Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agnieszka13101

pogorszenie wzroku wysoki cylinder

Polecane posty

Witam! Byłam u okulisty który mi stwierdził iż mam dość duża wade na lewe oko. Prawe oko sfera nic, cylinder +2,25, lewe oko sfera +3,5, cylinder -4,5. 2005 roku miałam robione badanie i mi wyszło tak prawe oko sfera nic cylinder +0.5, lewe oko sfera +1,0 cylinder +1,0. Po tym badaniu z 2005 roku wykupiłam okulary i cały czas je nosiłam w 2012 przestałam nosić. I czy jest to możliwe aby w przeciągu 3 lat tak pogorszył mi się wzrok??? Jestem załamana tym faktem :(. Po zwiedzeniu kilku optyków okazało się że moje szkła są bardzo drogie bo kosztują ponad 600 zł. Jeden Pan mi mi powiedział że może okulista zbadał mi źle wzrok

Gość gość
bardzo drogie:D:D nie wiesz, moja droga, o czym piszesz. ja mam cylindry, astygmatyzm, wade na jednym minus 8 - dwa lata temu miałam minus 6, na drugim minus 5- miałam minus 4- nie moge biegac m uprawiac zadnych sportów, 16 lat temu na same szkła- bez oprawek, wydałam wtedy 600 zł u optyka.... idz do dobrego okulisty, zrób badania na pole widzenia, nerwu wzrokowego!!!!! koniecznie - skoro tak szybko pogarsza ci się wzrok, to badanie b. ważne.

Przy takiej wartości mocy soczewek okularowych zazwyczaj nie koryguje się w pełni wady wzroku od razu ze względu na możliwe złe samopoczucie pacjenta w okularach i trudności w akceptacji korekcji. Być może specjalista dokonał częściowej korekcji wady wzroku i planował stopniowo ją zwiększać do tej docelowej. Kształtowanie się wady wzroku zależy też od wieku pacjenta oraz innych czynników towarzyszących, trudno jest jednoznacznie określić przyczynę zmiany w korekcji. Należy nosić przepisaną korekcję i zgłaszać się na kontrolę przynajmniej raz w roku, chyba że specjalista zalecił inaczej.

Gość ApoloniaT
600 zł za szkła? Masakra... dla mnie to mega drogo i finansowo by mnie wykończyło. To nie bardziej się opłaca odkładać kasę na boku np. na operację laserową, tak, żeby się tej wady pozbyć na zawsze? Fakt, że wg cenników klinik - posiłkuję się tym z blikpolu) taka operacja to 2-4 tysiace, ale jakby nie wziął to patrząc na wymianę szkieł, okulary itd, to się w perspektywie już kilku lat opłaci. Nie myslałaś? 600 zł za szkła... no chyba się zawinę

Gość gość
Takie specjalistyczne okulary dla skomplikowanych wad to trochę kosztują. Ja chodzę do swojego okulisty (http://www.drmichnowski.pl/) i dobrze, że akurat moja wada nie ma jakichś wielkich komplikacji, więc szkła nie są takie drogie.