Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chicita49

Oczko wodne

Polecane posty

Gość Chicita49

Witam, od jakiegoś czasu myslę o budowie oczka wodnego w ogrodzie za domem - takie urozmaicenie, żeby milej się siedziało latem przy grillu ze znajomymi i dzieci miały uciechę :D. Problem w tym, że kompletnie się na tym nie znam a do tego muszę przekonac małżonka do jego budowy. Dajcie jakieś pomysły - jak go do tego przekonać? Lepiej będzie wynająć jakąś firmę czy może zakupić materiały i próbować coś zbudować na własną rękę? Wiadomo jak jest w Polsce - wynajmiesz ekipę to możliwe, że cię oszukają i nie wiadomo do konca czy dobrze zrobią i trzeba będzie poprawiać. Mąż trochę się zna na budowlance ale nie wiem czy uda mi się go przekonać. Ma ktos jakieś doświadczenie w tej kwestii? Wiadomo, nie chcę zaczynac budowy teraz, ale chciałabym już zacząć coś planować. Dajcie jakieś dobre pomysły i porady. Pozdrawiam!

Jeżeli mąż nie ma dwóch lewych rąk, a z twojej wypowiedzi wynika, że nie to śmiało możecie próbować zrobić coś samemu. Nie ma ryzyka, że ekipa was zrobi w balona na pieniądze albo coś zepsuje. Poszukaj sobie w sieci jakiś sklepów - np. Robizoo - tam mają wszystko co potrzebne do konstrukcji oczek wodnych a do tego zobacz jakieś fora budowlane, może znajdziesz jakies ciekawe rozwiązania konstrukcyjne wraz z opisem. Dałaś za mało szczegółów żeby doradzić coś więcej. Powodzenia życzę.

Gość Chicita49
Postaram się poczytać coś więcej o tej tematyce i przemyslę sprawę. Sprawdziłam ten sklep Robizoo i mają ciekawe ceny. Nie będzie łatwo zrobić to wszystko samemu ale trzeba spróbować. Nie wiem tylko czy uda mi się przekonać męża... :(

Gość Pawełek_spec
Jak się na tym nie znasz to radziłbym jednak skorzystać z usługi firmy, wycena powinna być darmowa albo kosztować grosze a będziesz wiedzieć na czym stoisz.

Gość arianneczka
Oczko wodne to mega fajna sprawa, ale moim zdaniem trzeba oczko umieścić fajnie w ogrodzie – to znaczy taki ogródek sobie zaprojektować, zrobić oczko, potem skalniak, coś ładnie podświetlić – na pewno będzie super. My jak z mężem robiliśmy ogród po budowie domu to całośc robiła nam firma www.dzwigowe.net to znaczy chodzi o wykopy, równanie terenu, dowóz ziemi.

Gość gość
Dokładnie, jeśli chce sie mieć piękny ogród, a za bardzo nie ma się doświadczenia w planowaniu przestrzeni, to lepiej wziąć doświadczoną firmę, która zrobi nam projekt kompleksowo, z uwzględnieniem roślin, skalniaków i oczek wodnych. Ja jestem już umówiona na przyszły tydzień z architektem z firmy Lawendowy Ogród (http://www.lawendowyogrod.waw.pl/) i już jestem podekscytowana tym, jakie cuda będzie mozna zaplanować w moim ogrodzie.

Gość gość
Ja szukam kogos z malopolski albo kogos, kto z niej nie jest, ale jest w stanie zrealizowac uslugi na tym terenie. Wlasnie skonczylismy z remontem starego domu, teraz zabieramy sie za otoczenie zewnetrzne :)

Gość gość
Masz na mysli ogrod? Jesli tak to pewnie ja bym mial namiary na firme, ktora ogarnia nietypowe aranzacje ogrodowe. A ogrod w polaczeniu ze starym domem to dosc duze wyzwanie :)

Gość gość
A co to za firma i czym sie zajmuje?

Gość gość
Jest to firma zajmujaca sie robieniem ogrodow wertykalnych (www.wertykalne.pl). Na pewno kojarzysz - takie pionowe sciany upstrzone zielenia i kwiatami. Bardzo efektowne i wydaje mi sie, ze rowniez pasujace do starych domow :)

Gość gość
Hm, faktycznie moze by to mialo sens. Ogrody wertykalne faktycznie wydaja sie byc piekne. Oczywiscie jak sa dobrze zaaranzowane i wykonane.

Gość gość
A ja wroce do glownego tematu - jakimi roslinami obsadzic oczko wodne? Rozwazalam opcje skalniak, ale w sumie moze po prostu warto obsadzic, bez udziwnien CZYMS? Co by dobrze wygladalo?

Gość gość
Bardzo ladne ogrody wertykalne robi firma BłachutWojas GardenDesign, wiec moze warto skorzystac z ich uslug, jakbyscie juz faktycznie planowali cos konkretnego?

Gość gość
Ja kupowałam roślinki przez stronę Rośliny do ogrodu i tam mi doradzono co gdzie i co absolutnie nie obok siebie. Polecam, bo potrafią doradzić.

Gość gość
oczko wodne super wygląda w ogrodzie, ja mam większą działkę i http://www.ogrodysobik.pl/ założyła mi dwa oczka wodne, ja uwielbiam odpoczywać nad oczkiem wodnym

Gość Sofia80
Oczko wodne jest super, ale basen jeszcze lepszy! Kupiłam basen w PoolsFactory i jestem baaaardzo zadowolona. Sąsiedzi i znajomi zazdroszczą ;) Teraz mają wiosenne promocje na www.landing.poolsfactory.pl

Gość ewelina546
Oczko wodne to super sprawa, ale trzeba pamiętać o dobrym filtrze. Takie filtry do oczek wodnych widziałam na: http://florexpol.eu/184-filtry-i-zestawy-filtracyjne . Mają naprawdę fajne filtry godne uwagi. Może warto zainwestować w takie coś.

Gość gość
Świetna sprawa, ja mogę polecić tobie dobrego wykonawcę. W ramach jego licznych usług, masz oczka wodne, rzeczki ogrodowe oraz fontanny, więc do wyboru do koloru. W dodatku jakbyś kiedyś chciała jakoś ładnie zaaranżować sobie ogród, też robią cuda. Zajrzyj w ich ofertę http://apark.com.pl/ . Polecam

Gość gość
Oczko wodne w ogrodzie prezentuje się bardzo ładnie, ale niestety wymaga od nas pielęgnacji i ochrony nie tylko latem, ale także zimą...ja już od wielu lat mam taki mały stawik u siebie na wsi i na zimę zawsze przykrywamy zbiornik folią od http://fol-system.com.pl - mają produkty wysokiej jakości i bardzo wytrzymałe. Przy budowie oczka koniecznie pomyśl już o zimie! :)

Gość gość
Jakiej wielkości ma być to oczko? I jaki ma mieć charakter: Nowoczesny czy raczej naturalny? Do mniejszych wystarczy specjalna folia i trochę kamienia, są też specjalne niecki z żywicy w różnych kształtach. Wystarczy tylko równo wkopać. Są też roślinki do oczek wodnych. Wszystko do dostania w marketach typu OBI, Castorama, Leroy Merlin, itp oraz w centrach ogrodniczych. Do kupienia jest też literatura fachowa poświęcona oczkom wodnym w ogrodzie. Powodzenia

Gość gość
Ja też mam u siebie oczko wodne i tak samo jak ktoś wyżej napisał, korzystam z folii hydroizolacyjnych od http://fol-system.com.pl - świetnie się sprawdzają!