, ale też związany ze sztuką, może fryzjerka może reklama może pr. Najlatwiej jest załamać ręce i czekać...ale może dlatego, że jestem urodzona na początku epoki kapitalizmu rozumiem, że moje życie należy do mnie i do swojego wysiłku, a nie będę mieć coś dane od państwa.

Gość gość
do zakał Demokracji nauczycieli. lekarzy dołączyli górnicy. ich żony przyjechały do Prezydenta pokaz mu swoje zrąbane przodki

Gość gość
W Orzeszu na Śląsku Niemcy budują kopalnie .Wydobycie z 1200 metrow ma ruszyć za trzy lata .Chcą przyjąć 500 osób. :-):-):-)

Gość gość
Bogu dzięki że są związki. w każdej firmie powinny byc

Gość gość
Też mam dość :o nikogo nie obchodzi jak inny zakład się rozpadnie. A tu nie dość, że państwo dopłaca to jeszcze pewnie odprawy będą chcieli bo oni wielcy górnicy, a nie byle jaka hołota jak murarz albo sklepowa

Gość gość
dlaczego usuwane są odpowiedzi na ten temat