Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emmalka

wysoki zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość gość
Witam, Pisałam kiedyś, że przegrałam w sądzie okręgowym ale w końcu wygrałam w apelacyjnym. Sąd jednoznacznie stwierdził, że powinnam być ubezpieczona i otrzymać macierzyński i wszystko mi zwrócili. Cała batalia trwała 2,5 roku. Ale w życiu nie kombinowałabym, żeby przechodzić taki stres. Nie warto!

Gość gość
Jak to nie wart?! Zawsze warto walczyc o swoje! Poza tym odsetki jakie mi zwrocili - tylko trzeba wzniesc o to na samym poczatku w pismie odwolawczym- byly lepsze niz najlepsza lokata na rynku:)

Gość gość
Oczywiście warto jeśli się pracowało, a uznano , że zasiłek się nie należy. Ja postanowiłam walczyć o swoje aż do końca. Miałam na myśli te sytuacje, w których ludzie trochę kombinują. W życiu nie naraziłabym się na takie nerwy.

Gość gość2017
Sytuacja lekko skomplikowana ale może ktoś? coś? :) Będę zakładała działalność gospodarczą i chce być płatnikiem VAT. Na otwarcie działalności chce pozyskać dofinansowanie i tym samym jestem zobligowana do prowadzenia jej co najmniej 2 lata. Warunki programu pozwalają mi pozyskać dofinansowanie, założyć firmę i nadal pracować na etacie. I pytanie jest takie co kiedy w trakcie tego wszystkiego zajdę w ciążę? Pracuję w firmie rodzinnej i profil mojej działalności będzie nieco inny. Czy opłaca mi się płacić wysokie składki w swojej firmie czy może lepiej poprosić "pracodawcę" o podwyżkę? Czy w ogóle zrezygnować z etatu?

Gość gość
hej. mam pytanie przebywam na urlopie macierzyńskim(urodziłam 16września), umowe o prace mam zawartą na czas określony konczy mi się z końcem miesiąca. dzisiaj dowiedziłam się ze nie będzie ona dalej przedlużona, a dalej będzie mi placil zus. Czy to prawda???? i co dalej?? co z wychowaczym? kto załatwia papiery w zusie?? czy mam się rejestowac w up?

Gość gość
zasiłek macierzyński zawsze wypłaca zus. Czasem pośredniczy w tym pracodawca gdy zatrudnia bodajże pow. 20 osób. Tak wiec będziesz miała cały roczny macierzyński. Potem się zarejestrujesz w PUP. Wychowawczy ci nie przysługuje bo nie bedziesz pracownikiem już.

Gość gość
Część dziewczyny. Nie wiem jak wygląda sprawa z zasiłkiem macierzyńskim, jeśli pracuję się u kogoś na etacie. Sama prowadzę działalność gospodarczą, a to się rządzi własnymi prawami. Przeczytałam kilka dni temu, że dokonano zmiany w macierzyńskim dla mam takich jak - podrzucam, bo może kogoś zainteresuje - http://supermamy.limango.pl/zasilek-macierzynski-zmiany-dla-ktore-prowadza-wlasna-firme/ Trochę się ich obawiam, bo staramy się właśnie z mężem o dziecko.

Gość asia2011
witam mam pytanie mam umowe na 3/4 etatu i dostaje 900 zl na reke ile bede miec macierzynskiego

Gość gość
Dostaniesz wyrównanie do 1000zl na rękę czyli tyle ile wynosi tzw. kosiniakowe.

Gość gość

u mnie się skończyło sądem i sprawą przeciwko zus, wygralam, za co wielkie dzięki adwokatowi Tomaszczykowi, troche to trwało, ale wygralam  🙂