Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jezyk polski

Polka wstydzi rozmawiac sie po polsku

Polecane posty

Gość jezyk polski

Jak w temacie. Polka mieszka zagranica. Jej chlopak to Anglik, dziecko urodzone w Anglii. Gdy mnie spotyka i jestesmy wsrod ludzi widze, ze nie chce ze mna rozmawiac. Do dziecka czasami mowi po angielsku, jej dziecko rozumie po polsku ale mowi tylko po angielsku. Jej chlopak mi powiedzial, ze ona wstydzi mowic sie po polsku przy ludziach. Rozumiecie to?! Bo ja nie. Nigdy nie wstydzilam sie mowic po polsku. Ewentualnie jak zdarzylo mi sie kiedys jechac autobusem to rozmawialam sciszonym glosem, bo po prostu nie chcialam zeby wszyscy na mnie sie gapili, w Polsce tez w autobuse nigdy glosno nie rozmawialam. Ale zeby takie rzeczy? Kiedys jak bylam z nia w miescie i byl jej chlopak tez, to jak pytalam sie jej co on powiedzial, bo nie zrozumialam (bardzo niewyraznie mowi) to mnie ignorowala... Wtedy nie wiedzialam o co jej chodzi, dlaczego tak robi. Spotkaliscie sie z tym?

Gość gość
Kompleksy??

Gość jezyk polski
Ale jakie kompleksy? Tak pytam, bo zawsze mnie ta sytuacja dziwila. Ostatnio ja spotkalam przypadkowo kilka razy i widze, ze nic sie nie zmienila... Ostatnim razem ona byla ze swoja rodzina, ja bylam z mezem ktory jest Anglikiem rowniez i ona wiecej po angielsku mowila niz po polsku. Nawet moj maz powiedzial, ze dziwnie sie zachowuje, bo on nie ma nic przeciwko jesli rozmawiam po polsku, no bez przesady!

Gość gość
Jak kto woli jednak mówiąc do dziecka po angielsku wyrządza mu krzywdę. Akcentu się nie pozbedzie i ciekawe dlaczego jest aż tak zdesperowana żeby mowic tylko po angielsku. Jeśli jestescie w mieszanym towarzystwie to rozumiem ze mowi tylko po angielsku bo tak jest po prostu bardziej kulturalnie ale jak jestesci le same to też tak świruje?

Gość gość
A pies ją jebał

Gość gość
Spytaj sie kolezanki a nie zadawaj pytan na forum , jasnowidzami nie jestesmy, powodow moze byc masa

Gość gość
Odpowiedz jest ujeta w pytaniu, ze wstydu , pytnie czemu ?

Gość gość
Poniewaz czuje sie bardziej angielska od samych anglikow haha

Gość gość
Kompleksy kolezanki nie Twoje!

Gość gość
bo nie chce sie czuc gorzej tylko dlatego,ze jest polka. nie rozumiem tego choc swietnie mowie po ang.i bez akcentu polskiego (apropo kogos kto bajdurzyl tu wczesniej) nie wstydze sie mowic po polsku ani,ze jestem polka. niektorzy maja takie kompleksy.

Gość jezyk polski
Pytam na forum bo mnie to ciekawi. Moze ktos tez takie osoby ma w swoim otoczeniu. Ciekawia mnie zachowania ludzi. Ot tak! W towarzystwie mowi po polsku raczej do mnie, ale widze, ze czasami jej to nie pasi. Jest jedyna taka osoba ktora znam. Nawet moj maz mowi, ze to dziwne i ze jesli spotkamy sie na ulicy to on nie jest jej znajomym i nie wie czemu ona gada po angielsku do mnie, jesli mojego meza rozmowa nie dotyczy ani nawet interesuje :) Jak jestesmy same to gada po polsku, ale jak jestesmy np na ulicy to zawsze ucina szybko rozmowe, widac ze nie chce zeby ludzie slyszeli ze mowimy po polsku :) smieszne! Ona nigdy nie byla pewna siebie wiec w pewnym stopniu to pewnie to. Nawet znajomych woli miec Anglikow, wiecej dla nich robi niz dla Polakow. Po prostu smiesza mnie tacy ludzie

Gość jezyk polski
Kiedys spotkalam ja z mama. Nawet wtedy nie lubi mowic po polsku jak sa np w centrum handlowym, czy jak jest z nia jej chlopak. Wlasna matke tak traktowac!

Gość gość
to ja 13:22 autorko znalam takie osoby ale zawsze sie smialam z nich bo wychodzilo komicznie bo bylam ich tlumaczem w urzedach, na policji, w sadzie a oni angielski mieli kali miec,kali chciec. ;) nie martw sie tym. :-)

Gość gość
nie ma się nad kim rozpisywać to jej zachowanie świadczy o całym jej charakterze a raczej jego braki :) i tyle w temacie ...ja osobiście od takich osób trzymam się z daleka

Gość jezyk polski
Ona po angielsku bardzo dobrze mowi. Ale kiedys bylo mi przykro kiedy mnie ignorowala jak nie moglam zrozumiec jej chlopaka lub widzialam ze przy ludziach nie chciala o niczym rozmawiac bo musialbysmy po polsku. Moj maz nawet sam czasami mowi jak spotkam jakiegos Polaka, zebysmy sobie po polsku pogadali i sie nie przejmowali, nic mu sie nie stanie jak 5 minut postoi sobie :) Plusem jest tez, ze moj maz po polsku sporo umie powiedziec, a jeszcze wiecej zrozumiec, jej chlopak i dziecko poza 'czesc' to nic

Gość gość
Akcentu się nie pozbędziesz jeśli przyjechałaś tu pp 15 roku życia. To że nie mowisz z typowym polskim akcentem nie znaczy że nawijasz jak tubylec ;) znam takie pewne siebie laski a jak wziełam Anglików żeby je posłuchali to od pierwszego wyrazu wiedzieli że one nie urodziły sie w UK więc oszukujesz tylko i wyłącznie siebie. To nie chodzi tylko o akcentowanie wyrazow ale też o ton głosu, wymawianie no setki rzeczy ktore tubylcy wychwycą w mig. Także matki polskie które mowia do dzieci po ang przekonane o swojej świetności chyba upadły na głowę ;)

Gość Pani Irenka
W każdym kraju są takie osoby które myślą, że na cudzym podwórku trawa jest bardziej zielona :P Mają jakieś dziwne wyobrażenia na temat innych miejsc, już się spotkałam nie raz z takimi cudami i to nie tylko wśród Polaków. Poznałam Litwina który udawał Rosjanina, Fina który udawał Szweda, itp. Ale najlepszy był Niemiec który udawał Polaka! I mówił po polsku z dziwnym akcentem, mimo że rodziców miał Niemców, to jakaś jego prababka czy pradziadek był z Polski i tak sobie ubzdurał, że on też Polak :)

Gość gość
Autorko piszesz ,ze przy jej mezu nie gada po polsku to jak dla mnie normalne kultura wymaga rozmawiac w jezyku ,ktory wszyscy rozumieja ..Jesli zachowuje sie tak jak jest sam na sam z Toba to znaczy ,ze jest walnieta..

Gość jezyk polski
Oczywiscie, ze Polka mowiaca po angielsku, nawet super dobrze, nigdy nie bedzie brana za Angielke jesli nie mieszkala w Anglii w dziecinstwie. Po jakims czasie akcentu juz sie nie wyuczysz. Zreszta po co to zmieniac? Faceci zawsze komentuja pozytywnie sposob mowienia z innym akcentem :) Ale odbiegamy od tematu ;)

Gość jezyk polski
Wezmy to na chlopski rozum. Ja, ona i jej chlopak. My gadamy, a on siedzi niedaleko i w ogole nie jest zaangazowany w nasza rozmowe. W jakim jezyku powinnysmy mowic? :)

Gość gość
Wiesz lepiej jej nie mow wszystkiego bo dziwna z niej osoba jesli siewstydzi rozmawiac ztoba po pl to wstydzi sie rowniez ciebie jako polki to jest przede wszystki niska wartiscz jej strony wstydzi sie bo uwaza zejest kims gorszym z gory to zaklada...

Gość gość
No skoro jej chlopak siedzi z wami to mowicie po angielsku. Nawet jak nie jest zaangazowany nie powinnyscie go ignorowac. Jesli chcecie sie umowic na ploty to niech nie ciaga chlopaka ze soba. Jesli go przyciagnie to rozmawiacie tez nim. Inaczej to prostackkie troche...serio nikt cie nie nauczyl podstawowych zasad kultury?

Gość gość
Mieszkam w Niemczech. Mam podstawową zasadę. Jeśli w moim towarzystwie jest choć jeden Niemiec, to zawsze rozmowa toczy się po niemiecku. Za to na ulicy, kiedy jestem z osobami mówiącymi po polsku też używam polskiego języka. To głupie, jeśli jesteśmy z kimś mówić w języku, którego on nie rozumie. Ja uważam, że przy mężu twojej znajomej, ponieważ on po polski nie mówi, powinnyście rozmawiać po angielsku. No chyba, że twój angielski mierniutki, ale to już twoja wina.

Gość gość
Ja znam takie dwie Polki, ktore wogole nie mowia do dzieci po Polsku tylko swoja lamana angielszczyzna, dzieciaki o wiele lepiej juz od nich mowia bo tu do szkoly chodza. Ale najsmieszniejsze a moze i najtragiczniejsze jest to, ze te dzieci wogole juz polskiego nie znaja wiec np jak babacie do nich przyjada to problem z komunikacja.....Serio niektore kobiety sa tak debilne i wyrzadzaja dzieciom krzywde

Gość gość
To jest właśnie problem świeżej emigracji. Myślą że ich angielski jest super (a nie jest!) i bełkoczą z błędami do dzieci. Znam kilka dorosłych już ludzi którzy są 3 już pokoleniem w UK i mówią świetnie po polsku. Wstyd mi za takich co po dwóch miesiącach zapominają że są Polakami.

Gość gość
Ale jaka totalna glupota jest mowienie do dziecka w obcym jezyku zamiast w ojczystym!!! Przeciez dzieci sa w stanie zapamietac nawet 5 jezykow. Chyba lepiej jak bedzie znalo kilka niz jeden. Ja znam taka pare tez, obydwoje Polacy a w domu gadaja po angielsku. Dzieci 3 i zadno po Polsku nie umie. Wstyd!

Gość jezyk polski
Nie rozumiem takich matek. Znam kilka ktore mowia do swoich dzieci czesto nie po polsku. Paranoja. Wlasnie najbardziej pozniej szkoda dziadkow