Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anetka________________

Jestem ubezwłasnowolniona przez własnego męża

Polecane posty

Gość anetka________________

Wiem, że sama do tego się przyczyniłam. Mąż zawsze lubił rządzić i mieć nad wszystkim kontrolę. Jeszcze przed ślubem. Po ślubie jeszcze studiowałam więc przeszłam na jego garnuszek i wprowadziłam się do jego mieszkania. Szybko wyszło, że kto ma kasę ten rządzi. O żadnym partnerstwie nie było mowy. Owszem mieliśmy kasę ale o każdym zakupie decydował mąż, włącznie z zakupami spożywczymi. Dzieci rodziłam też pod jego dyktando. Nie ważne było, że akurat znalazłam dobrą pracę, mogłam dostać awans, ale zaszłam w ciążę i awans przeszedł mi koło nosa. Ale z drugiej strony nie zależało mi na awansie bo i tak nie widziałam pieniędzy, bo lądowały na wspólnym koncie, do którego dostęp ma tylko mąż. Teraz mam kartę z limitem 500 zł i za to przez cały miesiąc mam kupować jedzenie. Widzę moje znajome, które też mają rodzinę i zarabiają o wiele mniej i mogą swobodnie je wydać. Powiem wam, że nigdy nie weszłam ot tak sobie do drogerii i nie kupiłam to na co miałam ochotę. Zawsze muszę coś kombinować przy zakupach, jak zostanie jakaś reszta to wtedy do skarbonki i np. uzbiera mi się 20 zł to wtedy coś sobie kupuje. Czuje się jak ostatni dziad, pomimo tego, że dobrze zarabiam, ale nic z tego nie mam i chyba nigdy tego nie zmienię:( Chce mi się wyć :(

Gość gość
Dziewczyno lepiej lec do banku , zaloz sobie osobne konto i trzymaj na nim pieniadze. jesli Twoj maz nie rozumie tego ze macie wspolne zarobki i chce byc macho, utrzymywac cala rodzine, toniech sobie to robi. a Ty swoje pieniadze przeznacz tylko i wylacznie na zachcianki jesli tylko masz na to ochote. Porozmawiaj z nim tez, powiedz , ze Cie to boli, ze Cie nie docenia. Postaw sprawe jasno ! czego sie boisz ?

Gość gość
Zaraz, zaraz a zatrudniając się dlaczego podałaś konto męża do wypłaty wynagrodzeń zamiast założyć własne ? Jak to ubezwłasnowolnił cię mąż ? Tylko wg prawa można kogoś ubezwłasnowolnić. Podpisy niosące ze sobą skutki prawne chyba własną ręką podpisujesz przecież, nie ?

Gość gość
Faktycznie nieciekawa sytuacja. O takich rzeczach powinno się rozmawiac na początku związku, ale o tym to już chyba wiesz :). Cóż poradzić Ci teraz? Załóż osobne konto w banku na które przeleją Ci wynagrodzenie. Umów się z mężem, że partycypujecie w kosztach utrzymania. Rozmawiaj z nim szczerze, powiedz, że potrzebujesz własnych pieniędzy na czarną godzinę np. choroba matki itp. Trudno pewnie będzie przeprowadzić taką rozmowę bez kłótni.

Gość gość
nast.bluszcz co sapie w necie a usmiecha falszywie w zyciu. pozdro od sasiadow falszywa idiotko.

Gość gość
nie jesteś ubezwłasnowolniona przez męza tylko co najwyżej przez samą siebie... czy mąż był przy tym jak podpisywałaś umowę i podawałaś JEGO numer konta? czy zgwałcił Cię robiąc Ci dzieci? owszem - sama jesteś sobie winna, ale jeszcze możesz coś z tym zrobić, postawić się a jeśli taki z niego tyran to odejdź... jesli masz dzieci to czy taki chcesz im dać obraz życia rodzinnego?

Gość gość
nie pozwól tak , zrób coś ,założ konto i niech Ci pracodawca tam kasę przelewa

Gość gość
Kolejno: idziesz do banku, zakładasz nowe SWOJE konto. idziesz do pracodawcy i zglaszasz zmianę. proste????? Ewentualną wojnę z mężusiem przemilczę, bo i tak tego nie zrobisz, za bardzo się boisz. idiotka :o

Gość gość
Autorko czy ty normalna jesteś? nie masz swojego rozumu? a dzieci to jak niby Ci zrobił bez twojej woli? zgwałcił cię czy jak? robisz z siebie sierotę zamiast się postawić :O kolejna tępa babka, która będzie się żaliła całemu światu i narzekała jak ona ma źle,ale w gruncie rzeczy to sama sobie takiego męża wzięła :O

Gość gość
A o tabletkach antykoncepcyjnych koleżanka nie słyszała? jak możesz mówić,że rodziłaś pod jego dyktando...nie żyjemy w średniowieczu ,żeby nie znać skutecznych metod zabezpieczania się. Ubezwłasnowolniona to ty jesteś,ale nie przez męża,ale przez własną głupotę i nieporadność życiową,ale łatwiej Ci zwalić na męza.

Gość jerta 1
doskonale Cię rozumiem. Zyłam tak przez 20 lat. No może poza tym, ze sama decydowalam o ciażach. Łatwo powiedzieć, zalóż odobne konto. To sie wiąże z awanturami, a są dzieci. I raczej nie chcemy, żeby sluchaly tych awantur. Ja odpoczęlam dopiero, gdu się usamodzielnilam, do tego stopnia , że zarabiam ok. 8.000 i mogę sama utrzymać calą 5-osobowa rodzine, oplacić rachunki, utrzymać dziecko na studiach.Zdecydować samej o kupnie samochodu. Mialam po prostu szczęście, na które czekalam ok. 20 lat. Teraz moglabym tego faceta wyrzucic z domu, bo juz mi nie jest do niczego potrzebny.

Gość gość
To go wyrzuć. Chyba go nie utzrymujesz. Ja swojego dziada wyrzuciłam po 20 latach właśnie.myslal ze jest panem i władca a ja sie usamodzielniłam i pokazałam mu kto tu rządzi

Gość gość
mój ojciec był taki sam tez matce na wszytsko sciubil. do dziś mam nerwy jak sobie o tym pomysle. matka go nie rzucila ale poszla do pracy i miała własne pieniądze i powiedziała , ze ma gdzies tarego dziada.

Gość gość
k***a jakie wy baby jestescie głupie

Gość gość
Nie jesteś ubezwłasnowolniona przez męża - a wyłącznie przez siebie. Mąż jest jaki jest - miałaś milion mozliwości, żeby zmienić SWOJE podejście - albo odejść. Nie zrobiłaś NIC. Mogłaś się zabezpieczać przed ciążą - nie zrobiłas tego. Mogłaś - i powinnaś założyć własne konto, bez dostępu dla męża - nie zrobiłaś tego. Oj, żeby tylko dzieci nie usłyszały przypadkiem jak ojciec szmaci mamusię, bo jeszcze by się wydało, że żyją w patologicznej rodzinie, a tak to można dalej udawać że jest ok. Nie żal mi takich kobiet, takie podejście nie rodzi współczucia, a jedynie pogardę. NIE MA OFIAR, SĄ TYLKO OCHOTNICY. Albo raczej ochotniczki.

Gość viesoregu1983aimlr
Dziewczyno lepiej lec do banku , zaloz sobie osobne konto i trzymaj na nim pieniadze. jesli Twoj maz nie rozumie tego ze macie wspolne zarobki i chce byc macho, utrzymywac cala rodzine, toniech sobie to robi. a Ty swoje pieniadze przeznacz tylko i wylacznie na zachcianki jesli tylko masz na to ochote. Porozmawiaj z nim tez, powiedz , ze Cie to boli, ze Cie nie docenia. Postaw sprawe jasno ! czego sie boisz ? Jasne http://norw.in/s

Gość tossoterhart1983pwghw
nie pozwól tak , zrób coś ,założ konto i niech Ci pracodawca tam kasę przelewa Jasne http://fc.cx/g

Gość gość
Cóż, chciałaś zaradnego, bogatego, pewnego siebie to i masz. Marzenie wielu kobiet. Korzystaj. Każda sytuacja ma dwie strony. Nie musisz się martwić o byt. Musisz tylko być posłuszna, miła, uśmiechnięta, ładnie wyglądać, przytakiwać. Czego więcej ci trzeba? Łatwa robota.