Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ślub kościelny a nie przyjmowanie kolędy?

Polecane posty

Gość gość

Witam Mam takie pytanie i trochę obawy... za pół roku mam ślub kościelny, chodzę do kościoła, spowiedzi, mam już zrobione nauki przed małżeńskie ustalony termin w kościele itp. Tylko jest taki problem że od 8 lat (od kiedy umarł mój tata) nie przyjmuje kolędy, albo w tym czasie jestem w pracy albo przyjmuje ją u mojej mamy ( sama wychowuje mojego brata mieszka w innym województwie ) ale mimo wszystko od 8 lat nie przyjełam jej u mnie w mieszkaniu. Czy ksiądz może mi odmówić ślubu? wiem że może to wszystko "wyjść" na spotkaniu z księdzem3 miesiące przed ślubem ? czy ksiądz sprawdza to? Chciałabym uniknąć potem sytuacji że zaproszenia będą rozdane a ślubu kościelnego nie będzie.

Gość gość
Nie , ksiadz tego nie sprawdza a mieszkasz sama?

Gość gość
sa ksieza i ksiezula nie mam pojecia kogo masz w swojej parafii

Gość gość
Mieszkam z siostrą i jej chłopakiem tylko ze oni są nie wierzący nie chodzą do kościoła ślubu też nie chcą itp. więc jak bym przyjeła księdza miałabym trochę obawy o atmosferę. Czyli jeżeli nie będę wspominać o kolędzie to nie zostanie to sprawdzone w ich notatniku

Gość gość
aha nie mieszkam z chłopakiem :)

Gość haytormisa1989ksrce
Witam Mam takie pytanie i trochę obawy... za pół roku mam ślub kościelny, chodzę do kościoła, spowiedzi, mam już zrobione nauki przed małżeńskie ustalony termin w kościele itp. Tylko jest taki problem że od 8 lat (od kiedy umarł mój tata) nie przyjmuje kolędy, albo w tym czasie jestem w pracy albo przyjmuje ją u mojej mamy ( sama wychowuje mojego brata mieszka w innym województwie ) ale mimo wszystko od 8 lat nie przyjełam jej u mnie w mieszkaniu. Czy ksiądz może mi odmówić ślubu? wiem że może to wszystko "wyjść" na spotkaniu z księdzem3 miesiące przed ślubem ? czy ksiądz sprawdza to? Chciałabym uniknąć potem sytuacji że zaproszenia będą rozdane a ślubu kościelnego nie będzie. Jasne http://nsu.pe/w

Gość gość
Co z tego, że są niewierzący? To nie znaczy, że musisz ustępować im we wszystkim. Mogą tego dnia wyjść z domu lub siedzieć w swoim pokoju. Przyjęcie kolędy z pewnością wpłynie na plus, sama tez w tym roku przyjmę, bo ślub w maju, choć sama mieszkam.

Gość zrobswojslubPL
Ksiądz nie ma prawa odmówić ślubu z takiego powodu.

Gość gość
ha ha ha ha ha nie ma prawa? ksiądz ma prawo odmówić ci wszystkiego! a ty nie masz prawa nawet pisnąć!

Gość gość
Nie rób z księży tyranów- bo to nie prawda! I ja uważam, że na pewno Ci nie odmówi, zwłaszcza jeśli zna twoją sytuację :-)