Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moja 6 letnia corka bardzo slabo przyswaja informacje

Polecane posty

Gość gość

a trudnosc jest dodatkowa bo mieszkamy w Uk i dochodza problemy jezykowe wiec do tej pory nie jest zdiagnozowana kompletnie nie jest na poziomie rowniesnikow, moge powiedziec ze jej umiejetnosci szkolene nawet chyba nie dorownuja 4 latkowi, bo jeszcze do niedawna psala tylko kreski, od pol roku juz kola, nie potrafi kolorowac, liczy raczej mechanicznie , nie potrafi narysowac postaci, kwiatka, serduszka, literki zna pojedyncze, chodzi do szkoly jednak ma nauczanie indywidualne kompletnie rozne od grupy, nie potrafi logicznie odpowiedziec na zadawane pytania, tzn komunikuje sie i rozmawia w dosc prosty sposob, miala wizyte u terapeuty i psychologa no ale madre glowy nic nie wymyslily tylko przedstawili na papierze swoje obserwacje, z wygladu jest ladna sympatyczna dziewczynka jednak intelektualnie kompletnie zacofana i co z tym zrobic tutaj na obczyznie? dodam ze strsze dziecko, inteligencja wyrasta ponad przecietnosc i swietnie sobie radzi

Gość gość
a skad ty wiesz jak ona informacje przyswaja poki co wiesz ze ich nie uwalnia w sposob w jaki bys sobie zyczyl/a

Gość gość
moze masz racje nie jestem specjalista ale mowiac potocznie i brzydko poprostu moje dziecko jest tempe dla otoczenia, lubi dzieci i kopiuje zabawy za bardzo sama nie potrafi inicjowac, jest przy tym wrazliwa i sympatycze wic jakis kontakt z innymi dziecmi w szkole jest, to sa dzieci roznych kultur, narodowosci, ogolnie angielska szkola jest przyjazdna i lubi szkole, jakos wsrod rowniesnikow sobie radzi jednak od stroy edukacji jest ponizej zera

Gość gość
za 2 tyg mamy wizyte u pediatry, teraz beda ja sprawdzac od strony medycznej tzn pewnie sluch itp a wiem ze wszelkie zmysly ma zdrowe tylko cos nie tak z rozumem, i nie wiemy co a pewno nie autyzm bo ten psycholog juz wykluczyl wczesniej, poprostu jest kompletnie opoznioa intelektualnie w stosunku do rowiesnikow, nie jest nadpobudliwa ale troche nadwrazliwa, i dlugo miala problemy z koncentracja jednak juz to w pewnym stopniu nadrobila, np nie lubiala ogladac bajek szybko ja nudzily teraz juz jest ok

Gość gość
to jest na tej zasadzie, ja sie z nia ucze i mowie jej 10 razy to jest literka c, to jest literka c, to jest literka c, itd, wreszcie pytam jaka to literka a ona odpowiada p

Gość gość
może jest tępa zwyczajnie?

Gość gość
komunikuje sie w jez angielskim dosc dobrze tzn na tyle na ile potrafi po polsku bo mowi dosc prostymi sekwencjami

Gość gość
W niektórych zespołach genetycznych takie problemy występują. Może tu trzeba szukać przyczyny

Gość gość
A nie masz możliwości na jakiś czas wrócić do Polski i porządnie przebadać córkę?

Gość gość
no wlasnie jest tempa tylko trzeba cos z tym zrobic tz porzadnie zdiagnozowac, do Polski pojedziemy na ok 2 tyg w okolicach swia t, bede probowala z ta diagnoza chocaz watpie czy w ciagu takiego czasu cos zdzialamy

Gość gość
Poprostu ma namieszane w glowie, w szkole angielski w domu polski to co sie dziwisz

Gość gość
tzn jakie zespoly masz a mysli w ciazy badania byly ok te od stroy genetycznej od strony fizycznej wszystko jest dobrze jest lada i usmiechnieta, czasem jak sie zapatrzy ma taki tepy wyraz twarzy i to czasem mnie zastanawialo

Gość gość
nie tutaj nic nie ma do rzeczy mieszanka jezykowa, bo rowiesnicy sobie radza zreszta mam przyklad starszego sya, dziecko wlasciwie intelektualnie rozwiniete bardzo szybko sie przystosowywuje i uczy

Gość gość
wlasciwie to piszac liczylam na jakas podpowiedz przed ta wizyta u pediatry

Gość gość
Jak można mówić o własnym dziecku że jest tępe?! Trzeba było z nią ćwiczyć od samego początku i jeżeli już wtedy wykazywala pewne trudności z przyswajaniem informacji zacząć działać a nie obudzić się z ręką w nocniku kiedy dziecko ma 6lat!

Gość gość
nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale zawsze przy jakiejkolwiek infekcji robia jeje sie bardzo ciemne since wokol oczu, miala robione badania na pasozyty bo czasem one to powoduja ale jest czysta, jedyne co to troche alergicznam jednak nie uciazliwie

Gość gość
Tez się trochę dziwie, że autorka tak mówi o swoim dziecku. Przecież ta dziewczynka nie jest tepa tylko ma jakieś zaburzenia rozwoju które trzeba było zdiagnozować juz dawno

Gość gość
nie to nie o to chodzi jak mozesz cwiczyc literki z 1,5 rocznym lu 2 letnim dzieckiem ono poprostu nie bedzie przyswajac bo nie jest do tego jeszcze zdolne ani rozwiniete na tyle podobnie bylo z moja corka, ona m aprogers jednak bardzo powoli i wlasciwie od 1,5 roku mozna powiedziec ze da sie z nia w pewnym stopniu pracowac, jak byla mlodsza to ja jedynie interesowaly zabawy ruchowe, nawet bajek nie byla w stanie ogladac poprostu ja nie interesowaly, nudzily

Gość gość
Czego oczekujesz?ze powiemy Ci co zrobić?wg mnie powinnaś wrócić do pl i ja zbadać, nie czekać do świąt tylko przyjechać od razu

Gość gość
wlasnie wiem ze ma zaburzenia i ma 6 lat i do tej pory ie mam dla niej diagnozy, dla mnie nie jest tempa bo jestem jej mama ale okreslilam ja w ten sposob zeby bylo wiadomo o co chodzi, nie martwicie sie mamy ona zawsze odemnie slyszy ze jest madra i dobra dziewczynka a na forum rozmawiamy otwarcie i jak pisze tempa to wszyscy wiedza o co chodzi nie jestem pedagogiem

Gość gość
no wlasnie piszac oczekiwala jakis wskazowek przed ta wizyta u pediatry bo jezeli o na cos zwroci uwage to nas odpowiednio pokieruja, ktos tam wspomniala wczesniej o zepolach genetycznych, moje dziecko jest opoznione intelektualnie ale to nie wynika z zaniedbania tylko przyczyna tkwi w jej umysle

Gość gość
A jak byłaś z córką na bilansie 4, 6 latka żaden lekarz nie skierował Cie do specjalisty?

Gość gość
Ha ha ha , miałam to samo z uczennica . Nie mogle rozróżnić literek np P i B .itd.......tez wydawała sie tępa:) Dzisiaj skończyła studia za granica Hospital Menagement i ma bardzo odpowiedzialna prace . Pozdrawiam autorko

Gość Pati741
A może to Ty jesteś bardziej tępa od niej. Już któraś osoba pisze "tępa", a mamusia dalej powtarza "tempa" . Mamusiu popracuj troszkę ze słownikiem ortograficznym, a potem edukuj córkę.

Gość gość
Cirpliwosci! Przebadaj dziecko , ale jesli wszyscy w kolo mowia ze jest ok to nie doszukuj sie choroby Daj jej wiecej czasu , nie kazde dziecko jest najlepsze , zawsze sa te co sie gorzej ucza , poza tym on moze nagle zaskoczyc i od razu cale wypracowanie napisac a nie tylko literki , ale musisz byc cierpliwa Wydaje mi sie ze po prostu masz porownanie do starszego dziecka , ona pewnie i by chciala , ale jej nie idzie tak jak powinno co ja jeszcze bardzie uodparnia na wiedze i tak kolko sie kreci Moj brat bul tepy :D jak cos tlumaczylas pol godziny to on i tak nie wiedzial o co chodzi , ale zyje i ma sie dobrze , obecnie na studiach