Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

JADLOSPIS mojej 16msc coreczki, przykladowo co dzis zjadla ocencie czy moze byc

Polecane posty

Gość gość

witam to moje pierwsze dziecko i raczej nie mam styku z mamami dzieci w wieku mojej . ocencie czy mala dobrze je: -7.30 muesli hippa albo kaszka bobovity bez cukru, -10 jablko, banan(ostatnio sie obrazila na b) albo tost z chleba 4 ziarna z zywiec z indyka i serem(kupuje tak ponad 25-30/kg) , kukurydza i ketchupem heinz -11.30 obiad, dzis ryz z sosem slodko kwasnym (sama robie) z ananasem, kukurydza marchewka pietruszka i kurczakiem -14/15 po drzemce je zwykle jak lubi to co na obiad to drugi raz to samo a czasem gotuje zupe to zupe, sama kasze gryczana, jeczmienna z sosem z obiadu -17.30 jogurt nat.+owoce babyream i xylitolem 20 kasza na mm z dodatkiem owocow mleka nie pije juz dawno z butelki nie korzysta od 8msc, czasem sie upomina o chrupki kanguski to jej dam kilka ziarenek, albo chlebek vasa , pije albo herbate owocowa albo parzony koper wloski i wode, wszystko z kubka albo prze slomke. nie cierpi jajek:(tylko w zupie przejda, a tak to zje wszystko:) prosze o jakies opinie

Gość gość
oczywiscie codzinnie tego nie je co napisalam, czasem zje kanapke z kiszonym ogorkiem i poledwica ,lubi chrupac surowa marchewke, i kocha wszystkie kasze, szczegolnie gryczana i jeczmienna wiec czesto robie gulasz wolowy z buraczkami. sslodyczy nie daje chociaz ze 2 razy w miesiacu cukierka albo ptasie mleczko dziadki jej po kryjomu wcisna to potem chodzi i pol dnia sepi o drugie:)

Gość gość
Mleka nic?moj ma 14mcy i jakbym pozwalala,pilby tylko mleko(bebiko).i tak ograniczylam,dostaje o 11przed spaniem,o 17po spacerze i czasem w nocy jak sie obudzi glodny.

Gość gość
NIe jestem matką, nie znam się na dietach dziecka, ale moim zdaniem bardzo fajnie to wygląda :)

Gość gość
Autorko gdyby moje dziecko tyle jadło,to skakałabym z radości.Odkąd zaczął chodzic stał się strasznym niejadkiem.Myśle ,że ten jadłospis jest ok,tylko szkoda,że mleka nie pije,ale na to już nic nie poradzisz

Gość gość
Autorko, moja też ma 16miesięcy i wygląda to u nas tak: 8 - kasza manna z sokiem/ryż na mleku z owocami/kanapka z wędliną, serkiem lub na słodko/jajecznica (mogłaby jeść codziennie) na parze ze szczypiorkiem + kanapka, kubek ciepłej herbaty 12 - obiad: zupa z mięsną wkładką (je wszystkie zupy bez wyjątku) albo mięsko z ziemniakiem czy kaszą (tak jak u Ciebie, bardzo lubi) 15 - jogurt/serek/budyń/kisiel 19 - kolacja, czyli mleko 23 - ostatnia porcja mleka w trakcie snu. U nas przekąskami są głównie mandarynki albo banany między posiłkami. No i mnóstwo soków. Jakoś nie chce nic innego podjadać, czasem chapnie jakiegoś herbatnika, ale też bez szału. Masz bardzo przyzwoite menu i dziecko, które najwidoczniej lubi jeść :D

Gość gość
Mleka nic?moj ma 14mcy i jakbym pozwalala,pilby tylko mleko(bebiko).i tak ograniczylam,dostaje o 11przed spaniem,o 17po spacerze i czasem w nocy jak sie obudzi glodny. X Te dziecko mleko dostaje ale jako kaszkę czy musli.

Gość gość
mnóstwo soków - dodam, że robię sama, ew. rozcieńczam je z wodą.

Gość gość
Dziewczyny ale Wam zazdroszczę. Mój jest trochę starszy ma 20 mies. i nawet połowy tego nie je. Nie dość, że jeść nie lubi to jeszcze wybredny, nic nie chce próbować...Zadnego chleba z wędliną czy dżemem, musli pluje, kaszek już nie chce. Jedyne co z chęcią je to zupy jarzynowe. Tylko ile razy na dzień mogę mu dawać tą zupę?Zje swoją, potem jak tata wraca z pracy to jemu mieszać chce w niej łyżką. Na wieczór wyciąga mały garnuszek i upomina się żeby mu tam zupy nalać...

Gość gość
11:09, nic się nie martw :) W wieku naszych dzieci to jest absolutnie normalne - mają okresy, keidy albo nie jedzą nic poza jednym czy dwoma ulubionymi frykasami, albo jedzą bez opamiętania. Za chwilę mu się odwidzi i będzie miał inne zachcianki ;) Nie przejmuj się. Póki waga/wzrost są w normie, póki jest energiczny, wszystko masz pod kontrolą. Rób mu te zupy, swoją drogą to jest fantastyczny sposób na dostarczenie wszelkich wartościowych witamin i minerałów. Nie masz powodów do niepokoju. Moja starsza córka była takim niejadkiem, że w wieku 2 lat mogła chodzić przez cały dzień o jednym jabłku. Dzisiaj ma 3 lata i je wszystko, włącznie z oliwkami czy suszonymi pomidorami :D

Gość gość
Moja corka ma dwa latka. Tez sama gotuje, staram sie zdrowo karmic rodzine. Rano o 8.00 je owsianke plus mleko. Okolo 10 owoc jako przekaska. O 12 zupa/jajko/salatka/hummus z warzywami/kanapka. Okolo 15 owoc, o 17 obiad, dzis warzywa na parze i pieczen. Kolacja to jogurt/owoc/kaszka.

Gość gość
hej, tu autorka, moja mala odrzucila mleko po 8 miesiacu:( tzn pila do roku czasu 120ml ale nie codziennie i to tylko z odrobina kaszki waniliowej tej bobovity bez cukru, tylko na spiocha o 5 rano:p zapomnialam o tym i to czesto zostawiala po 30ml albo wiecej. teraz z laska czasem wypije odemnie kakao tak z 50 ml . a codziennie je muesli albo ksze czyli dziennie 300ml, na mleku mm hipp junior (2x150) plus jogurt 130ml.

Gość gość
Ja mam córkę 17 m-cy i jej menu wygląda podobnie. Lubi jeść ,jest szczupła i nienawidzi jajek :-) Przemycam jajka jak się da-w budyniu lub robię jej omlet z powidłami domowej roboty-wtedy wcina :-) A menu wygląda mniej więcej tak: 7 -230 mm 8-8.30 - śniaanie - chleb razowy lub orkiszowy z wędliną/serem i ogórkiem kiszonym lub musli Hipp na jogurcie z amarantusem i owocami ze słoika lub mrożonymi lub kasza jaglana lub płatki jaglane z jabłkiem i cynamonem lub manna z owocami suszonymi (daktyle,śliwki,rodzynki,figi) lub omlet z konfiturą / czasem zje troszkę jajecznicy. 11.30 - obiad zupa z wkładką mięsa i kaszą (kuskus,jaglana,jęczmienna,ryż)lub pulpety z warzywami lub jakieś placki np. z cukinii lub ryba z warzywami. 15-15.30 jak wstanie po drzemce to zazwyczaj daję budyń z sokiem, kisiel z soku z owocami, jogurt, owoce-aktualnie banan,jabłko,gruszka,kawałek ciasta drożdżowego itp. 17-17.30 tak jak wyżej 20 - 230 mm z kaszką Nestle bez cukru lub Holle. Nie daje słodyczy/czekolady. Czasem biszkopty lub ciastka Nestle dla dzieci. Córka pije głównie wodę,herbat nie chce,a sok sporadycznie parę łyków.

Gość gość
Bardzo dobry jadlospis. ale moze ja karmic rzadziej. co 3-4 godziny 4-5 posilkow zupelnie wystarczy.