Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy biopsje robi sie tylko wtedy jak podejrzewa sie raka

Polecane posty

Gość gość

jak to jest>> jesli tomograf nie dal wiedzy lekarzom na temat choroby to znaczy ze to rak i tylko wtedy jest robiona biopsja?

Gość gość
Zależy czego ta biopsja np jelita może dotyczyć innych chorób nie tylko raka

Gość gość
biopsja wątroby:( czy to wyrok skoro robią biopsje a maja wynik z tomografii i usg:(

Gość gość
Biopsja pokazuje też czy to łagodny nowotwór ; torbiel czy coś złośliwego

Gość gość
Może być nowotwór ale jak wyżej napisałam może być łagodny i są dobre rokowania , nie złośliwy ; bez przerzutow

Gość gość
Dokladnie może to być torbiel a nie od razu nowotwór

Gość gość
nie zawsze się też guz usuwa

Gość gość
Nie zawsze.Może to byc tylko badanie miąższu wątroby...

Gość gość
pytam bo babcia miala dzis to robione a jest stara(81 lat) i dobrze ze przezyla to badanie..czytalam ze ludzie umieraja nawet przy tym w szpitalu nie poinformowali nas nawet ze beda jej to robic :( usg wykrylo jakas zmiane wielkosci 8 cm na watrobie i tomografia a oni nie wiedza co to..brzuch ja boli i usg wykrylo zmiane rozrostową wlasnie :(

Gość gość
zrobilo sie jej takie cos wypukle na brzuchu az i bolalo ją i rozne rzeczy podejrzewali ..ze krwiak moze albo torbiel...ale na wypisie ze szpitala jest ze moze byc to rak albo torbiel pasożytnicza:( węzły chlonne czyste miała.. tylko jesli ją to boli to raczej rak chyba:( najgorsze ze nie moze byc operowana w tym wieku bo ma serce tez chore bardzo..itd

Gość gość
oczywisscie to jest na wątrobie umiejscowione:( ja rycze bo juz czuje ,że to pewnie rak..babcia tez placze..badania przyjda dopiero za dwa tyg. pewnie tej biopsji.. to czekanie zabija poprostu..

Gość gość
Taki wielki guz, to pewno rak...z tomografu pewnie juz widzieli, ale biopsje zrobili, zeby miec pewnosc. Gdyby widzieli szanse, to by ja brali na operacje odrazu....przykro mi...

Gość gość
:(:(ZARYCZE SIĘ:(:(

Gość gość
na tomografie zawsze widac raka. więc biopsje robili twej babci zeby sprawdzic jak zlosliwy to rak.węzły chlonne ma czyste ale to nic nie znaczy bo rak wątroby nie daje na wezly przerzutów zawsze.

Gość gość
moja tesciowa tez miała guza wielkosci 10 cm, po wycieciu i zbadaniu go okazało sie ze jest łagodny, takze nie wydawac tu wyroku na autorki babcie

Gość gość
No na cos trzeba umrzec, babcia jest juz stara i swoje przezyla...nie rycz, tylko wykorzystaj te ostatnie chwile....

Gość gość
usg wykrylo jakas zmiane wielkosci 8 cm na watrobie i tomografia a oni nie wiedza co x opis tomografu nie mowi co to za zmiana? dziwne podaja kontrast i robia badanie, ktore jest bardzo dokladne i jezeli jest zmiana o charakterze nowotworowym to w opisie jest taka adnotacja jesli nie ma takiego okrslenia znaczy ze zmiana nie jest guzem, rakiem wiec nie panikuj

Gość gość
Przy biopsji wątroby się umiera? To chyba jakiś makabryczny żart. nie piszcie takich rzeczy, bo potem ludzie nie będą się zgadzali na badanie..

Gość gość
tak przy biopsji sie umiera w starszym wieku. i tomograf tez szkodzi w takim wieku bardzo

Gość gość
A ty wiesz ja czym polega biopsja?

Gość gość
tomograf jest szkodliwy przeciez to cos jak przeswietlenie tylko o wiele wiele dluzej trwa rezonans to pole a tomograf to promienie

Gość gość
biopsja to naklucie danej zmiany i pobranie komorek biopsja nie jest wiarygodnym badaniem

Gość gość
biopsja nie jest ???to co do cholery jest? tomograf nie jest tez wiec co??

Gość gość
Oczywiscie, ze biopsja jeg wiarygodnym badaniem. Podczas biopsji pobierane sa komorki to badanie...

Gość gość
nigdzie nie napisano ze tomogram nie wybierajac miedzy a pomiedzy, tomograf jest badaniem szczegolowym i nie tak zawezonym jak biopsja podczas biopsji nie zawsze naklucie trafi na akurat te komorki to tylko igla, prawda?

Gość gość
Oczywiscie, ze biopsja jeg wiarygodnym badaniem. Podczas biopsji pobierane sa komorki to badanie... nie jest zauwaz, ze naklucie nie daje 100% pewnosci, ze trafi w komorki rakowe przy nakluciu moze przewazac krwista masa, jakies komorki obojetne

Gość gość
biopsja jest robiona w ostatecznosci. na tomografie zawsze widac czy rak jest czy nie ma. jesli jest rak to znaczy ze trzeba wykonac biopsje. kretyni z was ,ze mowicie co innego. ja jestem pielegniarka wiec wiedze mam większą niz wy.

Gość gość
jesli jest rak to znaczy ze trzeba wykonac biopsje. a po co komu niby ta biopsja skoro wiadomo, ze to rak :) pielegniarka a takie rzeczy pisze

Gość gość
ale tomograf Wiarygodny jest na tomografie widac zawsze raka,wiec po co oni tej starej i biednej kobiecinie jeszcze tyle męki fundują..usg ,biopsje,leki...tomografy..oni ją wykończą prędzej niz sam rak.

Gość gość
po to kretynie trzeba biopsje ,żeby wiedziec jaki rak..czy zlosliwy czy nie.i jak leczyc go. widzisz kretynie jak sie sam poniżasz brakiem wiedzy.