Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co ugotować z soczewica?

Polecane posty

Gość gość

Macie jakieś przepisy, bo podobno zdrowa, ale jak ja podać dziecku?

Gość gość
Najczęściej robię zupę z pomidorami lub pastę. Wpisz sobie wyszukiwarkę przepisów jest multum.

Gość gość
Ja ugotowałam ostatnio potrawkę z tego przepisu: https://zakochanewzupach.pl/zupa-potrawka-z-indyka-z-soczewica/ wyszło całkiem smacznie. A jeśli chodzi o mniejsze dziecko, to myślę, że można zrobić zupkę miksowaną - ugotować trochę jarzyn (marchewka, pietruszka itp.), do tego mięsko z indyka, trochę soczewicy i razem zmiksować. Tylko ostrzegam - soczewica jest nieco wiatropędna, więc dziecko może rozboleć brzuszek.

Gość gość
ja robię czasem pierogi z soczewicą.

Gość gość
zielona czy czerwona? :classic_cool: stopka: pierscionek po mamie sprzedala na pogrzeb ojca, zreszta z domu po wizycie komornikow i tak nie bylo juz co brac

Gość gość
Robię pierogi. Najlepsza do nich jest zielona soczewica. Gotujesz w osolonej wodzie, dodajesz podsmażoną na patelni cebulę, pieprz, sól do smaku. Gdy soczewica przestygnie robisz pierogi. Są pyszne :-)

Gość gość
Wiem czy że multum jest przepisów na necie ale chodzi mi o sprawdzone, żeby dziecku smakowało

Gość gość
Ja zupe gotuje z koncentratem i dodaje majeranek

Gość gość
Ja gotuje zupe - taka grochowka , ale zamiast grochu soczewica

Gość malinoowka
ja mam w domu roczne dziecko- soczewice je albo w zupie (marchewka, pietruszka, seler, czerwona soczewica, pomidory z puszki, jakies mieso) albo w pierogach (soczewica czerwona, podsmazona cebulka, szczypta papryki slodkiej, zabek czosnku) albo do mieska zamiast np ziemniakow (soczewica zielona, zabek czosnku, garsc natki pietruszki i troszke oliwy lub masla, wszystko wymieszac). Jeszcze ani razu nie zostawil nic na talerzu wiec chyba mu smakuje:) Mozna zrobic jeszcze placki z soczewicy, no ale to smazone wiec na dziecku nie testowalam, jedynie na mezu :D

Gość gość
zupe