Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nastoletnia_mama

Bardzo proszę o pomoc ! :(

Polecane posty

Witam. Mam 17 lat i już niedługo będę matką, pisze do was ponieważ mam pewien problem ;( Aktualnie jestem w 2 klasie liceum, o ciąży dowiedziałam 2 tygodnie temu i bardzo się tym przejęłam.Chciałam was zapytać co będzie z moją dalszą edukacją, ponieważ dziecka spodziewam się w sierpniu, a prawnie muszę chodzić do szkoły aż nie osiągnę pełnoletność. 18 urodziny będę mieć dopiero w listopadzie smutas.gif I tu dopiero zaczyna się poważny problem, moja mama wychowuje mnie i mojego brata sama, dzieckiem nie będzie miał się kto zająć i zastanawia mnie to, czy będę mogła rzucić na pewnie czas szkołę, aby zapewnić dziecku opiekę. Mój chłopak mieszka w Holandii wraz z rodzicami i nie będzie mógł pomóc mi, bo będzie musiał pracować aby nas utrzymać, więc również nie mogę liczyć na ich pomoc Czy jeśli jest taka sytuacja to muszę skończyć to szkołę, czy mogę to zrobić później, bo obawiam się, że przez to, że nie będę chodzić do szkoły moja mama będzie musiała płacić za mnie karę. Na pewnym forum wyczytałam, że "W Polsce istnieje tzw. obowiązek szkolny. Trwa on do końca roku szkolnego, w którym obchodziłaś swoje 17-te urodziny." Jak mam to rozumieć ? muszę od września iść do szkoły czy nie ? Błagam pomóżcie mi

Gość gość
pogadaj z pedagogiem szkolnym to ci doradzi, edukacje mozesz zawiesic potem do niej wrocic, moja kolezanka jak urodzila to poszla w liceum z dziennego na wieczorowe tez urodzila jak miala 17 lat, bedzie dobrze, potem mozesz sie zglosic do opieki spolecznej to cos dostaniesz na dziecko

Gość gość
Jeśli rzucisz szkołę to już jej nie skończysz, został Ci rok przenieś się od września do szkoły dla dorosłych zjazdy będziesz mieć co drugi weekend zdasz maturę i będziesz miała jakieś wykształcenie. To nie bedzie łatwe ale jak chciałaś być dorosła to dasz radę. A co do kary to owszem obowiązek jest uczenia do 18 roku bądź skończenia gimnazjum.

Gość gość
To do 18 roku czy skonczenia gimnazjum? ??

Gość gość
To znaczy ze musisz skonczyc gim do 18 RŻ

Gość gość
Przede wszystkim prawnym opiekunem dziecka bedzie twoja matka bo ty jestes nieletnia. I to na niej bedzie spoczywac obowiazek zapewnienia opieki dziecku.