Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

5 latki i nauka pisania

Polecane posty

Gość gość

Mamusie pomocy jak wasze maluchy podchodza do pisania, nauki literek, cugerek i liczenia. Bo moj synek nie chce wogole pisac probuje go roznymi sposobami zachecic obiecankami prezentami gajnymi ksiazeczkami. A wszysyko konczy sie na obietnicach mamusiu kup mi a ja obiecuje ze bede pisal, napisze odrobinke i koniec. Jeszcze jaj ja pisze jego reka jest ok albo jak pisze po cieniach a jak a sam cos napisac jest masakra, zawsze jakas wymowka ze spiacy ze glodny ze go brzuszek boli no nie wiemjuz co robic . A waszemaluchy jak przygotowuja sie do pierwszej klasy, i duza juz umieja bo przeciez do wrzesnia nie jest wcale tak daleko a boje sie ze jesli go teraz nie przypilnuje to pozniej nie da sobie rady.

Gość gość
a rysować lubi? prawidłowo trzyma ołówek? może Twój syn dostrzega, że jego litery są koślawe, brzydkie i się zniechęca ? Niestety jest grupa dzieci, które mają słabą sprawność motoryczną, które nie lubią rysowania czy pisania po śladzie, zbyt mocno lub za słabo dociskają ołówek do kartki, a to wszystko przeszkadza. Czy T woje dziecko jest prawo czy leworęczne? A które oko dominuje? Często przy skrzyżowanej lateralizacji występują takie problemy, że dziecko nie chce ćwiczyć pisania. A czy w ogóle w wieku 3 czy 4 lat rysował coś po śladzie? Jakieś obrazki, albo szlaczki? Jeśli nie, nic dziwnego, że nie chce.. i w żadnym wypadku nie trzymaj jego ręko podczas pisania. Daj na początek jakieś obrazki -rysowanie po śladzie, narysuj szaczki w zeszycie w linię.. a litery niech pisze, ale nie w zwykłym zeszycie tylko sporo większe.

Gość gość
A czemu już go uczysz tego, co szkoła ma uczyć? Nie boisz się, że go zniechęcisz? Za pół roku może mu się zachcieć - nigdy nie wiadomo.

Gość gość
No wlasnie, po co go uczysz ????? I po co juz ??? Przez 7 miesiecy bedziesz go meczyc ? Niech zgadne, na nocnik tez sadzalas jak tylko siedziec umail i "tylko" 8 miesiecy wam nauka zajela ...? Moja babcia mowila zawsze "Nadgorliwosc gorsza od sraczki" ... i to swieta racja. Stresujecie te Wasze dzieci niepotrzebnie. one SAME musza do wszystkiego dorosnac, do pisania i czytania tez !!

Gość gość
I zeby nie było - owszem mozna uczyć dziecko jak chce, moje w tym wieku tez zaczynało, ale tylko dlatego, że zaczęło szkołę i uczyło się pisać jak wszyscy - wydaje mi się, że tak jest łatwiej i jest dodatkowa zachęta. Natomist dziecko w tym wieku potrzebuje sporo zabawy i Twoje jak widac nie jest chętne do cyzelowania literek, więc naprawdę - nie zniechęcaj go, bo dla niego to niechciany obowiązek.

Gość gość
Moj synek jest praworeczny wredlug mnie ladnie rysuje bo wiem co mial mysli podczas rysowania, po śladach ładnie pisze i pisał tez wczesniej Kolorowal rozne mowanki jest. Dobry w zadaniach na myslenie, Tylko mamy problem z pisaniem ślaczkow i literek samodzielnie bo po śladach jest ok chyba ze cos jest trudnego, A ucze go dla tego ze jakis czas temu zaczelismy ślaczki to zaczal sie buntowac i dalam mu spokoj,ale teraz pzynosi mi ksiazke z przedszkola z takimi wlasnie slaczkami literkami wszystko bylo poprostu zbazgrane przez niego i teraz z nim pracuje i widze duze postepy ale chce zeby pisal z checia a nie dlatego ze ja mu kaze, wedlug mnie to za wczesnie na nauke dla niego ale nie chce zeby dzieci w przedszkolu smialy sie z niego ze brzydko pisze a juz taka sytuacja byla a jakby taraz wycwiczyl sobie reke w szkole bedzie mu lzej

Gość gość
Moj tez nie lubi szlaczków ale jak codziennie robimy przez kilka minut to sie przyzwyczaja i nie protestuje a jak ostatnio był chory i miał 3 tygodnie przerwy to znow był bunt. Lepiej codziennie po troche

Gość gość
mój jest z 2009 i chodzi do zerówki gdzie już pisza literki i cyfry. pani na wywiadowce pwoiedziala , ze to polrtocze przeznaczy na nauke literek żeby dzieci miały latwiej w 1 klasie.

Gość gość
Nie panikuj. Zaczynałem naukę pisania w wieku 6 lat i też nie byłem do tego przekonany i nie lubiłem tego. Tak na prawdę pisać nauczyłem się w pierwszej klasie podstawówki i jakoś nie wpłynęło to negatywnie na moją dalszą edukację.

Gość gość
jeśli teraz nie zaczniecie dzieci uczyc to jak sobie w 1 kl poradzą? u nas pani w zerówce wrecznamawia do nauki literek , liczen ia itd

Gość gość
Nic na siłę. ważne, żeby zachęcać do rysowania (ale niech rysuje co chce, kolorowanki wbrew pozorom, nie są dobre dla dzieci, bo niszczą wyobraźnię - jestem grafikiem z zawodu wiec wiem, co piszę). Moje dziecko poszlo do szkoły mają 5 lat 5 miesięcy, od razu nauka czytania i pisania ale przez zabawę - to jest to. Ale tam byli nauczyciele. nie zmuszaj. zachęcaj ale niech nie czuje presji :)

Gość gość
a poza tym pisaniem czy twój syn umie czytać? zna litery?

Gość gość
Moja córka też nie znosiła pisania literek i szlaczków. Z perspektywy czasu wiem, że nałożyło się wiele przyczyn. Pierwsza i najważniejsza to ona nie widziała sensu w tej nudnej czynności. Dopiero gdy załapała, że składając literki można tworzyć wyrazy poszło łatwiej. Dla dziecka jest to monotonna czynność i szybko męczy. Dodatkowo niewprawione w pisaniu dziecko nadwyręża rękę i ona po prostu boli.

Gość gość
No jeszcze nie wszustkie literki ale juz duzo zna, potragi przeczytac swoje imie mama tata takie ppdstawowe, no wlasnie u nas w przedszkolu przykladaja duzo uwagi yeraz do pisania poznawania literek Podsawowych słówek z ang.

Gość gość
Mój synek ładnie rysuje, jest leworęczny. Alfabet - zna cały ale słownie. Z pisaniem niestety gorzej. Napisze wszystkie cyferki nawet i do 100 ale z pisaniem słów ma problem, ale co się dziwić kilka dni temu skończył 5 lat

Gość gość
A moja córcia skonczyła niedawno 3 latka i już umie połowę literek :-) Liczymy również do 10 bez problemów, zarówno po polsku, jak i po angielsku. Naprawdę myslicie, że szkoła za was nauczy dziecko? Przecież im młodsze dziecko tym łatwiej przyswaja naukę i poźniej nie bedziecie musiały siedziec ze swoimi pierwszakami godzinami odrabiając prace domowe.