Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bieda w Waszych domach

Polecane posty

Gość gość

jakies przyklady? sposoby radzenia sobie, patenty, zamienniki..

Gość gość
a co gdy nie ma pracy :) a jesc trzeba, wyprac trzeba, umyc sie :)

Gość gość
skromne życie

Gość gość
do naleśników można użyć 1/2mleka (zamiast 1l) i pół litra wody. smak wychodzi ten sam, konsystencja również. nadmiar gulaszu zamrażam, później podaje z plackami ziemniaczanymi jako osobne danie. piling do ciala - zamiast wydawać na niego kilkanaście złotych, wystarczy wziąć trzy łyżki cukru i wymieszać z żelem pod prysznic, lub kupić 1/2 kg soli do kąpieli i do tego dodać też płyn pod prysznic i super peleeng wychodzi. (z 1/2 kg wystarcza na kilka miesięcy).

Gość gość
o wlasnie o takie przyklady mi chodzilo ;) ja stosuje peeling z cukru na dlonie, peeling z kawy na twarz chociaz sie nie powinno ale ja uzywam nic mi po nic sie nie robi nie uczula ;) co wiecej, podloge jak nie mam srodkow myje ciepla woda z szamponem, ciuchy w praniu recznym tez piore przy uzyciu mydla czy w kostce czy w plynie,

Gość gość
różnorakie dania z ziemniaków- pierogi, kopytka, frytki, ziemniaki z surówką, ziemniaki z jajkiem, ziemniaki z gęstym sosem z groszku i marchewki. Kotlety mielone (czasem uda się kupić szynkę za 9 zł w realu, zmielić), piersi z kurczaka - jedną piersi przekrawam w poprzek na pół i mam dwa kotlety.

Gość gość
ziemniaki są tanie, a wiele można z nich potraw przyrządzić: kopytka z kapustą kiszoną, placki ziemniaczane, knedle z różnym farszem (zimną np. z mięsem mielonym lub jabłkiem), ziemniaczki zapiekane z ziołami (majeranek, bazylia), zapiekanka ziemniaczana(dodatki według uznania), pyzy z dowolnym sosem. Naleśniki można zrobić z różnym farszem, zarówno słodkim jak i mięsnym, z kapusta kiszoną, pieczarkami. Na obiad można podać wątróbkę, kaszankę, żołądki. Z kurczaka można ugotować zupę, a potem w kurczaka potrawkę zrobić. Zamiast nóg czy udek kurczaka kupuję ćwiartki z kurczaka (są o połowę tańsze). Na surówkę często robię z marchewkę z dodatkami (marchew jest tania) lub buraczki swojej roboty, lub z kapusty białej lub modrej.

Gość gość
frytki robie dosyc czesto, placki tez bardzo lubię ;) co do reszty gotowania mama sie tym zajmuje, dawajce jeszcze pomysly ;)

Gość gość
zamiast kupować gotowe napoje, kupuję 1litr soku (w promocji z Paoli nawet za 7 zł) i rozrabiam w dzbanku z wodą z kranu (u nas kranówka akurat bardzo dobra). Tanio i na długo starcza. łazanki - tanie danie i bardzo smaczne i jego nadmiar zawsze można zamrozić. i mrożenie wszystkiego czego się da: pierogi (zawsze zrobię więcej) kopytka, łazanki, kotlety mielone, gulasz, bigos, sos do spagetti. Zawsze lepiej ugotować ciut więcej i zamrozić, a później tylko odgrzać, bo wychodzi taniej. Na zrogowaciały naskórek pięt nie trzeba jakiś super hiper zmiękczaczy, ale wystarczy namoczyć wacik octem, przystawić do pięt i po pół godzinie można spokojnie pumexem zetrzeć ten naskórek. schodzi doskonale, a pięty jak pupcia niemowlaka (: są teraz takie chusteczki do prania, aby pranie nie farbowało. Oszczędzają one właśnie prąd, wodę, proszki, bo rzeczy, które puszczają kolor można już prać razem podczas jednego prania, wystarczy tylko dorzucić 1 chusteczkę do pralki. Zamiast drogiej pasty do butów- chusteczki nawilżające dla niemowlat :)

Gość gość
Zamiast płynu do prania, płyn do mycia naczyń. Patent z kafe. Nobla pomysłodawczyni.

Gość gość
ja tez czasami wlasnie czyszcze buty mokrymi chusteczkami, ale o tym occie nie slyszalam na pewno sprobuje bo mam prpblem ;) dzieki

Gość gość
herbata zielona- jedną herbatę parzymy 1-4 razy. Dlaczego? ponieważ zieloną herbatę przymy po kilka sekund a ta zaparzona właśnie poraz 3 czy czwarty uwalnia najwięcej swoich dobroczynnych właściwości i jest najskuteczniejsza w swoich zaletach. Oszczędność i eksploatacja w jednym:) wbrew opiniom szampon podczas mycia włosów nakłada się tylko jeden raz, nie dwa razy. po jednym razie włosy są w zupełności czyste i umyte, a tym samym jeden szampon starcza nam o połowę dłużej. najwydajniejszy jest papier toaletowy pakowany po cztery rolki ale trzykrotnie dłuższy niż normalne rolki. kosztuje ok.10 zł (czasem rumiankowy velvet pakowany właśnie po 4 sztuki można kupić w rossmanie za około 8zł).

Gość gość
pracuje na noc , by ojciec pracujący w dzień mógł mi buty przekazać. drogie teraz są to mamy jedną parę

Gość gość
sezonowo w lecie robię masę słoików dżemu z truskawek, jabłek. później przez resztę roku mam "gratis" wkład do ciast, naleśników, czy na kanapki. Ostatnio w realu (auchan) są do kupienie pomidory krojone bez skórki w wieeeeeelkiej puszce, chyba 2 kg. kosztuje 9 zł. wystarczy dodać do tego przyprawy- bazylia, oregano, przyprawę do pizzy i trochę soli i cukru. wychodzi wyśmienity sos do spagetti, którego nadmiar oczywiscie można zamrozić.

Gość gość
pierogi zmięsem wychodzą w miarę tanio - 1kg szynki (w realu w promoci za 9 zł), warzywa na rosół(3 marchewki, duży seler, dwie pieruszki ). wszystkie składniki gotuję, przepuszczam przez maszynkę do mielenia, doprawiam solą pieprzem.dodaję usmażone 4 cebule. mąka (koszt wszytkiego 16zł), a obiadów wychodzi że hoho :) oczywiście część zamrażam. kapuśniak ze słodkiej kapusty- 1/2 kapusty (2zł) 5 startych marchewek(1zł), 2 cebule (0,50), 6 ziemniaków (1zł). kostka (bulion na żeberkach - 0,50 ). - zupka na dwa dni podawana oczywiście z chlebkiem z masełkiem. pysznie i tanio. To samo barszczyk- startych 5 buraków, śmietana, kwasek cytrynowy, kucharek, cukier, ziemniaki. pysznie i znów tanio.

Gość gość
Jaka bieda? Jest internet nie ma biedy.

Gość gość
no i co ze jest internet i komputer chyba w kazdym domu jest, mozna miec z darmo, wygrac, albo dostac z gminy jesli sie nalezy

Gość gość
nie jestem bogata, ale też nie bardzo biedna. mam internet i jestem oszczędna. Jeśli zostaje mi chleb, to na drugi dzień odkrawam tylko skórki , dodaję sera żóltego, parę plasterków pieczarek i już są tosty na kolację.

Gość gość
na pewno pyszne ;)

Gość gość
Jeśli chodzi o piety to polecam wymoczyć nogi przez ok 30 min.w gorącej wodzie z sola kuchenna i mydlem,zetrzeć pumexem a pozniej nasmarować grubo zwykla nivea owinąć w woreczek śniadaniowy albo bezbarwna folie i cieple skarpety i tak isc spac,rano stopy idealne,raz w tyg.wystarczy by mieć ladne stopy,

Gość gość
gość dziś Jaka bieda? Jest internet nie ma biedy. JA np MAM INTERNET ZA DARMO

Gość gość
o, albo mam fajne - niedrogie pasty do kanapek - żółty ser starty na cienkiej tarce, do tego 3 łyżki śmietany. pycha. albo 3 jajka rozgniecione widelcem, do tego 2 łyżki majonezu i szczypior. jest jeszcze jedno fajne tanie danie: kupuję tortillę (w kauflandzie są czasem za ok. 4 zł- 6lub 8 sztuk). robię farsz:2 piersi z kurczaka kroję w kostkę, smaże z dużą ilością przyprawy do kebaba. na każdy placek daję poszatkowaną kapustę białą i czerwoną, trochę tego kurczaka, jak mam to plasterki ogórka konserwowego, troszkę pomidora. polewam 3 łyżeczkami śmiatany, którą wcześniej odpowiednio mocno solę, dodaję trochę keczupu, zawijam placki i podgrzewam w mikrofali. extra pyszne i w miarę tanie.

Gość gość
Ja z chleba tez tak robie,albo mieszam maslo z przecisnietym czosnkiem ,smaruje i do piekarnika i mam pyszne grzanki czosnkowe

Gość medecora1977klvnx
jakies przyklady? sposoby radzenia sobie, patenty, zamienniki.. Jasne http://eis.cx/422k