Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy uważacie się za mądrych lub inteligentnych?

Polecane posty

Gość gość

Czy uważacie że poziom wiedzy jaki osiągneliście jest wystarczający?

Gość gość
Co ma poziom wiedzy do inteligencji?

Gość gość
stary jakbym sie uwazal za madrego i inteligentnego to siedzialbym wzorem paru bucow ze stopami na biurku i robil za nadzorce niewolnikow

Gość gość
jak to co? bardzo wiele stopka: czy madrosc i intligrncja to to samo?

Gość gość
uważam się za wystarczająco inteligentną - nie jestem geniuszem, może trochę ponad średnią. Mądrość i inteligencja, przynajmniej w moim odczuciu, to nie jest to samo. Można być inteligentnym i mieć potencjał rozumieć bardzo zaawansowane zagadnienia nauk ścisłych, szybko się uczyć, bardzo dobrze kojarzyć fakty, ale być nieostrożnym. Mądrość przychodzi z doświadczeniem (niekoniecznie własnym). To wychodzi głównie w relacjach międzyludzkich, osoba inteligentna może być np. naiwna, osoba mądra nie musi być bardzo inteligentna, ale wiedzieć podchodzić do wszystkiego z dystansem. Oczywiście ktoś z bardzo niską inteligencją nigdy niczego się nie nauczy i będzie powtarzać błędy, a ten bardziej inteligentny szybciej zmądrzeje. Więc jest między tymi dwoma określeniami związek, ale niekoniecznie znaczą to samo. Co do poziomu wiedzy - jest poziom "wymagany", np. wiedza potrzebna by sprawować konkretne obowiązki zawodowe, ale ludzie powinni sami z siebie chcieć wiedzieć więcej.

Gość gość
inteligencja ma wiele oblicz i czasem ktoś uważany za inteligenta wali taką gafę ,że traci nawet twarz ,to wszystko jest bardzo płynne i zwodnicze.

Gość gość
,,Pani" Doda ma ponoć dość wysokie ajkju ale czym ,że jest ono wobec jej zachowań i w jakim świetle stawia taką osobę raczej UJMY!!

Gość gość
Nie wiem jak to zakwalifikować , cenne i niezmiernie celne spostrzeżenia na temat vipów czy polityków ma tu na Kafeterii facet o ksywie ,,lubię kwiatki,, ja jestem pod wrażeniem.Mam w 100%taki sam osąd ale gdzie mi do niego aby wyrazić to tak jak on.A mam taką dziedzinę dopracowaną ,że z powodzeniem wywrócił bym nie jedną teorię i zmusił do myślenia nie jeden tęgi umysł .Ale mam też świadomość że mam luki i nie wyrywam się jak Filip z konopi.

Gość gość
Wiem, że nic nie wiem.

Gość gość
Podobnie gość z21;31 napisał bardzo cenną opinię na ten właśnie temat,nie powstydził bym się takiego tekstu i sensu i nie wiem czy zdolny bym był tak to ująć. Brawo!!Aż miło się czyta.

Gość gość
Nie ma co narzekać i biadolić trza z pokorą uczyć się od lepszych to nie jest żadna ujma!

Gość gość lk
Mądrość to zrozumienie zasad rządzących światem. Inteligencja to pojmowanie mechanizmów, którymi te zasady się wyrażają.

Gość gość
Im bardziej próbuję zagłębić się w temat tym bardziej dopada mnie zwątpienie ale może dlatego,że dostałem w życiu wiele niezmiernie cennej świadomości i nie mam najmniejszej wątpliwości ,że wszelką wiedzę i nagromadzoną mądrość życiową mam od Wyższej Świadomości i jak by ją nie nazwać jestem wdzięczny.Nie mam odwagi się mądrzyć wybaczcie.