Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaka woda do ciasta na pierogi?

Polecane posty

Gość gość

Moja mama uczy mnie robić pierogi i kazała zrobić ciasto z mąki i gorącej wody około 80 stopni- czy ta woda musi być aż taka gorąca? Moja mama twierdzi że inaczej ciasto nie wyjdzie, mnie to parzy mocno w rececprzy ugniataniu, mama aż ma zniszczona skórę ale mówi że trzeba to wytrzymać a po paru razach dłonie się przyzwyczaja. Naprawdę nie wystarczy woda około 40-50 stopni?

Gość gość
Twoja matka to leń,wyręcza się toba bo jej sie nie chce,po co ci sztuka robienia pierogów jak dzisiaj kupisz wszystko gotowe i nie gorsze od domowego

Gość gość
80 stopni to przesada ! Twoja matka to jakaś masochistka i sadystka

Gość gość
letnia woda, by zagnieść.

Gość gość
Podpadłaś jej? może matka planuje jakąs większa operację przeciwko tobie,może niedługo każe ci wyciągać pranie z wirującej pralki albo ciasto z piekarnika gołymi rękami

Gość gość
Wystarczy ciepła , nie gorąca

Gość gość
Woda musi być mocno ciepła, ale tak żeby nie poparzyć sobie rąk! Robisz w kubku odpowiednią mieszankę i dopiero wlewasz do reszty składników, a nie wrzątek prosto z czajnika.

Gość gość
Czyli wystarczy np 45 stopni? Moja mama twierdzi że nie może być letnia tylko bardzo gorąca

Gość gość
No jasne wszystko gotowe tylko tego sie jesc nie da. Kupilam raz i nigdy więcej. Jak zrobię sama to wszyscy jedzą a te ze sklepu nawet pies nie chciał

Gość gość
Jeśli chodzi o te ze sklepu to masz rację,ale jest dzisiaj tyle pierogarni,gdzie kupisz pierogi na pewno nie gorsze od domowych,a byc może że i lepsze i to bez roboty

Gość gość
Woda musi być gorąca. 80 stopni ok. Ja mieszam najpierw drewnianą łyżką, później wyrabiam ręką, ale już nic nie parzy :-) Później musi w misce odpocząć. I jest najlepsze - puszyste i mięciutkie.

Gość gość
Jestescie biedni,że uczysz się robić pierogi?

Gość gość
Takie dzisiaj mamy czasy,biedota lepi pierogi,smaży placki,a bogacze zajadają się truflami i kawiorem