Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ubezpieczenie w ewuś

Polecane posty

Gość gość

hey dziewczyny jestem na l4 ciążowym od lata i ustało mi zatrudnienie bo byłam przez agencje przyjęta umowa cotygodniowa wiec l4 zanoszę do zusu i mi ZUS płaci a jak idę do lekarzy specjalistów to wyskakuje w tym Ewuś na czerwono czyli ze nie jestem ubezpieczona jak to wyjaśnić? ma może któraś tak ? Niedługo poród i do szpitala a tu problemy robią.

Gość gość
Hej, ja też jestem w ciąży i miałam problemy z ubezpieczeniem. Jako ciężarna jesteś chroniona przez państwo i na okres ciąży, porodu i połogu masz ubezpieczenie bez względu na to czy wcześniej miałaś ubezpieczenie czy nie. Więc lekarze nie mają prawa Cię odesłać z kwitkiem a z informacji jakie ja otrzymałam z NFZ to jeszcze mogą płacić Ci zadośćuczynienie. Dziś dostałam nr do Pana z NFZ-u, który takimi sprawami się zajmuje i w razie czego powiedział aby dzwonić. Więc idź do nich i wyjaśnij sprawę

Gość gość
to bym musiala w zusie wyjasnic teraz zaczela polozna przyjezdzac i tez mowila ze u niej wyskakuje ze nie jestem ubezpieczona niedlugo porod a ja mam takie problemy dzis mi przyslali list wlasnie od mojego rodzinnego lekarza ze nie jestem ubezpieczona i mam to wyjasnic a teraz juz na weekend nic nie wyjasnie niestety skoro zus mi placi za kazde l4 to powinnam miec ubezpieczenie nie

Gość gość
No więc dlatego idź w poniedziałek i to wyjaśnij, pewnie jakiś syf w papierach i systemie mają i tyle ;)

Gość gość
powinnam zaczac kserowac kazde kolejne l4 zeby mi nie robili problemow

Gość gość
no w sumie to dobry pomysł, zawsze byś była zabezpieczona

Gość gość
za kazdym razem jak ide do jakiegos lekarza musze podpisywac ze na wlasna odpowiedzialnosc to jest chore a kolejne l4 zawsze do zusu zanosze jeszcze nie trafilam do szpitala ale za miesiac porod i musze to powyjasniac bo wiesz jak jest w tych szpitalach

Gość gość
tak czy siak się nie martw bo skoro jesteś w ciąży to jesteś ubezpieczona przez państwo więc jak coś to nic nie zrobią :)

Gość gość
no zobaczymy jak to bedzie :)

Gość gość
Mam to samo z ubezpieczemiem dziecka. Wciaz slyszalam w przychodni ze nie widnieje w systemie ewus. Napisalismy pismo z reklamacja na ten system i zostawilismy w zusie. Minal miesiac i odpowiedzi nie dostalismy. Ten ewus to jakis niedopracowany.

Gość gość
ja cala ciaze i porod bylam nieubezpieczona z roznych powodow. rodzilam rok temu. Wedlug ustawy z 2009r kobiety w ciazy,w czasie porodu i pologu sa ubezpieczone z srodkow publicznych. Tak samo jak dzieci do 18rż. Ja rodziłam w szpitalu,w ktorym ordynatorem był moj lekarz prowadzacy i wiedzial o moim braku ubezpieczenia. Odnotowal wszystko. Wczesniej jeszcze lezalam na patologii ciazy w czmd i tez musialam podac tylko dowod i spiszac deklaracje,ze jestem nieubezpieczona.