Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krzysiek79163

Artroskopia kolana.Chondromalacja rzepki i staw

Polecane posty

Witam jestem 3 tygodnie po artroskopi kolana miałem wykonywane ;wyciecie fałdu maziólkowego podrzepkowego,opracowanie ognisk chondromalacji na powierzchni stawowej rzepki,oraz stawu udowo rzepkowego.Rozpoznanie; Chondromalacja powierzchni stawowej rzepki lewej 2/3. Chondromalacja stawu udowo - rzepkowego 2Jakie sa rokowania po takim zabiegu niemoge stawac do 4 tyg na ta noge pózniej 1/5 masy ciała obciazac.Kiedy wróc***ełna sprawnosc dodam ze mam ciezka prace,dziwgam płytyok 80kg po wzniesieniach,schodach przez 8h dziennie.a za 1,5 juz minie mi 182 dni L4 czy za 6 tyg bede wpełni sprawny do dzwigania czy starac sie o zasiłek rechabilitacyjny?

Gość gość edyciak
sam z siebie w pełni sprawny się nie staniesz. to nie jest tak, że przez 4 tyg pochodzisz z kulami, potem 2 tyg z lekkim obciążeniem a 7ego tyg wstaniesz z łózka jakby nowo narodzony.. To nie tak.. Najważniejsza w twoim przypadku jest rehabilitacja. Mam nadzieję ,że lekarz operator cię na nią skierował.

Gość VionneJ
też miałam, niestety nie jest to przyjemny zabieg, ale do przeżycia. po wszystkim potrzebna jest jeszcze długa rehabilitacja i chodzenie o kulach przez jakiś czas. ja chodziłam kilka tygodni na rehabilitację w warszawskiej Fizjoklinice, czasem starałam się też ćwiczyć trochę w domu, ale nie za dużo, żeby zbytnio nie obciążyć kolana. dobry rehabilitant wytłumaczy ci co i jak.

Gość gość
oczywiście zdajesz sobie sprawę że stan do jakiego doprowadziłeś swoje kolana to efekt pracy którą wykonujesz ? jeśli nie zmienisz roboty to za jakiś czas szykuj się na edoporotezy

Gość Atlantydaxx
No a jesteś już po rehabilitacji? To podstawa po takim zabiegu, by wrócić do sprawności fizycznej. Słyszałam też o takich opaskach jak np. na http://www.sissel.com.pl/sissel-kinesiology-tape-5cm-x-5m.html które podtrzymują mięśnie poprzez regulowanie napięcia i zmniejszają ból po takich urazach.