Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Częstochowianie to Ślązacy ? Mówią po Śląsku ? Ślązacy czują się Niemcami ?

Polecane posty

Gość gość

? ? ?

Gość gość
nie wiem

yyyyyy nie wiem jak Częstochowianie ,ale ja nie czuje się Niemcem a won z nimi jestem człowiekiem , kocham mój kraj, mieszkam na śląsku ale mój kraj mnnie ruuucha bez mydła

Gość gość
lamcioPumcia dziś yyyyyy nie wiem jak Częstochowianie ,ale ja nie czuje się Niemcem a won z nimi jestem człowiekiem , kocham mój kraj, mieszkam na śląsku ale mój kraj mnnie ruuucha bez mydła x Nic dodać, nic ująć.

Gość gość
Ależ skąd! Częstochowa przed wojną należała do województwa kieleckiego/świętokrzyskiego. Historycznie to nie jest Śląsk. Nie ma nic z nim wspólnego. Natomiast Ślązacy, byli i są Polakami, którzy także wiele krwi przelali za polskość Śląska. Są tam sprzedajne szuje, jak Gorzelik, ale to jednak jest margines. Co do wypowiedzi lamcio, pełna zgoda

Gość X  antrypa
heeh - ja tez kocham tego co mnie ruuucha, ale nie jest to definitywnie moj kraj !

Gość gość
rdzennni ślązacy są pochodzenia niemieckiego ,jacy tam Polacy? nie dawno sląsk był niemiecki, wcześniej czeski jeszcze wcześniej austrowegierski a jeszcze wcześnie setki lat temu polski ,ale jakiś tam król polski oddał,sprzedał,przehandlował ślask za długi ,wiec dobrowolnie polska pozbyła się ślaska ,a dzisiaj np kaczory przypominaja sobie o ślązakach tylko przed wyborami a po wyborach to już jest cyt ,,opcja niemiecka"

Gość Patriota1978
Ślązacy to zdrajcy i świnie, tu w Niemczech wobec Polaków zachowują się strasznie, nawet nie umieją po niemiecku a grają wielkich Niemców debiut skończone. Jak by w Polsce było lepiej niż w Niemczech, to zaraz swinie by się tam znaleźli i by udawali że są Polakami wielkimi. Już wolę Cyganów niż tych śląskich Judaszy.