Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Natascha Kampusch

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio czytałem o Arielu Castro i potem czytalem tez o innych ofiarach porwań. Zainteresowała mnie sprawa porwania Nataschy Kampusch, młodej Austriaczki. Oto co znalazłem na jednym forum (skopiowałem), osoba ta czytała ksiażkę o sprawie nie wydana po polsku i stad pochodza te fakty: 1. Sąsiedzi wielokrotnie widywali Nataschę poza domem - np. spacerującą poza ogrodem. Niejaki Johann Schneider powiedział, ze raz zdarzyło mu sie widzieć Nataschę całującą się z jej porywaczem na progu domu, po czym ten odjechał samochodem, a ta wróciła do domu - dowód, ze nie była przetrzymywana stale w piwnicy. Ten sam sąsiad zeznał, ze aż do 2003 roku miał klucze do domu porywacza na wypadek gdyby ten np. wyjechał i trzeba by było np. podlać kwiaty czy cos. Człowiek nazwiskiem Krall z kolei, sąsiad matki porywacza, stwierdził, ze widział jak oboje ją odwiedzali - natychmiast ja rozpoznał gdy zobaczył ja w telewizji podczas wywiadu. A w 2004 roku kelnerka w pewnym zajeździe widziała ich oboje w tymże - od razu rozpoznała porywacza i dziewczynę. Która, dodajmy, nie podniosła żadnego alarmu. W ogóle około 30 razy widywano ich oboje na mieście - np. na rowerach albo w restauracji, czy to razem, czy to w restauracji jadl sam porywacz, a Natascha czekala na niego w samochodzie. 2. Długośc włosów Nataschy - oceniono, ze przez jakieś 3 lata włosy nie mogły być golone sądząc po czasie odrastania. Ona sama twierdzi, ze dopiero w wieku 17 lat dostała pozwolenie na noszenie długich włosów, przedtem była łysa - tego nie potwierdza z kolei kobieta z zajazdu; w 2004 roku szesnastolatka miała normalne włosy, zadnej łysiny. 3. W domu znaleziono torbę z ubraniami spakowanymi na wyjazd - typu: kurtka, kostium kapielowy. Rzeczy takich nie nosi sie po domu. 4. Znaleziono też w nim dzieciece ubranka, na które Natascha byłaby za stara nawet gdyby została już w nich porwana, to byly ubrania dla jeszcze młodszego dziecka. Świeżo wyprane, nie czuć ich było piwniczna stechlizną. A także zabawki. Np. domek dla lalek, który był za duży zeby sie zmiescic przez drzwi do lochu - albo jakieś dziecko się nim bawiło albo sama Natascha - tylko, że by to znaczyło, ze była jednak wypuszczana z lochu zeby sie pobawic a nie że siedziała tam non stop. A także listę zakupów zawierającą urządzenie do treningu mięśni miednicy dla kobiet po porodach i oliwkę - taką jaką używa sie żeby przeciwdziałać rozstępom w ciąży. A w garazu było urządzenie do monitorowania oddechu niemowlęcia. Ksiażki o rozwoju niemowląt znalezione w lochu były nowe, nie pochodziły np. z czasów gdy matka porywacza była w ciaży - taki skąpiec miałby jej kupować zbędne książki ot tak? 5. Natascha nie zyła z nim aż do 2003 roku. Znaleziono listy rzeczy, które porywacz kupował tak dla siebie jak i dla niej - będac pedantem, wszystko zapisywał. Listy z rzeczami dla niej kończyły sie w październiku 1998 roku, a zaczynały się na nowo we wrześniu 2003 roku. Co by pokrywało sie z czasem gdy porywacz odebrał klucze sasiadowi. Zresztą gdyby ktoś był w domu to by usłyszał od razu odgłosy z lochu. I z czasem gdy zmniejszyła sie znaczaco czestotliwość jego wyjazdów na narty w porównaniu z tym co było przed tym czasem - nic dziwnego, musiał być ostrożny, gdyby coś mu się stało to oznaczałoby to smierć dla Nataschy.

Gość gość
6. Na koncie porywacza w czasie gdy Nataschę porwano pojawiła się duża suma pieniędzy - kto mu zapłacił? 7. Są znane filmy z urodzin Nataschy i świąt spędzanych razem - widać na nich ich oboje - kto trzymał kamerę jeśli nikogo nie było? 8. Udowodniono, że wentylator w lochu był tak słaby, że gdyby faktycznie kogoś tam przetrzymywano, osoba ta by zmarła z braku tlenu po 3-4 dniach. 9. Natascha z poczatku wmawiała każdemu, ze nie spotkała kolegi porywacza - Holzapfela - podczas gdy ten twierdził, ze jak najbardziej ja spotkał. Potem zmieniła front twierdzac tym razem, ze owszem, spotkała go, ale nie odezwała się ani słowem sadzac, ze ten był jego wspólnikiem i nie była pewna czy on jej pomoże. Tak wiec tu są nieścisłości. Tak samo są nieścisłosci jeśli chodzi o pewne szczególy - np. na poczatku twierdziła, ze miała z porywaczem bardzo dobrą relację, a po latach zmieniła wersję - wg. niej codziennie miała być bita itp. Zreszta ilość pobić jest niemozliwa, facet nie robiłby nic innego całymi dniami niz ją bił. Albo na początku twierdziła, ze współżyła z nim dobrowolnie (powiedziała o tym policjantom), a potem twierdziła, ze ja gwałcił. 10. Kolega porywacza zeznał, że Natascha uciekła bo pokłóciła się z nim o to jaką zupe ugotować i ze kłócili sie często o take drobiazgi jak każda para i wtedy uciekała, ale za kazdym razem wracala jak ochłonęła - tym razem było za późno. Powiedział mu o tym sam porywacz zanim popełnił samobójstwo. Jego kolega twierdził, ze ten kochał ja jak szalony i wierzyl, ze ona też go kocha - czy osoba, która kogoś tak kocha traktuje kogoś tak źle? Zresztą jeśli ktoś jest bity za byle co to nie pyskuje tylko gotuje czy robi cokolwiek innego co mu się powie. 11. W piwnicy wszystko pokrywała gruba warstwa kurzu - włączajac w to pokrywę toalety, na której stały detergenty itp. - noo, widać bylo, że nikt tam nie mieszkał, nawet jeśli Natascha była nieporządna i nie lubiła sprzatać u siebie w pokoju to ten kurz, zwlaszcza na klapie toalety jest zastanawiający. Widać bylo, że pokój był uzywany jako rupieciarnia - wiszace na drabinkach wyprane ciuchy itp. 12. Natascha nie wydzielała tego piwnicznego zapachu pleśni i stechlizny - jej skóra, włosy itp. A byłoby tak gdyby była przetrzymywana tam non stop. Zreszta na początku mówiono, że jej oczy były wrażliwe bo nie widziała długo słonca - a to bujda; w piwnicy było sztuczne światło, nawet gdyby ja tam trzymano non stop to przecież musiałoby to być w ciemnościach; to raczej tak jakby ją trzymano w normalnym pokoju, nawet np. fobik społeczny albo hikikomori siedzący cały czas w domu w pokoju nie ma problemów tego rodzaju - wrażliwe na światło oczy, terefere. 13. Natascha opisywana jest przez tych, którzy ja znaja jako osoba lubiąca sie rządzic - jej doradcy, prawnicy itp. - wszyscy koło niej nieźle skakali żeby ich nie zwolniła. A zona rezysera, który miał nakręcić o niej film (zmarł wiec nakrecił go kto inny) opisywała, że jej mąż miał o Nataschy jak najgorsze mniemanie; opisywała ją jako chimeryczna diwę z huśtawkami nastrojów i wybujałym mniemaniem o sobie samej; jej mąż miał jej powiedzieć, ze nie wierzył ani przez moment, że była tam przetrzymywana - powiedzial zonie, ze ona i porywacz byli sobie absolutnie równi, że jesli ktokolwiek w ogóle to ona miała nad nim przewage a nie on nad nią. Nie kwapił sie do kręcenia filmu o niej bo nie wierzyl ani przez moment, ze mówiła prawde. 14. Matka Nataschy opisywała, że córka zawsze była wściekła gdy ktokolwiek w domu ośmielił sie powiedzieć złe słowo o jej porywaczu - o tak, już widzę jak ofiara normalnego porwania jest w zlym nastroju gdy ktoś ośmieli się skrytykować porywacza; w domu dozwolone bylo mówienie o nim wyłącznie w bardzo pozytywny sposób. W ogóle w lochu znaleziono liczne dowody na to, ze byla z nim w dobrych stosunkach; jego portret rysowany przez nią, laurka z okazji jego urodzin. No, rzeczy, które się przygotowuje dla partnera. Porywacz planował małzenstwo z nią - czy nie jest to najlepszy dowód, ze łączyło ich cos wiecej? 15. Natascha miała urządzona sypialnię w domu, w ogóle w calym domu były rzeczy należace do niej, jej staniki, buty, torba... A drzwi do lochu dało sie otworzyc od wewnątrz w każdej chwili - taki był mechanizm. Czy cos czytaliście na ten temat? Bo to mnie trochę zszokowało. Ktos cos czytał na jej temat? Co sądzicie? Bo mnie się wydaje, ze NK jest cos za cwana na typową ofiarę, tym bardziej, ze ta osoba pisze, ze opisuje sie ja jako silna psychicznie i lubiacą kręcic ludzi. No i te doniesienia o lochu, że nie dało sie w nim żyć... Co na ten temat sądzicie?

Gość gość
Sadze, ze to ona go owinela wokol palca i to on byl ofiara. Ale jaki miala motyw? nie wiem.

Gość z archiwum X
kolejny sliski kocyk? :classic_cool:

Gość gość
ciekawe

Gość gość
Pewnie chciała doczekac u niego dorosłości i tyle. Ot, motyw. Ja tam na ten temat nie czytałem wiele, po prostu znalazlem to w sieci i skopiowałem, osoba zdaje sie jest w temacie. Szkoda mi było Nataschy, ale jak potem poczytałem jej 3096 dni to doszedłem do wniosku, ze cos ukrywa bo jakby ja tak bił itd. to by go tak nie broniła - no, jakby to wygladało to tak jak w filmie. A tymczasem tak go broniła w ksiażce , że nie był takim zlym człowiekiem.

kiedys cos o niej czytalam, wydawalo mi sie ze to tylko syndrom sztokholmski, ale niektore fakty rzeczywiscie mocno podwazaja teorie o porwaniu. mysle ze ona nigdy sie nie przyzna co sie naprawde dzialo.

Gość gość
up

Gość gość
Pewnie matka ja oddała porywaczowi zeby ukryć, ze była molestowana w domu, robiono jej nagie zdjęcia jak byla mała itp. Inaczej natascha by wróciła do rodziców od razu, a tak to chciałą mieszkac od razu sama. Ale z drugiej strony to Natascha by wiedziala co się w domu dzieje, a tak to nie wiedziała, ze jej babcia zmarła, no, nie miała wiadomości o tym co sie dzieje w domu. Tak czytałąm o tej babci - ze zapytała o babcię, a z rodzicami nie chciała sie spotkać.

Gość gość
up

Gość gość
dziwna z nia sprawa, wierze ze przezyla dramat i zostala porwana naprawde ALE nigdy nie pozwalala zlego zlowa powiedziec na porywacza (ktory niby ja g****il i bil) kupila dom w ktorym byla przetrzymywana miala okazje wiele razy uciec ale tego nie zrobila(ale skladam to na karb tego ze ja zmanipulowal przez tyle lat i wierzyla ze rodzina jej nie szuka) wiem wiem syndrom sztokholmski ale wogole nie moge tego pojac

Gość gość
a te 2 ruski ktore zostaly porwane i trzymane w piwnicy 4 lata?? Facet je g****il, mial z nimi dzieci (albo z jedna nie pamietam) jak je uwolnili po 4 latach to niby byly przerazone itp itd. A ogladalam dokument to kazda z nich po roku wyszla za maz maja dzieci i nic zadnej traumy ani tym podobne. W czasie porwania jedna miala 14 a druga 17 chyba lat. jak widac wielkiej traumy nie bylo jak w rok zdazyly facetow znalesc hajtnac sie i byc szczesliwe

Gość gość
ale te Rosjanki Lena i Katia to akurat nie wyrazały sie tak dobrze o porywaczu, zreszta one to nie mialy tam w bunkrze tylu wygód co Nataszka. Zresztą z Rosjankami to akurat sprawa jest jasna - porwal je zwykly zbocz, a tu cos jest nie tak.

Gość gość
Dowody mówia same za siebie - jeśli udowodniono, że nawalał system wentylacji i w piwnicy się można bylo udusic to ktos tu klamie, tym bardziej, ze Nk byla widziana tyle razy na zewnatrz. I ten płacz po tym gościu - no, babki od Ariela C. na pewno by nie plakaly tylko zadowolone były.

Gość gość
Popieram, coś tu cuchnie, zresztą natasza sobie sama nagrabiła po tym jak się nie przyznała do wyjazdu na narty, od tego zaczęłą sie ta kampania nienawisci. gdyby nie to to by ją Austria uwielbiała.

Gość gość
Pewnie syndrom sztokholmski i tyle. Ale Natascha teraz nic nie robi ciekawego, po prostu mieszka w Wiedniu i tyle, nie jest nikim szczególnym, np. na początku miała zostac pisarka, aktorka, tak mówiła przynajmniej na początku. A tak to jest znana tylko jako ofiara porwania.

Gość gość
rozrywki Austriaków :classic_cool:

Gość gość
Pewnie Austriacy maja potad historii o porwaniach (jeszcze była historia o siostrach przetrzymywanych w piwnicy przez matkę przez parę lat) bo każdy kojarzy ich kraj tylko z tym. No dobrze, moze nie tylko z tym, ale np. z górami i kulturą wyższa (muzyka itp.), ale wyobraźcie sobie, że takie coś się przydarzyło w jakimś mało kojarzonym kraiku - o, taka Słowenia, Weronika z Weronika postanawia umrzeć mówi, że nikt ni kojarzy jej kraju z niczym i pomyślcie sobie, że to tam się zdarzyło - nikt chyba by nie kojarzył ich z niczym innym. Słowenia czy inna Mołdawia? Aaaa, to tam gdzie te kobiety więziono :/

Gość gość
Pewnie nawet teraz ktoś sobie trzyma taka niewolnicę w domu, pomyślcie tylko , może nawet w Polsce :( Swirów nie brak.

Gość gość
Duzo bardziej mi zal tych Rosjanek choc one tez rzeczywiscie szybko doszly do siebie po tak traumatycznych przezyciach. No ale moze sa tak silnie psychicznie. Ja bym sie chyba zabila, czasem sobie wyobrazalam i mysle ze ja bym czegos takiego nie wytrzymala wolalabym zeby mnie zabil niz tyle lat jakis zbok trzymal.

Gość gość
Najgorzej to miały kobiety Ariela Castro. Ten facet to niezły swir.

Gość gość
Moze teraz jakis facet tak trzyma u siebie jakąś ofiarę, a my nie wiemy. Dobrze, ze tym kobietom z cleveland udalo się uciec.

Gość gość
up

Gość gość
up,up

Gość gość
up

Gość gość
up

Gość gość
up

Gość gość
bump