Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mafika2015

Jak szybko rozwiązać to zadanie?

Polecane posty

Gość mafika2015

Witajcie! Mam banalne zadania (może matematyka na poziomie gimnazjum) i chciałabym poznać jakiś sposób żeby rozwiązywać tego typu zadania w jak najkrótszym czasie. Bo rysowanie osi, przedziałów i innych rysuneczków trochę zajmuje. Z góry dziękuję za wskazówki i pomoc! Zadanie: AB to: a) BA c) C

Gość gość
co to za zadanie :D

Gość mafika2015
Pourywało znaki nierówności :-) Jeszcze raz podam zadanie: A mniejsze B, C większe B to: a. B mniejsze A b. C większe A c. C mniejsze A d. C równe A

Gość gość
odpowiedź b

Gość gość
Proste, a jak nie umiesz "abstrakcyjnie" to podstaw sobie za litery jakiekolwiek spełniające warunki liczby (np. 2, 3, 4) i będzie jasne.

Gość gość
to jest zadanie na poziomie podstawówki, wystarczy raz przeczytać uważnie ze zrozumieniem :O

Gość gość
możesz sobie wyobrazić że to ludzie a jest mniejsze od b czyli np. a ma 100 wzrostu a b 200 c jest większe od b czyli ma gdzieś 300wzrostu i masz odpowiedź c jest większe od a bo c ma 300 a a ma 100

Gość mafika2015
Zgadza się, b. to prawidłowa odpowiedź. Mogłabym prosić o uzasadnienie? Szybkie rozwiązanie? Rysunek? Jakieś wyliczenia logiczne?

Gość gość
"a jak nie umiesz "abstrakcyjnie" to podstaw sobie za litery jakiekolwiek spełniające warunki liczby (np. 2, 3, 4) i będzie jasne. "

Gość mafika2015
Dziękuję Wam bardzo! Spróbuję z podstawianiem cyfr i logicznym wnioskowaniem. Do tej pory rysowałam jakieś osie ale to zabierało dużo czasu. Chodzi mi o to żeby takie zadanie rozwiązać w góra pół minuty :-)

Gość gość
Ale jakie uzasadnienie? :D jesteś aż tak głupia? Skoro a jest mniejsze od b, a c jest większe od b to logiczne jest, że c jest większe od a, skoro jest też większe od b, które jest większe od a 🖐️

Gość mafika2015
Słuchajcie, no to mam kolejne zadanie: A mniejsze B, B równe C i D większe C to: a. D równe B b. B mniejsze lub równe D c. A równe C d. D większe lub równe A No i podstawiam cyfry, np.: A-1 B-2 C-2 D-3 1 mniejsze 2, 2 równe 2, 3 większe 2 to: a. 3 równe 2 - fałsz! b. 2 mniejsze lub równe 3 - falsz, bo nie równe! c. 1 równe 2 - falsz! d. 3 większe lub równe 1 - fałsz, bo nie równe! Co źle rozumuję? :-(

Gość mafika2015
Sorry, ale widocznie jestem głupia skoro mam problem z rozwiązaniem takich zadań! Rozwiązuję inne zadania, z logiki, tautalogie i sylogizmy. Czasami to tak bywa w życiu, że to co jest najprostsze to czasami klapa.... Chociaż ja umiem je rozwiązać tylko długo mi schodzi, bo rysuję osie.

Gość mafika2015
Nie wiem jak jest z większe lub równe lub mniejsze lub równe.

Gość gość
a ja robiłam tak, że wiemy, że AB czyli B> A i B

Gość mafika2015
Zadanie Nr 3: C mniejsze D, D mniejsze A, B większe lub równe A to: a. A mniejsze C b. C mniejsze A c. B większe lub równe D d. C mniejsze B