Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Natascha Kampusch

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Ostatnio czyta艂em o Arielu Castro i potem czytalem tez o innych ofiarach porwa艅. Zainteresowa艂a mnie sprawa porwania Nataschy Kampusch, m艂odej Austriaczki. Oto co znalaz艂em na jednym forum (skopiowa艂em), osoba ta czyta艂a ksia偶k臋 o sprawie nie wydana po polsku i stad pochodza te fakty: 1. S膮siedzi wielokrotnie widywali Natasch臋 poza domem - np. spaceruj膮c膮 poza ogrodem. Niejaki Johann Schneider powiedzia艂, ze raz zdarzy艂o mu sie widzie膰 Natasch臋 ca艂uj膮c膮 si臋 z jej porywaczem na progu domu, po czym ten odjecha艂 samochodem, a ta wr贸ci艂a do domu - dow贸d, ze nie by艂a przetrzymywana stale w piwnicy. Ten sam s膮siad zezna艂, ze a偶 do 2003 roku mia艂 klucze do domu porywacza na wypadek gdyby ten np. wyjecha艂 i trzeba by by艂o np. podla膰 kwiaty czy cos. Cz艂owiek nazwiskiem Krall z kolei, s膮siad matki porywacza, stwierdzi艂, ze widzia艂 jak oboje j膮 odwiedzali - natychmiast ja rozpozna艂 gdy zobaczy艂 ja w telewizji podczas wywiadu. A w 2004 roku kelnerka w pewnym zaje藕dzie widzia艂a ich oboje w tym偶e - od razu rozpozna艂a porywacza i dziewczyn臋. Kt贸ra, dodajmy, nie podnios艂a 偶adnego alarmu. W og贸le oko艂o 30 razy widywano ich oboje na mie艣cie - np. na rowerach albo w restauracji, czy to razem, czy to w restauracji jadl sam porywacz, a Natascha czekala na niego w samochodzie. 2. D艂ugo艣c w艂os贸w Nataschy - oceniono, ze przez jakie艣 3 lata w艂osy nie mog艂y by膰 golone s膮dz膮c po czasie odrastania. Ona sama twierdzi, ze dopiero w wieku 17 lat dosta艂a pozwolenie na noszenie d艂ugich w艂os贸w, przedtem by艂a 艂ysa - tego nie potwierdza z kolei kobieta z zajazdu; w 2004 roku szesnastolatka mia艂a normalne w艂osy, zadnej 艂ysiny. 3. W domu znaleziono torb臋 z ubraniami spakowanymi na wyjazd - typu: kurtka, kostium kapielowy. Rzeczy takich nie nosi sie po domu. 4. Znaleziono te偶 w nim dzieciece ubranka, na kt贸re Natascha by艂aby za stara nawet gdyby zosta艂a ju偶 w nich porwana, to byly ubrania dla jeszcze m艂odszego dziecka. 艢wie偶o wyprane, nie czu膰 ich by艂o piwniczna stechlizn膮. A tak偶e zabawki. Np. domek dla lalek, kt贸ry by艂 za du偶y zeby sie zmiescic przez drzwi do lochu - albo jakie艣 dziecko si臋 nim bawi艂o albo sama Natascha - tylko, 偶e by to znaczy艂o, ze by艂a jednak wypuszczana z lochu zeby sie pobawic a nie 偶e siedzia艂a tam non stop. A tak偶e list臋 zakup贸w zawieraj膮c膮 urz膮dzenie do treningu mi臋艣ni miednicy dla kobiet po porodach i oliwk臋 - tak膮 jak膮 u偶ywa sie 偶eby przeciwdzia艂a膰 rozst臋pom w ci膮偶y. A w garazu by艂o urz膮dzenie do monitorowania oddechu niemowl臋cia. Ksia偶ki o rozwoju niemowl膮t znalezione w lochu by艂y nowe, nie pochodzi艂y np. z czas贸w gdy matka porywacza by艂a w cia偶y - taki sk膮piec mia艂by jej kupowa膰 zb臋dne ksi膮偶ki ot tak? 5. Natascha nie zy艂a z nim a偶 do 2003 roku. Znaleziono listy rzeczy, kt贸re porywacz kupowa艂 tak dla siebie jak i dla niej - b臋dac pedantem, wszystko zapisywa艂. Listy z rzeczami dla niej ko艅czy艂y sie w pa藕dzierniku 1998 roku, a zaczyna艂y si臋 na nowo we wrze艣niu 2003 roku. Co by pokrywa艂o sie z czasem gdy porywacz odebra艂 klucze sasiadowi. Zreszt膮 gdyby kto艣 by艂 w domu to by us艂ysza艂 od razu odg艂osy z lochu. I z czasem gdy zmniejszy艂a sie znaczaco czestotliwo艣膰 jego wyjazd贸w na narty w por贸wnaniu z tym co by艂o przed tym czasem - nic dziwnego, musia艂 by膰 ostro偶ny, gdyby co艣 mu si臋 sta艂o to oznacza艂oby to smier膰 dla Nataschy.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
6. Na koncie porywacza w czasie gdy Natasch臋 porwano pojawi艂a si臋 du偶a suma pieni臋dzy - kto mu zap艂aci艂? 7. S膮 znane filmy z urodzin Nataschy i 艣wi膮t sp臋dzanych razem - wida膰 na nich ich oboje - kto trzyma艂 kamer臋 je艣li nikogo nie by艂o? 8. Udowodniono, 偶e wentylator w lochu by艂 tak s艂aby, 偶e gdyby faktycznie kogo艣 tam przetrzymywano, osoba ta by zmar艂a z braku tlenu po 3-4 dniach. 9. Natascha z poczatku wmawia艂a ka偶demu, ze nie spotka艂a kolegi porywacza - Holzapfela - podczas gdy ten twierdzi艂, ze jak najbardziej ja spotka艂. Potem zmieni艂a front twierdzac tym razem, ze owszem, spotka艂a go, ale nie odezwa艂a si臋 ani s艂owem sadzac, ze ten by艂 jego wsp贸lnikiem i nie by艂a pewna czy on jej pomo偶e. Tak wiec tu s膮 nie艣cis艂o艣ci. Tak samo s膮 nie艣cis艂osci je艣li chodzi o pewne szczeg贸ly - np. na poczatku twierdzi艂a, ze mia艂a z porywaczem bardzo dobr膮 relacj臋, a po latach zmieni艂a wersj臋 - wg. niej codziennie mia艂a by膰 bita itp. Zreszta ilo艣膰 pobi膰 jest niemozliwa, facet nie robi艂by nic innego ca艂ymi dniami niz j膮 bi艂. Albo na pocz膮tku twierdzi艂a, ze wsp贸艂偶y艂a z nim dobrowolnie (powiedzia艂a o tym policjantom), a potem twierdzi艂a, ze ja gwa艂ci艂. 10. Kolega porywacza zezna艂, 偶e Natascha uciek艂a bo pok艂贸ci艂a si臋 z nim o to jak膮 zupe ugotowa膰 i ze k艂贸cili sie cz臋sto o take drobiazgi jak ka偶da para i wtedy ucieka艂a, ale za kazdym razem wracala jak och艂on臋艂a - tym razem by艂o za p贸藕no. Powiedzia艂 mu o tym sam porywacz zanim pope艂ni艂 samob贸jstwo. Jego kolega twierdzi艂, ze ten kocha艂 ja jak szalony i wierzyl, ze ona te偶 go kocha - czy osoba, kt贸ra kogo艣 tak kocha traktuje kogo艣 tak 藕le? Zreszt膮 je艣li kto艣 jest bity za byle co to nie pyskuje tylko gotuje czy robi cokolwiek innego co mu si臋 powie. 11. W piwnicy wszystko pokrywa艂a gruba warstwa kurzu - w艂膮czajac w to pokryw臋 toalety, na kt贸rej sta艂y detergenty itp. - noo, wida膰 bylo, 偶e nikt tam nie mieszka艂, nawet je艣li Natascha by艂a nieporz膮dna i nie lubi艂a sprzata膰 u siebie w pokoju to ten kurz, zwlaszcza na klapie toalety jest zastanawiaj膮cy. Wida膰 bylo, 偶e pok贸j by艂 uzywany jako rupieciarnia - wiszace na drabinkach wyprane ciuchy itp. 12. Natascha nie wydziela艂a tego piwnicznego zapachu ple艣ni i stechlizny - jej sk贸ra, w艂osy itp. A by艂oby tak gdyby by艂a przetrzymywana tam non stop. Zreszta na pocz膮tku m贸wiono, 偶e jej oczy by艂y wra偶liwe bo nie widzia艂a d艂ugo s艂onca - a to bujda; w piwnicy by艂o sztuczne 艣wiat艂o, nawet gdyby ja tam trzymano non stop to przecie偶 musia艂oby to by膰 w ciemno艣ciach; to raczej tak jakby j膮 trzymano w normalnym pokoju, nawet np. fobik spo艂eczny albo hikikomori siedz膮cy ca艂y czas w domu w pokoju nie ma problem贸w tego rodzaju - wra偶liwe na 艣wiat艂o oczy, terefere. 13. Natascha opisywana jest przez tych, kt贸rzy ja znaja jako osoba lubi膮ca sie rz膮dzic - jej doradcy, prawnicy itp. - wszyscy ko艂o niej nie藕le skakali 偶eby ich nie zwolni艂a. A zona rezysera, kt贸ry mia艂 nakr臋ci膰 o niej film (zmar艂 wiec nakreci艂 go kto inny) opisywa艂a, 偶e jej m膮偶 mia艂 o Nataschy jak najgorsze mniemanie; opisywa艂a j膮 jako chimeryczna diw臋 z hu艣tawkami nastroj贸w i wybuja艂ym mniemaniem o sobie samej; jej m膮偶 mia艂 jej powiedzie膰, ze nie wierzy艂 ani przez moment, 偶e by艂a tam przetrzymywana - powiedzial zonie, ze ona i porywacz byli sobie absolutnie r贸wni, 偶e jesli ktokolwiek w og贸le to ona mia艂a nad nim przewage a nie on nad ni膮. Nie kwapi艂 sie do kr臋cenia filmu o niej bo nie wierzyl ani przez moment, ze m贸wi艂a prawde. 14. Matka Nataschy opisywa艂a, 偶e c贸rka zawsze by艂a w艣ciek艂a gdy ktokolwiek w domu o艣mieli艂 sie powiedzie膰 z艂e s艂owo o jej porywaczu - o tak, ju偶 widz臋 jak ofiara normalnego porwania jest w zlym nastroju gdy kto艣 o艣mieli si臋 skrytykowa膰 porywacza; w domu dozwolone bylo m贸wienie o nim wy艂膮cznie w bardzo pozytywny spos贸b. W og贸le w lochu znaleziono liczne dowody na to, ze byla z nim w dobrych stosunkach; jego portret rysowany przez ni膮, laurka z okazji jego urodzin. No, rzeczy, kt贸re si臋 przygotowuje dla partnera. Porywacz planowa艂 ma艂zenstwo z ni膮 - czy nie jest to najlepszy dow贸d, ze 艂膮czy艂o ich cos wiecej? 15. Natascha mia艂a urz膮dzona sypialni臋 w domu, w og贸le w calym domu by艂y rzeczy nale偶ace do niej, jej staniki, buty, torba... A drzwi do lochu da艂o sie otworzyc od wewn膮trz w ka偶dej chwili - taki by艂 mechanizm. Czy cos czytali艣cie na ten temat? Bo to mnie troch臋 zszokowa艂o. Ktos cos czyta艂 na jej temat? Co s膮dzicie? Bo mnie si臋 wydaje, ze NK jest cos za cwana na typow膮 ofiar臋, tym bardziej, ze ta osoba pisze, ze opisuje sie ja jako silna psychicznie i lubiac膮 kr臋cic ludzi. No i te doniesienia o lochu, 偶e nie da艂o sie w nim 偶y膰... Co na ten temat s膮dzicie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Sadze, ze to ona go owinela wokol palca i to on byl ofiara. Ale jaki miala motyw? nie wiem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 z archiwum X
kolejny sliski kocyk? :classic_cool:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ciekawe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pewnie chcia艂a doczekac u niego doros艂o艣ci i tyle. Ot, motyw. Ja tam na ten temat nie czyta艂em wiele, po prostu znalazlem to w sieci i skopiowa艂em, osoba zdaje sie jest w temacie. Szkoda mi by艂o Nataschy, ale jak potem poczyta艂em jej 3096 dni to doszed艂em do wniosku, ze cos ukrywa bo jakby ja tak bi艂 itd. to by go tak nie broni艂a - no, jakby to wyglada艂o to tak jak w filmie. A tymczasem tak go broni艂a w ksia偶ce , 偶e nie by艂 takim zlym cz艂owiekiem.

Udost臋pnij ten post

kiedys cos o niej czytalam, wydawalo mi sie ze to tylko syndrom sztokholmski, ale niektore fakty rzeczywiscie mocno podwazaja teorie o porwaniu. mysle ze ona nigdy sie nie przyzna co sie naprawde dzialo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pewnie matka ja odda艂a porywaczowi zeby ukry膰, ze by艂a molestowana w domu, robiono jej nagie zdj臋cia jak byla ma艂a itp. Inaczej natascha by wr贸ci艂a do rodzic贸w od razu, a tak to chcia艂膮 mieszkac od razu sama. Ale z drugiej strony to Natascha by wiedziala co si臋 w domu dzieje, a tak to nie wiedzia艂a, ze jej babcia zmar艂a, no, nie mia艂a wiadomo艣ci o tym co sie dzieje w domu. Tak czyta艂膮m o tej babci - ze zapyta艂a o babci臋, a z rodzicami nie chcia艂a sie spotka膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dziwna z nia sprawa, wierze ze przezyla dramat i zostala porwana naprawde ALE nigdy nie pozwalala zlego zlowa powiedziec na porywacza (ktory niby ja g****il i bil) kupila dom w ktorym byla przetrzymywana miala okazje wiele razy uciec ale tego nie zrobila(ale skladam to na karb tego ze ja zmanipulowal przez tyle lat i wierzyla ze rodzina jej nie szuka) wiem wiem syndrom sztokholmski ale wogole nie moge tego pojac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a te 2 ruski ktore zostaly porwane i trzymane w piwnicy 4 lata?? Facet je g****il, mial z nimi dzieci (albo z jedna nie pamietam) jak je uwolnili po 4 latach to niby byly przerazone itp itd. A ogladalam dokument to kazda z nich po roku wyszla za maz maja dzieci i nic zadnej traumy ani tym podobne. W czasie porwania jedna miala 14 a druga 17 chyba lat. jak widac wielkiej traumy nie bylo jak w rok zdazyly facetow znalesc hajtnac sie i byc szczesliwe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale te Rosjanki Lena i Katia to akurat nie wyraza艂y sie tak dobrze o porywaczu, zreszta one to nie mialy tam w bunkrze tylu wyg贸d co Nataszka. Zreszt膮 z Rosjankami to akurat sprawa jest jasna - porwal je zwykly zbocz, a tu cos jest nie tak.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dowody m贸wia same za siebie - je艣li udowodniono, 偶e nawala艂 system wentylacji i w piwnicy si臋 mo偶na bylo udusic to ktos tu klamie, tym bardziej, ze Nk byla widziana tyle razy na zewnatrz. I ten p艂acz po tym go艣ciu - no, babki od Ariela C. na pewno by nie plakaly tylko zadowolone by艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Popieram, co艣 tu cuchnie, zreszt膮 natasza sobie sama nagrabi艂a po tym jak si臋 nie przyzna艂a do wyjazdu na narty, od tego zacz臋艂膮 sie ta kampania nienawisci. gdyby nie to to by j膮 Austria uwielbia艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pewnie syndrom sztokholmski i tyle. Ale Natascha teraz nic nie robi ciekawego, po prostu mieszka w Wiedniu i tyle, nie jest nikim szczeg贸lnym, np. na pocz膮tku mia艂a zostac pisarka, aktorka, tak m贸wi艂a przynajmniej na pocz膮tku. A tak to jest znana tylko jako ofiara porwania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
rozrywki Austriak贸w :classic_cool:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pewnie Austriacy maja potad historii o porwaniach (jeszcze by艂a historia o siostrach przetrzymywanych w piwnicy przez matk臋 przez par臋 lat) bo ka偶dy kojarzy ich kraj tylko z tym. No dobrze, moze nie tylko z tym, ale np. z g贸rami i kultur膮 wy偶sza (muzyka itp.), ale wyobra藕cie sobie, 偶e takie co艣 si臋 przydarzy艂o w jakim艣 ma艂o kojarzonym kraiku - o, taka S艂owenia, Weronika z Weronika postanawia umrze膰 m贸wi, 偶e nikt ni kojarzy jej kraju z niczym i pomy艣lcie sobie, 偶e to tam si臋 zdarzy艂o - nikt chyba by nie kojarzy艂 ich z niczym innym. S艂owenia czy inna Mo艂dawia? Aaaa, to tam gdzie te kobiety wi臋ziono :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pewnie nawet teraz kto艣 sobie trzyma taka niewolnic臋 w domu, pomy艣lcie tylko , mo偶e nawet w Polsce :( Swir贸w nie brak.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Duzo bardziej mi zal tych Rosjanek choc one tez rzeczywiscie szybko doszly do siebie po tak traumatycznych przezyciach. No ale moze sa tak silnie psychicznie. Ja bym sie chyba zabila, czasem sobie wyobrazalam i mysle ze ja bym czegos takiego nie wytrzymala wolalabym zeby mnie zabil niz tyle lat jakis zbok trzymal.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Najgorzej to mia艂y kobiety Ariela Castro. Ten facet to niez艂y swir.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moze teraz jakis facet tak trzyma u siebie jak膮艣 ofiar臋, a my nie wiemy. Dobrze, ze tym kobietom z cleveland udalo si臋 uciec.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up,up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up