Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Witamina D3 dziwne objawy u 3latka

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 3letniego Synka, 6 miesięcy karmiony wyłącznie piersią, potem pokarmy stałe plus pierś do 12 miesięcy, wzrost i waga cały czas powyżej 95 centyla, nie choruje, rozwija się prawidłowo i... Jak tylko zaczynam Mu podawać wit. D3 to się zaczyna: rozdrażnienie pobudzenie rozszerzone źrenice osłabiony apetyt potworne pocenie - nawet w spoczynku, przy usypianiu poduszka cała mokra narzeka, że oczy pieką i że główka boli. Tylko odstawię D3 - wraca moje dziecko: pogodne, energiczne, bez problemów z jedzeniem i spaniem. Próbowałam zmieniać preparaty, bo wierzyłam naiwnie, że może jakaś substancja pomocnicza Mu nie podchodzi. To samo na Ibuvit, Omegamed + D, Devikap i jeszcze kilka innych. :/ Spotkaliście się z czymś takim? Boję się w ogóle nie podawać, bo wiadomo - niedobór może mieć poważne konsekwencje. Pediatra radzi oznaczyć poziom D3 badanie krwi, ale naprawdę szkoda mi Syna kłuć. Jak się inaczej nie da, to zrobimy badanie...

Gość gość
może przedawkowałaś ? albo specyficznie reaguje

Gość gość
Dawki podawałam zawsze te najmniejsze, co dla niemowlaków. No właśnie ta reakcja jest dla mnie bardzo dziwna, ale naprawdę wielokrotnie sprawdzaliśmy - zawsze jest to samo. Ten sam zestaw "objawów". Ustępuje następnego dnia, kiedy już nie dostaje D3. :/

Gość gość
zrób mu badanie krwi na D3. Co prawda jest nierefundowane. Zaróno niedobór jak i przedawkowanie wit D niosą za sobą poważne konsekwencje. Moja lek uważała to badanie za fanaberie a od urodzenia lekceważono że moje dziecko baardzo poci sie na główce w trakcie snu. Stwierdziła ze jak mnie to uspokoi (córka miała 14mc) to żebym zrobiła ale ona nie poleca bo badanie jest odpłatne a niedobory wit D raczej się nie zdarzają. Zapłaciłam 70 zł i było warto, bo okazało się, że poziom wit D jest "niewystarczający" i przez najbliższe 2 mc ma dostawać 800 jednostek a nie jak do tej pory 400. Gdybym badania nie zrobiła mogłoby się skończyć krzywica.

Gość gość
Pobierali z paluszka krew, czy z żyły normalnie? Że płatne, to trudno. Na zdrowiu nie oszczędzamy.

Gość gość
A próbowałaś podawać tran? W 5ml tranu Molers też jest 400 jednostek. Jestem ciekawa jakby twój syn zareagował.

Gość gość
Tylko widzisz u Mojego jest tak, że bez suplementacji nie poci się nadmiernie, a te poty na Niego biją dopiero jak włączymy suplement... Taki cyrk.

Gość gość
Kiedyś próbowaliśmy tran, to straszna sraka była... ale to było dawno. Może warto spróbować i teraz. Też jakaś opcja! :)

Gość galia12345
Dziwna sprawa. Sama witamina na pewno nie uczula. Moje bierze Vita D i bardzo dobrze toleruje. Substancje pomocnicze? Hm...trudno powiedzieć żeby aż tak uczulały, ale kto wie.

Gość gość
Zrób to.badanie krwi bo inaczej skrzywdzisz dziecko kobieto.szkoda ci go raz ukluc byle potem nie musiał być kluty kilka razy

Gość gość
Ej,a po co trzylatkowi podajesz wit.d ???? Przeciez ma jej wystarczajaca ilosc w pokarmach i sloncu !!! Moim zdaniem to objawy przedawkowania,ktore sa bardzo szkodliwe !!!!

Gość gość
No dokładnie po co 3-latkowi dodatkowa dawka tej witaminy? To się podaje małym dzieciom.

Gość gość
Dodatkowa dawka vit D3 jest potrzebna moim dzieciom. Trzymam je w piwnicy, bo facjaty mają niewyjściowe po tatusiach.

Gość Annnia12
Mądrze robisz że podajesz D3 moja ma 3 lata i dostaje jedna kroplę dziennie "Devikap" dziecko do 18 roku ma mieć podawaną D 3, my jeżdzimy do pani profesor do Zabrza i tak nam kazała robić co 3 m-ce badam jej poziom D. Latem dostaje co 3 dni jedna krople. Natomiast Jeśli takie objawy występują u Twojego dziecka powinnaś iść do pediatry i on juz pokieruje cię co dalej. Natomiast jesteśmy po konsultacji u profesor i chyba od wrzesnia przejdę na tran zamiast D 3 w kroplach bo mała idzie do przedszkola. Więc powiedziałą że lepiej podawać tran.

Gość gość
Witaminę d3 tylko kiedy ma niedobór! !!i musisz mu zrobić badanie krwi!

Gość gość
słuchajcie a jakie są objawy przedawkowania,corka ma 2,5latka i jej podawalam cala zime, poza tym pije jeszcze mm 2xdziennie, jak byla malutka to robilam jej badanie witd3 i miala w gornej granicy normy,ale wtedy duzo wiecej pila mm i podawalam jej 1 krople co drugi dzien,teraz w zimie troche sie boje,ze moze za duzo ma tej wit.

Gość gość
no najlepiej zabadać jej poziom zanim zaczniesz suplementowac

Gość Lena632
Hmm u mojego Miłosza nic takiego się nie dzieje. Podaję mu Vita D. Zrobiłaś już te badania? Co lekarz powiedział?