Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

2 lata i 7mcy NIE MOWI

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie czy to bardzo dziwne że mój syn jeszcze nie mówi? Jest zdrowy, rozwija sie, rysuje, kopie piłke, jest bardzo aktywny fizycznie, buduje z klocków. Ale nic nie mówi. Tylko sylaby, nawet konkretnego nie i tak nigdy nie słyszałam. Martwiłam się już koło 2 urodzin ale wszyscy mówili, przyjdzie pora. Ale teraz, rocznikowo to już 3latek i nadal nic! :(

Gość gość
a rozumie co do niego mowisz?

Gość gość
idz do pediatry i powiedz może cię skieruje do specjalistów. Moja ma 2 i 6 mcy i mówi jak najeta

Gość gość
Moj syn do ukończenia 3lat tez nie mowil,jak skończył 3 zaczął z marszu -dzis mu się buzia nie zamyka ... A mówi "po swojemu"Twoje dziecko? Moj mial swoje wyrazy ,jedynie co to mama i tata bylo w naszym języku;)

Gość gość
jest spora część dzieci, które rozgadują się ok. 3 roku życia...zawsze możesz skonsultować z logopedą, psychologiem...najważniejsze żeby rozumiał, wykonywał polecania. ale tak totalnie nic mówi, mam, tata też?

Gość gość
Mój syn w wieku 2 lat tez nic nie mówil po badaniach okazało sie że ma niedoczynność tarczycy

Gość gość
rozumie, mówi w swoim języku, ale ani mama ani tata... troche mnie pocieszyłyście...

Gość gość
ale ja bym to sprawdziła, dla świętego spokoju znajdź porządnego logopedę, tylko nie pierwszego z brzegu ;)

Gość gość
Jesli mówi po swojemu rozumie was to bym się nie martwiła sprawdzić mozesz.dla pewności ale zobaczysz ze będzie ok:)jeszcze będziesz marzyla o chwili ciszy kiedy sie rozgada :):):):)

Gość gość
No nie jest to normalne że dziecko w wieku 2,7 nawet mama i tata nie mówi, nie chce cię straszyć ale skonsultuj się z logopeda czy psychologiem

Gość gość
moej siostry syn zaczał mowic w wieku 3 lat, no ale wczesniej chodził juz do logopedy ;(

Gość gość
no z tym że nie mówi tata i mama, to faktycznie trochę niepokojące, ale chyba nie to, że na pewno coś mocno nie tak...pewnie ma jakieś opóźnienie mowy, no ale to najczęściej szybko się wyrównuje...

Gość mamuniaaa
Opóźnienia w rozwoju mowy występuje głównie u chłopców, nawet dwu, trzykrotnie częściej niż u dziewczynek. Również występuje u dzieci rodziców, którzy sami zaczęli mówić później. Najlepszą decyzją będzie wizyta u logopedy. Jeśli będzie taka potrzeba Twój syn zacznie terapię i dowiesz się, jak możesz mu pomóc. Życzę powodzenia!

Gość gość
Oczywiście, że dzieci różnią się od siebie, jedne mówią wcześniej, drugie później. Ale myślę, że warto iść do logopedy. Ja ze swoją córcią poszłam i nie żałuję. Warto reagować jeśli coś nie niepokoi. Jeśli jesteś z Warszawy polecam Monikę Narożną, pracuje w Progreso na Ursynowie- mi bardzo pomogła. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Gość gość
Kobieto już 7 miesięcy temu powinnaś pójść do logopedy,bo owszem może to nie byc nic poważnego,ale to nie jest normalne mam córkę 2 i 4m-ce i bardzo mało mówi ok.50 słów tylko i wiem,że to już jest opóźnienie mowy,w piatek mamy wizytę u logopedy

Gość gość
ja tez znam wiele osób, które jako dzieci póxno zaczeły mówic, dziś nie zamyka im się buzia:-) Idż z nim do lekarza, ale jesli nic nie stwierdzą to daj mu czas. Na pewno nie zmuszaj go do mówienia!! i nie mów przy nim do innych ze nic nie mówi i ze cos z nim nie tak

Gość gość
moja córka nie mówiła prawie do 3 urodzin, oprócz sylab i prostych słów, po 3 urodzinach zaczela mowiec bardzo duzo, szybko i niestarannie niestety, nikt oprócz mnie jej nie rozumiał prawie, ok 3 lata chodziłysmy regularnie co tydzien do logopedy plus logopeda w przedszkolu. Jezeli masz mozliwość wybierz sie do logopedy, to nie musi byc nic zlego ale dziecko moze miec potem problemy ze zrozumiałym mówieniem.

Gość gość
gość z 12.49 właśnie to powiedziała logopeda,że jak się wczesniej nie zainterweniuje to tak może być

Gość gość
syn za chwilę kończy 4 lata i też nie mówi :( chodzi do przedszkola do logopedy... słuch ok, aparat mowy ok, psycholog powiedziała że jego umiejętności są ponad jego wiek... a mówi tylko mama tata i nie :( no i te wszystkie bam brum miau hau itp... ale wszyscy twierdzą że wszystko jest ok i że brak mu motywacji... najgorsze jest to że jest bardzo uparty i jak NIE to koniec... nie ma opcji żeby wykonał jakieś ćwiczenie od logopedy... martwię się ale już nie wiem co robić :(

Gość gość
Moja córka ma 2,5 i gada jak najęta. Za to syn koleżanki w tym samym wieku chodzi do logopedy, bo mówi batdzo mało, ale nie tak mało jak twój. I on ma zdiagnozowane opóźnienie mowy.

Gość gość
A ten 4latek niemowa,to nie ma autyzmu?albo zaburzeń si? Mój autysta 3,6latek ma opóźniony rozwój mowy o jakiś rok czasu.Ale dużo mówi po swojemu,dużo normalnie i najwaznieksze-jest komunikacja.