Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

antykoncepcja i antybiotyk

Polecane posty

Gość gość

witam, proszę was o rady, mianowicie pięć dni temu pominełam tabletke nr 10, i wtedy też zaczęłam brać antybiotyk amotaks, dziś dostałam dziwne plamienie, a zaznaczam że przez te 5dni zdazyl się seks, czy owe plamienie może oznaczać ciążę?

Gość gość
nie wiem co mam odpisać na taką bezmyślność potrafisz czytać ze zrozumieniem ulotki leków ? zdajesz sobie sprawę że okolice 10 dnia cyklu to czas płodny ? wiesz jakie konsekwencje ma odstawienie tabletek anty ? masz pojęcie że większość antybiotyków stosowanych z tabletkami anty wymaga dodatkowego zabezpieczenia podczas danego cyklu ? popełniłaś wszelkie możliwe błędy by wzmóc swoją naturalną płodność podczas uprawiania seksu w tym czasie pozostaje Ci zrobić test w czasie spodziewanej miesiączki / krwawienia z odstawienia

Gość gość
plamienie oznacza zaburzenia hormonalne wywołane przez pominięcie tabletki oraz fakt że antybiotyk mógł wpłynąć na mniejszą skuteczność tabletek antykoncepcyjnych w tym cyklu jest ryzyko ciąży

Gość gość
Amotaks ulotka Możliwe skutki uboczne: Zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, nudności, rzadko wymioty, bardzo rzadko - rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego). Reakcje alergiczne (wysypka, świąd, plamisto-rumieniowe wysypki). Przemijające niewielkie zwiększenie aktywności aminotransferaz w surowicy, rzadko - zapalenie wątroby i żółtaczka cholestatyczna. Niewielkie przemijające zaburzenia hematologiczne. Poinformuj lekarza: Gdy masz nadwrażliwość na penicyliny. Gdy przyjmujesz leki zawierające probenecid, doustne środki antykoncepcyjne, allopurinol lub leki przeciwzakrzepowe. Jeśli jesteś lub przypuszczasz , że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. W ciąży stosować jedynie w przypadku zdecydowanej konieczności. Ostrożnie stosować w okresie karmienia piersią.