Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chciałabym kupić sobie gryzonia

Polecane posty

Gość gość

mam 22 lata. I sie zzastanawiam czy to jakieś nie dziecinne czy coś, bo jak mówiłam o tym kuzynce to dziwnie na mnie popatrzyła i skomentowała, że "po tym trzeba sprzątać"..

Gość gość_mała_bardzo_mała
A jaki to miałby być gryzoń?

Gość gość
ja mam króliczka, ale teraz muszę go oddać bo niedługo rodzę :(

Gość gość
myślałam o śwince morskiej, ale się zastanawiam czy jestem na tyle ogarnięta żeby się zająć czy to może tylko moja zachcianka już sama nie wiem.

Gość gość
gość 11:53 a dlaczego króliczek przeszkadza ci w rodzeniu?

Gość gość
kup sobie chomika :)

Gość gość
jak nie jesteś pewna czy to nie chwilowa fanaberia, to się wstrzymaj, po co miałabyś za pół roku mieć problem i szukać innego domku dla gryzonia (uwaga: gryzonie najlepiej jesli są w stadzie, np. dwie samiczki, dwa samczyki - żeby sie nie nudziły, bo to sa towarzyskie zwierzatka, ale młodychch chyba nie chcesz :)

Gość gość
chomiki krótko żyją. ja lubię świnki. polecam kupić/adoptować dwie - klatka niewiele większa, a samotna świnka (jak jesteś na uczelni czy w pracy) dostanie świra. są domowym utylizatorem roślinnych odpadów organicznych ;) trzeba zmieniać ściółkę/żwirek raz w tygodniu, kupić miękkie posłanko (świnki lubią miękki materiał), codziennie podawać świeże warzywa (mogą być obierki, są zdrowe), siano i karmę (polecam JR Farm albo Verselaga). należy suplementować wit c (nie wlewać do wody, bo szybko się rozpada). ja wkraplałam na kawałek suchej bułki, ale niektóre świnki nie lubią kwaśnego. owoce umiarkowanie, ze względu na cukier. raz w roku/na dwa weterynarz kontrolnie, obserwować czy nic się nie dzieje, dużo głaskać :) dłuższym trzeba co parę dni wyczesać futerko, albo najlepiej przyciąć na krótko, nie będą się trociny plątały. polecam adopcję. poczytaj o zaletach. są fundacje świnkowe, królikowe, ogonowe, fretkowe. radosne kwiczenie po powrocie do domu bezcenne. powodzenia! :)

Gość gość
Kot jest najlepszy, bo tylko je i śpi a jak chcess to zawsze chętny do zabawy. Nie trzeba wyprowadzać jak psa. Tylko sprzątasz kuwete.

Gość gość
a i ważna informacja - świnki żyją 5-8 lat. koniec życia niestety często jest usłany chorobami, bo dzisiejsze świnki są bardzo mało odpowne (chów farmowy). należy regularnie kontrolować krew i mocz, po 5 roku życia usg i rentgen. i obcinać pazurki! raz na miesiąc wykąpać, zwłaszcza brzuszek i pupę (świnki chodzą z brzuchem przy ziemi, więc się brudzi).

Gość gość
Świnka nie dostanie sama świra, jak będziesz się z nią bawiła... mój chomik, żył ponad 3 lata, był sam i nie zwariował...

Gość gość
A ja mam pytanie odnosnie kota. Ile naprawdę kosztuje jego miesięczne utrzymanie, co potrzeba by mieć kota, nie wiem, piasek, czy co? Jedzenie, ile Was to kosztuje?

Gość gość
8 h w pracy lub na uczelni, to raczej dostanie świra

Gość gość
Najlepszy jest kot bo sam się sobą zajmuje i nie potrz3buje klatki i ściółek. A jak 2ychodzisz,, zostawiasz jedzenie i picie i kuwetę w pobliżu..

Gość gość
12:28 bo chomiki NALEŻY trzmać pojedynczo. reszta gryzoni jest zwierzętami standymi. zabawa wieczorem nie wystarczy jak świnka 10 godzin będzie patrzyła w ścianę. kot? około 30-100 zł miesięcznie. zależy. karma mojego kosztowała około 100 zł, worek na 3 miesiące. żwirek - 3 torby po 10 zł. raz w tyg świeże podroby. zabawka raz na kilka miechów. na początek trzeba kupić jeszcze drapak - może się nie spodobać i będziesz musiała kupić inny. posłanie, kocyk, szczotka, cążki do pazurów (albo 10 zł miesięcznie u weta obcięcie) problemy zaczęły się jak chorował pod koniec, koszty wzrosły do kilku stów miesięcznie, ostatecznie około tysiąca.

Gość gość
Wolałabym kupić jedną, czytałam że nie trzeba obowiązkowo dwóch - oczywiscie lepiej by było, no ale ja jestem w domu obecnie, więc miałabym mnóstwo czasu żeby z nią siedzieć, a zresztą ja zazwyczaj siedzę sama.. Myśle już o tym od dwóch tygodni, ale ciągle nie wiem czy to moja fanaberia czy co.. myślałam, żeby poczekać jeszcze z kolejne 2 tygodnie albo więcej i jak mi nie przejdzie to pomyśle o tym jeszcze bardziej poważnie. A jeśli chodzi o karmienie, mycie i sprzątanie to już dużo o tym czytalam - i pomyślałam że to bylaby dla mnie dobra lekcja, lekcja dbania o drugie stworzenia. Chociaż mam już psa i karmie go, kąpie, bawię się z nim to jednak on potrafi się zzając sam sobą.

Gość gość
kuwet kociej nie stawia się w pobliżu jedzenia! koty sa czyściochami i tego nie lubią - chociaż ci o tym nie powiedzą :)

Gość gość
uważaj, żeby ci poes nie zeżarł świnki, a po drugie świnki sa bardzo płochliwe, mogą ze strachu nawet zdechnąć, jak sie psa przestraszą

Gość gość
Dziekuje za odpowiedz w spr. kota!

Gość gość
Kot potrzebuje kuwete i żwirek(4 złw carfurze). Wiskas suchy 1.5 kg 15zl w lidlu, jeśli dasz kotu codziennie porcję surowego czy gotowanego mięsa to suchedo starczy na miesiąc. Ja mleka nnie daję. Ale kizia przepada za pasztecikami z rosmana 0.89gr. Za sztukę. Możesz też nauczyć kta do zup jakie Ty jessz np. Do tego kilka zabawek myszek i gotowe

Gość gość
mój pies nie siedzi w domu, biega po podwórku i śpi w budzie

Gość gość
Nie chodziło mi o to, że kuweta w pobliżu jedzenia, tylko kota. U mnie stoi w łazience, tylko drzwi uchylam...

Gość gość
polecam myszoskoczka ale długo nie żyją :(

Gość gość
myszoskoczka można wypuszczać żeby latał po domu ale trzeba sprawdzić czy gdzieś się nie posra i gryzie kable zaletą jest że nie pije lubi cukier puder i jest darmową niszczarką do dokumentów więc jak toś ma firmę gryzoń się opłaca