Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szczepienie, czy ktoś doradzi?

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko ma skończone 16 miesięcy. Nie miała MMR która przypada na 13/14 miesiąc, tak się złożyło (była chora, ząbkowała, miała temp no i się przeciągnęło). Teraz ma 16 miesięcy i już czas na szczepionkę na Polio, Hib i Diperte. Pytanie jest takie: czy zaszczepić ją najpierw na MMR, zrobić przerwę, potem na Polio, Hib i dpt, czy odwrotnie? A może MMR w ogóle przesunąć jeszcze w czasei i póki co szczepić na Polio itd? Nie wiem jak to ogarnąć.

Gość gość
Najpierw MMR, 6 tygodni przerwy i dopiero polio i reszta. Polio i reszta jest miedzy 16-18 miesiącem życia, wiec nic sie nie stanie.

Chętnie doradzę. Ja swojego dziecka akurat nie szczepię. W przychodni na pewno będą Ci mówić, że trzeba koniecznie podać obie szczepionki jednocześnie, ale to zbyt duże obciążenie układu immunologicznego. A jak wystąpiłby nop to nie byłoby wiadomo po którym konkretnie szczepieniu.

Gość gość
Dzięki dziewczyny za radę. Właśnie też bym wolała pojedynczo te szczepienia. Czyli idę na mmr w przyszłym tyg, a polio zrobię spokojnie gdzieś w marcu. Chyba tak będzie najlepiej.. Dziękuję!!

Gość gość
Ja bym zaszczepila kolejna dawka bo to kontynuacja i teoretycznie odstepy maja wplyw na odpowiedz immunologiczna Mmr bym odlozyla Sama na mmr na razie nie planuje szczepic