Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciezarna a bezrobocie

Polecane posty

Gość gość

Witam jestem w ciazy w 18 tyg stosunek pracy ustal pod koniec listopada 2014roku z powodu wypowiedzenia pracownika poniewaz zlikwidowali moj zaklad pracy zalegaja 2 msc z pensja i chcieli bym dojezdzala do pracy 30 km w jedna strone czyli pracujac codziennie 4 godziny 1/2 etatu za 600 to nic by dla mnie nie zostalo po obliczeniu kosztow dojazdu.wczesniej sklep byl w mojej miejscowosci ale zlikwidowali.dodam ze do listopada przebywalam na zasilku macierzzynskim jeszcze swiadectwo pracy wyslano mi 23 grudnia czy zarejestruja mnie do pup w takiej okolicznosci zalezy mi tylko na uzbezpieczeniu

Gość gość
każdego w pup rejestrują, z zasiłkami nei wiem jak będzie ale ubezpieczenie będziesz mieć

Gość gość
Tak, zarejestrują Cię i ubezpieczenie masz.

Gość gość
zarejestrują

Gość gość
Zasilek by sie przydal ale w sumie mi zalezy na ubezpieczeniu

Gość gość
Zarejestrować się możesz i będziesz miała ubezpieczenie. Ale zasiłku nie dostaniesz jeżeli to ty dałaś wypowiedzenie. W przepisach jest jasno że osoba która w przeciągu 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się w urzędzie wypowiedziała umowę , lub zrobiła to za porozumieniem stron zostaje pozbawiona prawa do zasiłku.

Gość gość
Patologia bez wyksztalcenia nie powinna sie rozmnazac. Pozniej takie tylko o zasilki zebrza w mopsie

Gość gość
Na pewno Cię zarejestrują z prawem do zasiłku.Wysokośc zasiłku będzie zależała od lat pracy,a czas pobierania od regionu w którym mieszkasz.Ważne jest też w jaki sposób zakończyła się współpraca.Jesli za porozumieniem stron,prawo do zasiłku nabywasz po upływie 90 dni od dnia zarejestrowania się w Urzędzie Pracy,ta sama zasada przyznawania kuronia obowiązuje,jesli to pracownik rozwiązał umowę o pracę.Gdyby jednak umowa wygasła lub to pracodawca ją rozwiązał nabywasz prawo do zasiłku po 7 dniach od rejestracji.

Gość gość
Moj maz pracuje ma 4 tys dochodu i mam wyksztalcenie srednie i staz pracy wiec wypraszam sobie a to ze zasilek kazdemu by sie przydal w Polsce to nie znaczy ze jestem patologia! A pozatym mialam 2 mies do konca umowy ale po co mam tracic czas dojezdzac jak i tak pensji bym nie dostala ma ktos na mnie zarabiac wole z dziekiem posiedziec a jezeli znalazlabym prace to ma mi kto pilnowac dziecka ale stwierdzam ze nie oplaca mi sie szukac pracy na pare mies a jak w urzedzie nie bd miec ubezp to maz u siebie w pracy mnie dopisze do swojego

Gość gość
Zapomniałam jeszcze dopisac,czy umowa którą miałaś była na pełen etat ?? żeby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych musiałabyś otrzymywac minimlane wynagrodzenie,z którego są odprowadzane składki na FP.

Gość gość
w up bedziesz miala ubezpieczenie. A teraz jak jestes w ciazy to i tak jestes ubezpieczona ze srodkow publicznych. Wiem,bo sama mialam taka sytuacje rok temu. Okres ciazy porod jak i polog jest prawem do ubezpieczenia przez panstwo z ustawy z 2009r. Takze sie nie martw na zapas. Jestes chroniona i zaden lekarz nie moze Ci odmowic wizyty jak i przyjecia do szpitala. Pozdrawiam Cie

Gość gość
Ciezko cos zrozumiec z tego twojego belkotu autorko. To ze maz zarabia, wg tego co napisalas 4 ty to jeszcze nic nie wynika, moze kradnie w zakladzie i sprzedaje na lewo i z tego taki dochod. A twoje srednie wyksztalcenie to ZADNE wyksztalcenie.

Gość gość
a twoim wyzszym to sobie mozesz d**e podetrzec i zlozyc cv do sprzatania ulic

Gość gość
Jesteś w 18 tyg ciązy czy w chwili wręczania wypowiedzenie wiedziłaś o ciązy?Teraz jest chyba za późno ale mogłaś cofnąć wypowiedzenie i iśc na l4.Miłałabyś normalną wypłątę a potem macierzyńśki.Nawet jeśli zakład był likwidowany obowiązki pracodwacy przejmuje zus.

Gość gość
Uczciwie zarabia jako stolarz nieraz musi pracowac 26 godzin na wyjezdzie a pozatym kim Ty jetes ze oceniasz innych ludzi. Dziekuje za zyczliwe odpowiedzi. A kafe to jeden wielki syf i siedza tu zazwyczaj stare bezdzietne sflustrowane panny ktorych zaden facet nie chce ********.

Gość gość
26 godz na wyjezdzie jako stolarz powiadasz? No to niezle tam musi rznac, az wiory leca. Patologia.

Gość gość
Zasiłku nie dostaniesz- przez 90 dni od rejestracji, skoro wypowiedziałaś umowę. Nie wiem czemu to robiłaś, skoro zakład upada to umowę sami by rozwiązali i zasiłek przysługiwał Ci od razu. Po urlopie macierzyńskim powinnaś mieć urlop wypoczynkowy, potem już byłaś w ciąży- pewnie większość by ciągnęła L4, ale skoro tak zdecydowałaś... Tyle że jesteś w ciąży, masz malutkie dziecko, męża na wyjazdach- naprawdę chce Ci się bawić w jeżdżenie do UP i rzeczywiście jesteś gotowa szukać pracy? Jeśli chodzi o samo ubezpieczenie, dużo bardziej bezproblemowe będzie ubezpieczenie Cię u męża w pracy.

To już nie te czasy że można było się zarejestrować w pośredniaku kiedy tylko się chciało by mieć między innymi tylko i wyłącznie ubezpieczenie. Weszły nowe przepisy i teraz by być ubezpieczonym trzeba być zdolnym do podjęcia pracy,ty jak rozumiem jesteś nie zdolna - ciąża . Piszę tak bo chodź w ciąży nie jestem to urzędniczka taką mi informację sprzedała . Tak więc najlepiej będzie jak sama się przejdziesz do urzędu i dowiesz.

Gość Mamuska  dwójeczki
Skoro jesteś 18tc to pod koniec listopada musiałaś wiedzieć o ciąży.Nie rozumiem więc decyzji o wypowiedzeniu. Rzeczywiście jak się rejestrujesz w UP oznacza to że jesteś zdolna do podjęcie pracy.