Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marekskwarek

Gulasz

Polecane posty

Gość gość
obsmaż pokrojone mięso (oprószone mąką z przyprawami) z cebulą, dodaj puszkę pomidorów i pokrojoną paprykę, uduś i jedz. Czas duszenia zależy jakie to mięso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wegier polak dwa bratanki
tyle przepisow na gulasz w necie a ty dalej nie wiesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
z wodą też wyjdzie na oleju podsmaż pokrojoną cebulę, zdejmij podsmaż mięso pokrojone na kawałki i obtoczone mąką posyp solą, pieprzem, dodaj wcześniej posmażoną cebulę, zalej wodą tak, żeby przykrywała mięso, jeżeli masz to dorzuć listek laurowy, ziele angielskie parę kulek, zamieszaj, przykryj i postaw na małym gazie (a jeżeli masz odpowiedni garnek albo naczynie, to wstaw do piekarnika np. na 160-170 stopni) i niech się dusi do miękkości mięsa trzeba co jakiś czas zajrzeć i zamieszać, żeby się nie przypaliło od dna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gulasz wieprzowy mojej mamy wyśmienity Składniki 1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki 4 cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki(wersja na ostro ½ łyżeczki papryki ostrej) 1 łyżka vegety 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego kawałek pora ½ marchewki 1 łyżeczka oleju 1 łyżka mąki Etapy przygotowania Mięso umyć, wytrzec papierowym ręcznikiem,pokroic w kostkę (wielkość dowolna wg uznania) Cebulę pokroić,zeszklić na patelni,przełożyc na talerzyk. Na tej samej patelni,obsmażyć mięsko na złoty kolor,dodać cebulę,pokrojoną marchewkę,cienko pokrojonego pora i zalać wszystko wodą(wody ma być tyle żeby przykryć mięso) dusić około 15 min na małym ogniu,pod przykryciem.Po tym czasie dodać vegetę,listek, pieprz,paprykę,przeciśniety czosnek,majeranek i koncentrat pomidorowy. Dusić! aż mięsko bedzie miękkie(ale żeby sie nie rozpadało) Na końcu dodać łyżkę mąki,rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min.Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gulasz wieprzowy Składniki ilość porcji: 4 600g karkówki lub łopatki wieprzowej 2 średnie cebule 200 g pieczarek 1 mała papryka czerwona lub zielona sól i pieprz do smaku 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 opakowanie gotowego sosu w proszku (sos ciemny lub myśliwski) 4 łyżki oleju 150 ml (3/4 szkl.) wody Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 40min. › Gotowe w: 1godz. Pokroić mięso w podłużne paski długości około 5 cm. Posolić i popieprzyć i wrzucić na gorący olej na patelnię. Obsmażyć po obu stronach przez 10 minut. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i pieczarki. Dusić przez 5 minut, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i wodę. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. W osobnym rondelku przygotować sos według instrukcji na opakowaniu i dodać go do duszonego mięsa i warzyw. Gotować jeszcze przez 5 minut i podawać najlepiej z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą lub buraczkami na zimno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W "Wysokich Obcasach" jest cały artykuł o gulaszu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gulasz Składniki 1kg mięsa wołowego, np. z łopatki 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki papryki w proszku 1 łyżeczka kminku 1 cytryna 1 ząbek czosnku ok. 600ml bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 3-4 cebule do smaku sól i świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na dość spore kawałki, ok. 2x2 cm. Obierz cebule i posiekaj je w piórka. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebule. Po chwili dodaj mięso, zamieszaj i smaż kilka minut aż wołowina zbrązowieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj. Dolej bulion tak, by zakrywał wszystkie składniki. Odstaw na wolnym ogniu do duszenia, a po ok. 15 minutach dolej pozostały bulion i ponownie zamieszaj. W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj. Umyj i osusz cytrynę. Następnie zetrzyj skórkę i wymieszaj z czosnkiem. Dodaj kminek, chili i majeranek. Wymieszaj dokładnie przyprawy i dodaj do mięsa. Zamieszaj całość, cały czas gotując. Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, dopraw solą i pieprzem. Gotowy gulasz podaj przybrany świeżym majerankiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nauczcie się gotować, a nie psujecie porządne mięso wegetami i gotowymi sosami... i jeszcze uważacie, że to "przepisy", którymi się trzeba chwalić... :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×