Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czterolatka nie bawi się sama.

Polecane posty

Gość gość

Moja czteroletnia córeczka nie chce się sama bawić, ciągle chce żeby z nią przebywać . Już nie wiem co mam robić, czy nie powinna zacząć już bawić się sama ?

Gość gość
Moja dwuletnia potrafi baqić się sama, u czterolatki to wręcz dziwne.

W ogóle się nie bawi czy bawi ale nie do końca sprawia jej to przyjemność ? opisz troszkę dokładniej:) może ta zabawa wygląda w inny sposób niż oczekujesz? :) Czterolatek zgodnie z teorią Piageta powinien już zaczynać zabawę symboliczną tj taką w której np. klocek zastępuje telefon a koc zarzucony na stół to dom . Bardzo ważna w rozwoju dziecka w tym wieku jest grupa rówieśnicza . Córka chodzi do przedszkola ? Jak nie to może jakieś spotkania z dziećmi w podobnym wieku ? Może jeśli wprowadzisz dziecko w grupę dzieci, które chętnie się bawią to i ona nabierze ochoty na zabawę.

Gość gość
Moja córa jako roczniak bawiła się sama, bawiła się sama jako dwulatka, trzylatka... a jako czterolatka już nie. I teraz mają pięć lat znów bawi się sama. Ot, taki etap też musiał się pojawić i minął tak samo naturalnie. A mama dwulatki niech nie teoretyzuje o tym co dziwne u czterolatki a co nie, bo tylko będzie śmiać się ze swoich pseudomądrości za jakiś czas.

Gość gość
Pracuję w domu, więc córka nie chodzi do przedszkola. Bawi się w podobny sposób, ale tylko ze mną (czasem też z tatą albo babcią) Najbardziej lubi jak jej się czyta książki. A ja już chyba nie mamy siły. :( Dziękuję Gość za pocieszenie.

Mama zmęczona to mama mało fajna ;) Znajdź może jakiś klub malucha lub coś w tym stylu gdzie dziecko będzie mogło przebywać np 2 godziny dziennie :) Zrobi to dobrze i Tobie i córce. Jak odpoczniesz to będziecie mogły razem efektywniej spędzać czas ;) Pamiętaj, zabawa dla dziecka jest głównym źródłem wiedzy :) Tak sobie myślę, skoro lubi książki to może zaproponuj jej zabawy na bazie znanych historyjek ? Może będą dla niej ciekawsze i nie będzie potrzebowała Twojej obecności. Ale też nie ulegaj wszystkim jej błaganiom o zabawę, daj do zrozumienia, ze jesteś zmęczona, zaproponuj zabawę z lalką/ misiem. Naucz ją takiej zabawy :) Na koniec mojej wypowiedzi cytat " Podczas zabawy dzieci osiągają największe sukcesy. To właśnie te osiągnięcia będą stanowiły podstawę działań i moralności młodego człowieka... Najważniejsze w zabawie jest to, że powstają nowe relacje... pomiędzy sytuacjami wymyślonymi a sytuacjami rzeczywistymi." Wygotski Powodzenia ;)