Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Łatwy tort

Polecane posty

Gość gość

Moje drogie, nie jestem ekspertką w pieczeniu, a chciałabym zrobić jakiś super tort urodzinowy. Macie jakieś sprawdzone, nie zbyt trudne przepisy?? Pomocy! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kartoflanej szczypta soli białka ubić na sztywną pianę ,wsypać cukier i ucierać, dodać zółtka lekko wymieszać wsypać przesiane mąki , wymieszać dokładnie na gładką masę.Dno formy wyłożyć papierem, wlać ciasto.Piec ok.25 min/180 st. Krem podstawowy 3 jajka 3 łyżki cukru 25 dkg masła cukier waniliowy Wszystkie składniki muszą mieć temp.pokojową białka ubić na sztywno , dodać cukier ,ucierać az się rozpuśći , potem dodać żółtka ,lekko wymieszać.Miękkie masło utrzeć mikserem, na puszystą masę , następnie dodawać po łyżce masy jajecznej , cały czas ucierając.Do kremu można dodać kakao , alkohol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tort ptysiowy Składniki: Ciasto parzone: 125ml mleka 125ml wody 100g masła 150g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 120g uniwersalnej mąki bezglutenowej) 5 jajek szczypta soli Crème Pâtissière: 5 żółtek 500ml mleka 80g cukru 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej) ½ laski wanilii Dodatkowo: owoce (u mnie ok. 250g borówki amerykańskiej. Można dać więcej.) 500g słodkiej śmietany 30- 36% cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Przygotować ciasto parzone. Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą). Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać ciasto robiąc spiralę. (Między okręgami należy pozostawić odstęp na ok. 1cm. Ciasto podczas pieczenia rośnie i odstępy się pozamykają). Piec ok. 25 min. w temperaturze 200°C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać mleko przez sitko). Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko). Krem pozostawić, aż ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Chłodny krem wyłożyć na jeden blat ciasta. Posypać umytymi i osuszonymi owocami. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na owoce. Przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce. Dla dekoracji można posypać torcik z góry cukrem pudrem. Lubisz zakupy?[url=http://kobiecezakupy.bloog.pl/]http://kobiecezakupy.bloog.pl/ Przeczytaj mój blog a dowiesz się coś więcej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Stysia77
Przepis na łatwy i smaczny tort urodzinowy znalazłam na blogu http://www.olomanolo.pl/urodzinowy-tort-dla-opornych/ , śmietankowy z serkiem mascarpone i brzoskwiniami, pycha :) Samo przygtowanie zapewne zajmie nam troszkę czasu, ale taki tort może zrobić każda z nas jest bardzo prosty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×