Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość_autorka

Czy stracę zasiłek macierzyński podpisując umowę o pracę?

Polecane posty

Gość gość_autorka

Obecnie pobieram zasiłek macierzyński, dziecko ma 7 miesięcy. Umowa skończyła mi się zaraz na początku macierzyńskiego. Czy w tej sytuacji podejmując nową pracę na część etatu muszę o tym poinformować ZUS i czy ma to jakiś wpływ na wysokość zasiłku? Niby zasiłek jest stosownie zmniejszany przy powrocie do pracy np. na pół etatu, ale to dotyczy wyłącznie osób wracających do pracodawcy, który udzielił im urlopu. Ja obecnie nie mam pracy, pobieram jedynie ten zasiłek.

Gość gość_autorka
Nikt nie był w takiej sytuacji? szkoda...

Gość gość
zadzwoń do ZUS na infolinię to się dowiesz. Co Ci po "wiedzy" z KAfe?

Gość gość
urlop macierzyński jest udzielany w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem wiec nie mozesz w tym czasie pracować.

Gość gość_autorka
To wiem, że muszę zadzwonić do zusu i na pewno tak zrobię, ale może jakaś dziewczyna była w podobnej sytuacji, chciałam się tylko upewnić że mam rację i nadal będzie wypłacany zasiłek pomimo tego że będę pracować.

Gość gość
Teoretycznie na jakąś część etatu powinno się dać, bo można podejmować pracę dodatkową, która nie utrudnia opieki nad dzieckiem (przepisowo). Nie wiem jednak jak to będzie wyglądało w momencie gdy nie wracasz do tego samego pracodawcy. Oraz duża jest różnica kiedy będziesz pracowała na etat a na zlecenie, zasiłek macierzyński jest ozusowany, więc wtedy umowy zlecenie ZUS nawet nie musi zauważyć jeśli będzie odprowadzona składka od 1680 brutto. A w przypadku umowy o pracę to będzie dla ZUSu od razu widoczne (ze względu na pojawiające się składki właśnie).

Gość gość
nie mozesz pracowac na umowie o prace tylko zlecenie lub o dzielo.Zasilek macierzynski jak i rodzicielski jest ozusowany,czyli liczy sie do stazu pracy.Jak zaczniesz inna prace na umowie ktora jest ozusowana,automatycznie stracisz zasilek i bedziesz pracownikiem innej firmy na etacie.

Gość gość
no własnie zasiłek nie jest ozusowany, nie płacą żadnych składek, jeśli umowa o pracę się zakończyła, mozna jedynie korzystac z darmowej opieki zdrowotnej, przy czym nawet tych składek ZUS nie opłaca

Gość gość
czegoś tu nie rozumiem, doradzacie dziewczynie umowę zlecenie ale dlaczego nikt nie dopowie że skoro to jest jej jedyna praca - nieważne czy na pół etatu czy na cały to niestety od umowy zlecenie też są odprowadzane obowiązkowe składki ZUS!

Gość gość_autorka
Dziewczyny, w moim zawodzie nie ma umów zlecenie czy o dzielo, pracodawca podpisze ze mną umowę o pracę, z tego co wiem to ZUS w chwili obecnej nie płaci za mnie żadnych składek, bo zakonczyła mi się stara umowa. Zastanawiam się tylko czy powinnam poinformowac ZUS o tym że zaczynam nową pracę, wyczytałam na forum prawnym że zasiłku mi w tej sytuacji nie zabiorą (nie wiem na ile to prawda). Wiem, że sa osoby, ktore miały umowy do dnia porodu, zastanawiam się jak to u nich wyglądało jak juz znalazły nową pracę

Gość gość
mozna mieć zasiłek macierzyński i jednocześnie pracować

Gość gość
nie nikt nie jest w takiej sytuacji,bo jak ktos ma dziecko male to raczej wiekszosc w domu siedzi i nie musi pracowac bo mezowie pracuja wiec raczej nie uzyskasz odpowiedzi,moze zapytaj sie kogos z karierowiczek ,ale one takze watpie czy tobie odpowiedza,na twoje pytanie,i te pol etatu

Gość Gusia09
Zasiłek zostanie zmniejszeny proporcjonalnie do etetu i nie może to być czas który by przeszkadzał w opiece nad dzieckiem. Przecież gdyby zus nic nie robił to większość by pracowała i pobierała zasiłek. A dlatego dostajemy zasiłek bo nie pracujemy. A jak zmniejsza to już trzeba do nich dzwonić. Przecież po podpisaniu i zgłoszeniu do zusu szybko by cofneli zasiłek

Gość gość_autorka
Gości z 5.18 :) Dziekuję za konkretną odpowiedź:) Czyli z tego wynika, że nadal będę dostawać swoje 80% zasiłku i mogę normalnie pracować na etacie, super:) Ja do pracy iść muszę niestety i też mi się to nie uśmiecha, ale jestem samotną matką:(

Autorko dowiedz się bo ja będąc na macierzyńskim nie wrocilam na cześć etatu bo by mi się to nie opłacało.

Gość gość_autorka
Gusia, wydaje mi się że Ty byłaś w innej sytuacji, bo wracałaś zapewne do swojego pracodawcy i wtedy jest tak jak mówisz, obcinają macierzyński w zależności na ile wracasz. Ja w tej chwili nie mam pracodawcy i chce rozpocząć całkiem nową pracę.

Gość gość
Każda osoba pobierająca zasiłek macierzyński obowiązana jest poinformować pracodawcę bądź ZUS o posiadaniu innego tytułu do ubezpieczeń społecznych (innego niż ten, z którego uzyskała zasiłek macierzyński). Należy też wspomnieć, że pracodawca, który udzielił swojej pracownicy urlopu macierzyńskiego, nie wyrejestrowuje jej z ubezpieczeń, ponieważ pracownica przebywająca na urlopie macierzyńskim pozostaje nadal w stosunku pracy. Za osoby przebywające na urlopie macierzyńskim pracodawcy jedynie naliczają składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od zasiłków macierzyńskich, natomiast tych składek nie rozliczają ani nie wpłacają do ZUS. Za osoby takie składki ubezpieczeniowe opłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, a więc finansuje je budżet państwa. Ważne, iż prawo do pobierania zasiłku macierzyńskiego przysługuje przez cały okres urlopu. Stosownie bowiem do art. 184 Kodeksu pracy za czas urlopu macierzyńskiego przysługuje zasiłek macierzyński na zasadach i warunkach określonych odrębnymi przepisami. Z kolei przepisy ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. Nr 137, poz. 887 ze zm.) przewidują, że osoba pobierająca zasiłek macierzyński podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli nie ma np. innych tytułów rodzących obowiązek ubezpieczeń społecznych. W przypadku gdy osoba w okresie pobierania zasiłku podejmuje dodatkowe zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, zawartej z innym lub własnym pracodawcą, to od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia jego ustania nie podlega ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu pobierania zasiłku macierzyńskiego. Wówczas składki na ZUS nalicza i odprowadza pracodawca z tytułu dodatkowego zatrudnienia. Jest to spowodowane zmianą tytułu, z którego osoby przebywające na urlopie macierzyńskim podlegają ubezpieczeniom społecznym.

Gość gość_autorka
Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Przesyłam Wam oficjalną odpowiedź od ZUSu. Informacja jest dla osób, które nie pracują i pobierają zasiłek macierzyński, może się komuś przyda:) "Odpowiadając na zadane pytanie uprzejmie informuję iż art. 17 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, który mówi o pozbawieniu prawa do zasiłku, jeżeli w trakcie jego pobierania jest wykonywana praca zarobkowa, nie ma zastosowania do zasiłku macierzyńskiego. Podjęcie pracy podczas pobierania zasiłku macierzyńskiego nie spowoduje utraty prawa do tego świadczenia. Nie ma konieczności informowania jednostki ZUS o podjęciu takiej pracy."

Gość gość
tzn. ze można pracować i pobierać zasiłek z ZUSu:)

Gość gość
Dziękuję autorko jestem w takiej samej sytuacji mój malec ma 7 miesięcy i muszę wrócić do pracy umowę miałam do dnia porodu i teraz podejmę pracę u nowego pracodawcy. Też mi w zus powiedziano, że zasiłek zostanie:)