Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko nie chce chodzić. Proszę o radę.

Polecane posty

Gość gość

Moj syn ma skończone 16 miesięcy. Tydzień temu zaczął (?) chodzić. Przeszedł samodzielnie 4 kroki, bez trzymanki, z rękami wyciągniętymi do przodu. Ucieszyłam się, bo strasznie długo na to czekaliśmy, już się zastanawiałam czy wszystko jest ok. No i mija od tego wydarzenia już właśnie tydzień, a on nic. Jak stawiam go przy ścianie, odchodzę dwa kroki i wyciągam do niego ręce - on radośnie pada na kolana i idzie do mnie właśnie na nich. Reaguje na zdanie "zrób kroczek", wie o co chodzi i robi sobie wtedy jeden kroczek, ale momentalnie pada na czworaka i zaczyna raczkować (albo idzie na kolanach). Śmieje się przy tym. Moje pytanie: czy uważacie, że powinnam go nie prowokować i w ogóle nie odzywać się na temat chodzenia czy może jednak ciągle próbować i ćwiczyć? Jak chcę iść z nim za jedną rączkę jest to samo: jeden, dwa kroki i bęc na kolana. Poradźcie, bo naprawdę zaczynam schizować czy wszystko jest ok..

Gość gość
Mi się wydaje że mały jest po prostu leniwy :) Wygodniej mu na czworaka.

Gość gość
odpuść, poczekaj, nie zmuszaj.

Gość gość
moja ma 11,5 m-ca i nawet jeszcze nie raczkuje, byłam u kilku lekarzy, i wyszło, że taki typ,nic na silę, na wszystko przyjdzie czas, więc co mi mogę poradzić to jeszcze więcej cierpliwości;) choć wiem co czujesz:)

Gość gość
Nie czuje się jeszcze pewnie to dlatego. Moim zdaniem nie ma się co martwić. Chłopcy to male lenie:)

Gość gość
No właśnie wiem, że leniuch nie z tej ziemi, widzę ;) Ale wolałam zapytać Was o zdanie, czy prowokować to chodzenie czy zostawić go w spokoju. Nie chcę jeszcze bardziej go zniechęcić albo nie daj boże pokazać, że to fantastyczna zabawa - iść krok i padać na kolana :D

Gość gość
To prawda.U mnie w rodzinie chłopcy zawsze po roku dopiero zaczynali chodzić.Tylko mój syn się wyłamał i zaczął chodzić mając 10 mies i 3 tyg. Nie martw się autorko. Ma czas. Nawet nie będziesz wiedziała kiedy a sam ruszy :)