Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juffie

zabawa z pięciolatkiem

Polecane posty

Gość juffie

dziewczyny, mam pytanie. Moje dziecko za 2 miesiące będzie świętować 5 urodziny. To fajny, rezolutny i strasznie wygadany chłopczyk (głowa mi pęka wieczorem, naprawdę! jemu się buzia nie zamyka). Jest otwarty, lubi się bawić z dziećmi, nie ma z nim w zasadzie żadnych problemów. Ale ja mam jeden, w domu. On niemal nie umie zając się sobą. Jak mu dam kredki, klocki itp, to ok, angażuje się, mam 'wolne'. Oczywiście komputer, telewzor - też go absorbuje, ale wyliczam mu czas i może spędzić nad tymi urządzeniami tylko 30x2/dziennie. A tak to tylko słyszę: pobaw się ze mną. Wyciąga auta, żołwie ninja i inne paskudztwa :P i czeka na towarzystwo. Ja nie jestem matką kwoką, nie biegam za nim żeby na siłę uczestniczyć w jego zajęciach. Próbowałam go zachęcać, motywować. On nie lubi się sam bawić i już. Jak przychodzą do nas jakieś dzieci w odwiedziny (syn jest jedynakiem), to oczywiście jest spokój, on się z dzieciakami bawi świetnie. Ale jak ma do wyboru swoje towarzystwo albo moje/męża, to zawsze będzie truł nam tyłek zeby go czymś zająć. I tutaj moje pytanie, czy bawicie sie jeszcze z waszymi 5 latkami? jesli się bawią sami, to jak to osiągnęliście? i w co się bawią? jak mogę zachęcić kilkuletnie dziecko do samodzielnej zabawy? tylko prosze o konstruktywne opinie i rady! z góry dziękuję!

Dodam, ze syn chodzi do przedszkola, w przedszkolu nie ma z nim problemów, on po przedszkolu jest taki 'złakniony' naszego towarzystwa. Generalnie to nie problem, ugotuję obiad i mogę spędzić z nim czas, tylko nie chcę się zapędzić, bo będę się z nim bawić przez kolejne 10 lat :P

Gość mamajedynakaa
Ja mam ten sam problem. Jak nie poświęcam uwagi mojemu 5 latkowi, to snuje sie po domu, marudzi. Sam sobie zajecia nie znajdzie :(

Gość gość
Identycznie mam niestety...jak mu kaze isc do pokoju to max 10 min. Wytrzyma... Moj nawet rysowac sam nie chce. Tez jest jedynakiem. Ja bylam jedynaczka i sie sama bawilam wiec nie sadze zeby o to chodzilo

Gość gość
a może zwyczajnie tęsknią za wami?

Gość wkurzonaMatka
Wiecie dlaczego tak jest? Bo od małego był uczony zabawy z dorosłym. Ja rozumie, żeby pobawić się z dzieckiem itd. Ale jak czytam tu że matki niec nie robią tylko siedzą z małymi dziećmi i się z nimi bawią to nie dziwne, że potem dzieci same się sobą nie zajmą. Mam 6 -latkę i dwulatkę i obie od małego uczyłam żeby same się umiały bawić. Owszem bawie sie z nimi ale nie cały czas. Teraz to nie umiem Ci poradzić. Chyba będzie czeba to przeczekać do momentu aż zabawa z rodzicami to będzie już obciach;) Albo wymyśl jakieś zabawy co i Ciebie bawią. Albo umów się z nim. "Narysujemy razem obrazki a potem ty sam". Coś w tym stylu...

Gość zamieszanamama82
I co autorko? Jest lepiej? Bo u mnie ten sam problem...